onsdag 8 maj 2019

TEKAKA MED KARDEMUMMA.



                HEJSAN !

Vetebröd med kardemumma är både gott och snabb- bakat.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl= BERTE QVARN
2 1/2  tsk bakpulver
1 dl socker
100 g smör /margarin
2 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
GARNERING :
6 hackade sötmandlar
2 msk pärlsocker
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA de torra ingredienserna.
Finfördela matfettet i blandningen.
TILLSÄTT mjölken och arbeta snabbt  ihop degen.
Lägg den i en smord form ca 24 cm i diameter.
Strö på mandel och pärlsocker.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Låt den kallna på galler under bakduk.
TEKAKAN  går bra att frysa .

LYCKA TILL !

FRUKTSPÄCKAD FLÄSKKARRE' , 4 PORT.



                       HEJSAN !

Den här rätten har vi glömt bort,  så himla gott,
- så gott att när vi börjat äta, kan vi inte sluta !
Bjud mamma, ha det som en släktmiddag, alla minns !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g benfri FLÄSKKARRE'
ca 10 mjuka aprikoser
ca 10 katrinplommon
salt, svartpeppar
2 tsk riven färsk ingefära
SÅS .
3 dl sky + eventuellt vatten
2 msk kalv eller ox-fond
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
(2 msk sherry )
SERVERA MED :
kokt broccoli och kokt blomkål
kokt potatis
UGN :175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
STICK  in en smal vass kniv på två ställen i KARRE'N
och gör hål för att få plats med aprikoserna och plommonen.
Tryck in aprikoserna i det ena hålet och plommonen i det
andra hålet.
SALTA och peppra köttet och riv över färsk ingefära.
Gnid in kryddorna i köttet.
Bind gärna upp steken med bindgarn för en jämnare form
och tillagning .
LÄGG köttet i en ugnsform och stick in en köttermometer
i köttets tjockaste del.
Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen
är 80 grader.
SÅS :  SILA skyn och skumma bort en del av fettet .
Blanda sky och vatten så det blir sammanlagt 4 dl i en kastrull.
Vispa ner fond, grädde och mjöl och låt såsen koka under
omrörning, ca 5 minuter.
Smaka av med sherry, salt och peppar.
SKÄR steken i skivor och servera med kokt broccoli, blomkål
och potatis. Många gillar lite äpplemos till köttet, jag är en av dem.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !