onsdag 27 mars 2024

FRU JENSENS SMÖRKAKA .

 


                HEJSAN  !

När jag var liten flicka och bodde hos farmor å farfar  

så bodde det en gammal tant på samma trappavsats som 

vi , kanske var Tant Jensen , inte så gammal som vi barn 

trodde , men vi skulle alltid niga när hon kom .

Kakan var jättegod som tant Jensen bakade ,och farmor

 fick receptet , som jag har gjort många gånger .

Årtalet var 1950 .

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g vetemjöl

150 g smör eller margarin

2 1/2 msk strösocker

1 stort ägg 

1/2  dl mjölk

50 g jäst

FYLLNING :

2 äggulor

1 msk strösocker

1 tsk mjöl

1 1/2 dl mjölk

GARNERING :

50 g smör /margarin

2 msk socker

suckat och russin  efter smak

PENSLING 1 ägg


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BÖRJA med vaniljkrämen .

Vispa samman äggulor  socker, mjöl och mjölk

i en kastrull .  Låt sjuda tills det tjocknar .

Smaksätt med vanilj .  Låt krämen kallna vispa då och då .

2,  HACKA samman vetemjöl, smör och socker till en 

finkornig massa ,

3,  TILLSÄTT  ägg och jäst utrörd i mjölk .

4,   ARBETA   samman degen , kavla ut knappt hälften 

och lägg den i en smord form med löstagbar kant .

5,  BRED   vaniljkrämen över degen .

6,  KAVLA  ut resten av degen till en avlång kaka .

7,  BRED  på smör,  strö på socker, suckat och russin .

8,  RULLA  degen till en rulle skär den i 6 jämna bitar 

och ställ bitarna i formen med snittytan upp . På vaniljkrämen .

9,   PENSLA  med lätt uppvispat ägg .

10,  GRÄDDA  i  200 graders  ugn  40 minuter.

Sänk värmen till 175  grader efter halva tiden .

Prova med sticka .


LYCKA TILL !