torsdag 11 mars 2021

MORMORS CHOKLADKAKA MED APELSIN .





                                              HEJSAN  !


Jag minns  kakan som en av de godaste mamma gjorde .
Men det hände inte så ofta ,  kanske var det att någon fyllde år ?

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör /margarin
2 ägg
2 dl strösocker
1 apelsin
3 msk finhackade syltade apelsinskal
75 g blockchoklad  mörk eller ljus, välj själv
2 1/2  dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet  och  låt  det  svalna .
Vispa  ägg och socker pösigt .
Tillsätt fettet och  fortsätt  vispa .
RIV  skalet av apelsinen och  pressa  ur  saften .
Rör ner det i äggsmeten .
Tillsätt den grovt  hackade  chokladen och  mjölet 
med  bakpulvret .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form ,
1 1/2 -liter.
GRÄDDA  i 175  grader  i ca 40 minuter .

mmm...himla god  !

LYCKA TILL !

ÄPPELRIS MED KARAMELLSÅS . 4 PERS.





                                            HEJSAN  !

I samma bok,  FARMORS BAKBOK , hittade jag detta recept 
som FARMOR bjöd till efterrätt !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl rundkornigt ris 
1 liter vatten (hälften kan vara lättmjölk) på Farmors tid var det Skummjölk)
2 msk smör/margarin
3 msk sirap
4 - 5 äpplen
kanel eller ingefära i pulver
2 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i vatten eller hälften mjölk tills det är mjukt .
SMÄLT  smöret /margarinet i en stekpanna eller kastrull
och ringla ner sirapen .
Rör om med en träsked och låt det hela koka några minuter.
RÅRIV äpplena och vänd ner dem och karamellsåsen i riset .

SERVERA ÄPPERISET pudrat med kanel eller ingefära och
med vispgrädde till .

LYCKA TILL !



FARMORS, KORINTKAKOR, 100 ST .




                             
                                              HEJSAN  !

IDAG satt jag och bläddrade i  FARMORS BAKBOK !
Och hittade detta recept, som jag bläddrade tillbaka till
flera gånger .  SÅ  det får bli dessa kakor jag bakar idag !
Det är ju lite många, men jag lägger något i frysen antingen
färdig-bakat eller delar degen i den storlek jag vill ha och
lägger resten av degen i frysen i folie .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
125 - 150 g korinter /russin 
6 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vetemjöl
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR det rumsvarma smöret med sockret pösigt .
BLANDA ner ägg, russin, och korinter/russin 
och mjölet väl blandat med bakpulver .
Arbeta samman degen på bakbordet .
FORMA  små kulor av degen .  Lägg kulorna
på bakplåtspapper och tryck ner dem med en 
gaffel .
GRÄDDA kakorna ca 10 minuter i 175 grader 
i mitten av ugnen .  Låt dem kallna på plåten .
KAKORNA går bra att frysa ,  men håller sig 
i tät burk och på svalt ställe upp till en månad .
KLART !

LYCKA TILL !