måndag 7 oktober 2019

KORV - OCH ÄPPELGRYTA, 4 PORT. + TIPS !



                   HEJSAN !

Den enklaste  korvgryta  får  extra  god  smak
av  några  äppelklyftor .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 äpplen
2 stora morötter
4 potatisar
1 purjolök
1 grönsaksbuljongtärning
2 - 3 dl vatten
400 g falukorv
1 dl finklippt persilja
+2 dl Turkisk yoghurt
1- 2 vitlöksklyftor - pressade
2 cm riven ingefära
2 kläm på Akacia honung

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  och  skala  äpplen.  morötter  och  potatis.
Skölj  och  ansa  purjolöken  .
Skär i bitar även korven .
KOKA  upp vattnet  med buljongtärningen .
Lägg  ner allt och låt koka så länge att även
potatisen mjuknat .
Det brukar ta ca 10 minuter.
SPÄD  eventuellt  med  mer vatten .
Strö på rikligt av persilja .

SERVERA  med senap och
 2 dl   turkisk yoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 cm riven ingefära
och  1 - 2 kläm på flytande Akacia honung.
Rör ihop allt utom senapen ,
den serveras endast till korven.

LYCKA TILL !
TIPS !
Yoghurt-blandningen,  kan Du ha till vilken
rätt som helst ,- där Du inte använder sås.
                                                                    TACK !

KÖTTFÄRSBOLLAR i TOMATSÅS, 4 PORT.



                  HEJSAN !

Den här rätten går inte att beskriva
hur god den är - det måste upplevas !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttfärs
3/4 dl kallt vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
rivet skal av 1- 1 citron
1 dl hackad persilja
TOMATSÅS :
1 tetra krossade tomater, 500 g
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 krm citronpeppar eller peppar
2 msk TOMATPURE'
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk strösocker
TILLBEHÖR :
pasta eller ris

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp alla ingredienserna till  tomatsåsen
i en låg och vid kastrull .
BLANDA alla ingredienserna till färsen .
Arbeta färsen en stund så håller den ihop bättre.
Forma med vattensköljda händer ca 20 - 25 bollar
och lägg ner dem direkt i den kokande såsen.
Låt sjuda under lock 5 - 8 minuter .
mmm...så himla gott !

Och Du, - ha gärna några blomkålsbuketter till , gott !

LYCKA TILL !