söndag 24 februari 2019

FÄRSKOSTBAKELSE, 2 BITAR . (glutenfritt )



                      HEJSAN !

Fräsch bakelse som smakar ljuvligt
tillsammans med  mosade hallon.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 äggvitor
3 äggulor
250 g kvarg eller kesella 10%
300 g färskost
3 dl grädde
1 dl olja
3 dl socker
1 dl majsena
1 tsk vaniljsocker
SERVERING :
2 dl hallon.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 180 grader.
Vispa vitorna till ett styvt skum.
Rör samman övriga ingredienser och vänd sist ner äggvitan.
Smöra en form 20x20 cm och häll ner smeten.
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter .
Täck kakan med aluminiumfolie då den börjar få färg.
LÅT kakan svalna innan den skärs upp i rutor.
MOSA hallonen och servera kakan.

mmm...himla god !
LYCKA TILL !

RABARBERPAJ - PAJ MED MANDEL , 8 BITAR.




                              HEJSAN !

Här har jag fyllt pajen med en rabarberkompott
som täcks med en god mandelkräm .  mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl  BERTE QVARN ,
100 g smör/margarin, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 äggula
1 msk vatten
FYLLNING :
400 g rabarber
2 msk flädersaft
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1 dl strösocker
MANDELKRÄM :
100 g sötmandel
2 msk vetemjöl
2 ägg
1 dl strösocker
25 g rumsvarmt smör
50 g mandelspån.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjöl, smör, socker, äggula
och vatten till en deg .  Låt vila i kylen 1 timme.
KAVLA ut degen och klä en form med löstagbar
kant, ca 22 cm i diameter .
Nagga och ställ kallt 10 minuter.
SÄTT ugnen på 200 grader .
Förgrädda pajskalet 10 minuter.  Låt svalna.
FYLLNING :
SKÄR  rabarbern i skivor .  Lägg dem i en kastrull
tillsammans med flädersaft, vaniljsocker, kanel
och socker . Sjud på svag värme tills rabarbern mjuknat.
MANDELKRÄM :
MAL mandeln och blanda med mjölet.
Vispa ägg och socker poröst.  Rör ner mandelblandningen
och sist smöret .
FÖRDELA  fyllningen i pajskalet.
Bred mandelkrämen över och strö över mandelspån.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

LYCKA TILL !