söndag 18 juli 2021

GRÄDDSTUVAD PURJOLÖK, 8 PORT.




                                    HEJSAN !

Detta är  ett  krämigt  tillbehör  till  lammstek .
Purjon  kan  även  ätas  som  lunch tillsammans
med  potatis  och  några  skivor  skinka .

HÄR ÄR RECEPTET  :
4  purjolökar, ca 800 g
2  msk  smör- rapsolja
4  dl  vispgrädde
1  tsk  salt
2  krm svartpeppar
2  tsk  pressad  citronsaft
2  msk  hackad  dragon 

SÅ HÄR GÖR DU  :
ANSA och  skölj  purjolökarna .
SKÄR dem i  3 - 4  cm  långa  bitar  och  fräs
i  smör & rapsolja  i  en  stor  kastrull .
HÄLL på  grädden .  Salta och peppra .
LÅT  koka  på  svag  värme  UTAN  lock 5-7 min.
SMAKA av  med  citronsaft  och  dragon .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

LAMMSTEK MED BEN, 8 PORT.




                                       HEJSAN  !

OM  DU  BEHÅLLER  BENET  SÅ  SMAKAR  
LAMSTEKEN  MERA .
SERVERA  MED  POTATIS  OCH  GRÄDDIG 
PURJOLÖK .
VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 Lammstek  med  ben ,  ca  2  kg
4 vitlöksklyftor
50  g  rumsvarmt  smör /margarin
1  msk  honung
rivet skal av 1 citron
2  msk  hackad  timjan
2  tsk  salt
2  krm  svartpeppar 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Skala  vitlöksklyftorna .
Dela 2 klyftor  i 8 långa bitar, 
finhacka  resten .
Stick  djupa  hål  i  steken och  tryck  
ner  vitlöksbitarna .
RÖR ihop smör,  honung,  hackad -
vitlök,  citronskal  och  timjan .
Salta  och  peppra  köttet  runt  om  .
Bred  på  smörblandningen  .
Lägg  köttet  på  ett  galler  i  en  lång-
panna .
STEK  i  mitten  av  ugnen  ca  10  minuter .
Sänk  värmen  till  125  grader .
Stek  ytterligare  ca  2  timmar  tills  köttets
innertemperatur  är  60 - 65  grader .
Låt  vila  15 - 20  minuter  före  servering .

LYCKA TILL !