onsdag 4 september 2019

MOROTSKRANS MED BRYSSELKÅL, 4 PERS.



                    HEJSAN !

Den här rätten ser riktigt inbjudande ut att smaka.
Du kan ha den som ensamrätt eller något som Du gillar.

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl kokta,  rivna morötter
2 msk finhackad lök
2 msk smält smör/margarin
2 ägg,  vispade
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
200 g kokt brysselkål

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR samman alla ingredienserna utom brysselkålen,
till en smet.  Häll den i en väl smord ringform.
GRÄDDA i 225 grader ca 30 minuter.
Stjälp upp ringen på ett serveringsfat  och fyll hålet
med brysselkål .
SERVERA som ensamrätt .  Eller  några skivor skinka till .

LYCKA TILL !

KÖTTFÄRSGRYTA, 4 PERS.



               HEJSAN !
mmm....!

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g vitkål
2 äpplen
300 g köttfärs
1-2 msk kinesisk soja
1 tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och skär vitkålen i strimlor.
Skala och riv äpplena på grova sidan
på ett råkostjärn .
FRÄS köttfärsen i en gryta .
Tillsätt kål och äpplen .
Blanda ner sojan när det hela är brynt .
LÅT grytan sakta fräsa under lock ca
15 -20 minuter.  Smaksätt med salt.

SERVERA rätten med potatis och rårivna
morötter + 1/2 rivet äpple .

SMAKLIG MÅLTID !


SELLERIBOTTNAR MED KÖTTFÄRS, 4 PERS.



                     HEJSAN !

Smaka på den här jättegoda gratängen .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g rotselleri
400 g köttfärs
1 skiva rökt skinka
1 gul lök
1 tsk salt
vit- eller svartpeppar
2 msk chilisås
2 dl gräddmjölk
1/2 dl riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär sellerin i knappt cm-stora skivor.
Lägg dem i kokande vatten, så mycket att det nätt
och jämt täcker.  Beräkna saltmängden till 2 tsk per
liter vatten.
Låt selleriskivorna koka halv-mjuka ca 10 minuter.
Häll av vattnet och lägg selleriskivorna i en form .
BLANDA köttfärsen med den hackade skinkan , den
skalade och hackade löken .  Arbeta färsen smidig,
späd med gräddmjölken.   Krydda.
BRED färsen över selleriskivorna och strö över osten.
STEK i ugn vid 225 grader ca 30 minuter.
Så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID !


KORV MED BLOMKÅLSMOS, och apelsin och broccoli-sallad. 4 pers.



                 HEJSAN !

Det här måste Ni göra en dag , så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 korvar, 500 g, med hög kötthalt
1 msk smör/margarin
1 stort blomkålshuvud
3 msk hackad persilja
2 msk CREME Fraiche
3 krm salt
2 krm pepparmix

APELSINBROCCOLI :
400 g broccoli
2 apelsiner
2 msk rapsolja
2 msk SALLADSTOPPING
(färdigblandad frö-mix för sallad)

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR blomkålen i små buketter, koka
dem mjuka i saltat vatten.
HÄLL av vätskan, mixa blomkålen med persilja,
CREME Fraiche, salt och peppar. - Ingen vätska .
KOKA broccolin knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Skär apelsinerna i småbitar, blanda med broccoli
och olja.  Strö över SALLADSTOPPING.
SKÄR små snitt i korven och stek den i smör.

SERVERA korven med blomkålsmoset och broccoli.

SMAKLIG MÅLTID !