tisdag 1 november 2016

MOCKACHOKLAD-KAKA 10- 12 BITAR .


HEJSAN !

Den här härligt mörka kakan blir allra godast
om den får stå i kylen över natten . mmm...

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g mörk choklad ,
250 g smör /margarin ,
2 dl strösocker ,
4 ägg ,
1 dl STARKT KAFFE ,
1 krm salt ,
1 1/2 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant,
ca 26 cm i diameter .
BRYT  chokladen i bitar och smält på svag värme
tillsammans med smöret i en gryta stor nog att
rymma hela smeten .
TA GRYTAN från värmen och rör i socker, ägg,
kaffe och salt .
Rör sist i mjölet .
HÄLL smeten i formen och grädda i 35- 40 min.
LÅT kallna,  svalna  och ställ i kylen .
SERVERA  efter någon dag!

Mycket och mustig chokladsmak  har den här kakan
som är riktigt len i smaken .

LYCKA TILL !

ÄDELOSTKRÄM PÅ SKED 10 PORT.


HEJSAN !

SERVERA  med ädelostkrämen på gamla udda
silver bestick till pepparkakor .

KRÄMEN  är gjord på den smakrika  ädelosten
som gifter sig fint med pepparkakskryddor .
HÄR ÄR RECEPTET :

200 g färskost ,
150 g ädelost ,
salt och nymalen peppar ,
granatäpple ,

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM färskosten försiktigt i en kastrull .
Rör ner smulad ädelost .
Rör till en jämn smet .
Salta och peppra .
Klicka ut blandningen på skedar och
toppa med kärnorna från granatäpplet.

mmm...så gott !

Givetvis kan Du ta andra gamla skedar ,
som Du kanske inte använder i vardagslag .

LYCKA TILL !


SAFFRANSKAKA MED MANDELMASSA & LINGON .


HEJSAN !

Den här är underbart god, må Du tro !
SÖT KAKA  med syrliga lingon  som blir saftig
med både mandelmassa och äpplen .

10 BITAR .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör ,
1 1/2 dl mjölk ,
0, 5 g saffran  + strösocker ,
2 ägg ,
2 1/2 dl strösocker ,
4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
100 g grovriven mandelmassa ,
smör och ströbröd  till formen ,
2 äpplen .

GLASYR :
HÄR ÄR DET BRA OM SMÖR OCH OST ÄR RUMSVARMT .

200 g PHILADELPHIAOST .
50 g smör ,
1 dl florsocker ,

TOPPING :
2 dl lingon ,
3 msk strösocker ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret och ta av det från värmen .
Häll i mjölken .
MORTLA saffran lätt med socker och lös upp det i smörblandningen.
Låt stå i ca  15 min. och rör då och då .
VISPA  ägg och socker  vitt och luftigt .
Tillsätt smörblandningen .
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten .
Blanda i mandelmassan .
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter .
Häll smeten i formen och lägg i äppelklyftorna .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen  i ca 45 minuter .
LÅT KAKAN SVALNA HELT .
VISPA samman  PHILADELPHIAOST, smör och florsocker
till en smet och bred över kakan .

GARNERA kakan  med lingon i sista minuten :
lägg de frusna bären i en skål och häll över
socker och skaka väl .

GARNERA OCH SERVERA .

En försmak inför ADVENT .

LYCKA TILL !