måndag 11 april 2016

FARMORS SOLROSBRÖD


  HEJSAN !

Här ett vackert matbröd som är lätt att lyckas med .
Solrosfrön ger fin smak .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl ljummet vatten , 37 grader,
1/2 dl olja ,
2 tsk salt ,
2 dl solrosfrön ,
2 dl rågmjöl .
10- 11 dl vetemjöl  eller
Bakvetemjöl Special .

Så här gör DU :
SMULA  jästen i degbunken .
Häll över det ljumma vattnet  och rör ut jästen .
Tillsätt olja, salt, solrosfrön, rågmjöl och största delen vetemjöl.
Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa ca 30 min.
ARBETA upp degen och dela den mitt itu .
Forma den ena delen till en rund slät bulle som läggs på smord plåt .
Platta till den något .  Den andra delen i 11 bitar  och forma små runda
bullar , som läggs runt om den stora bullen .
Låt brödet jäsa övertäckt i 20- 30 min.  Grädda 200 grader ca 30 min.

LYCKA TILL !

HÖNÖKAKOR CA 16 ST .


  HEJSAN !

Prova på att göra dessa ,  jättegoda stora runda Hönökakor .
Du ångrar Dig inte .  Familjen blir glad !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
125 g smör/margarin ,
5 dl vatten ,
1 tsk salt ,
1/2 dl socker ,
5 dl grahamsmjöl ,
ca 11 dl vetemjöl ,

Så här gör DU :
SMULA  jästen i degbunken .
Smält smöret  i  kastrull , tillsätt vattnet och låt degspadet
bli fingervarmt (37 grader) .
Rör ut jästen i degspadet , tillsätt salt, socker, grahamsmjöl
och ca 9 dl av vetemjölet .
Arbeta degen smidig  och låt den jäsa övertäckt 30- 40 minuter.
KNÅDA degen på bakbordet,  dela den i åtta delar och
forma till släta bullar .
Kavla bullarna till  knappt  centimetertjocka  stora runda kakor .
Nagga dem på båda sidor och stapla fyra på varandra med
bakduk EMELLAN .
Låt dem jäsa  30- 50 minuter .
LÄGG kakorna  på varma plåtar,  en på varje .
Nagga igen , GRÄDDA två plåtar åt gången  i knappt 275 grader.
Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.
Efter ca 4 minuter  skiftar man plåtarna  och efter ytterligare 3- 4 minuter
är brödkakorna färdiggräddade .
LÅT bröden svalna på galler  mellan bakdukar .
Ca 16 stycken .
DU kan istället baka te - kakor av degen ,det blir dubbelt så många .
Degen kavlas då ut drygt centimetertjock.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper, nagga  låt brödet jäsa och
Grädda i 250 grader ca 6 minuter.
LYCKA TILL !



BRITTAS CHOKLADKAKOR . CA 40 ST


 HEJSAN !

Prova dessa , mycket lättbakade  kakor,  möra
och prickiga av choklad .

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g smör /margarin ,
1 dl florsocker ,
50 g hackad  mörk  Blockchoklad ,
200 g vetemjöl ,
ATT RULLA   i :
pärlsocker, hackad mandel

Så här gör DU :
ARBETA  ihop alla ingredienser till en smidig deg .
Dela degen i två delar och forma dem till längder, ca 4 cm i diam.
Rulla dem i pärlsocker och mandel  och ställ dem kallt .
SKÄR rullarna i 3- 4 mm  tjocka  skivor  som läggs på smord
plåt eller med bakplåtspapper .
GRÄDDA i 175 grader  10-12 minuter .
å så himla goda !

LYCKA TILL !