torsdag 30 september 2021

VARMA BÄR MED VISPAD GRÄDDE , 4 PORTIONER .

 


                                         HEJSAN !

Kanske har DU  lagt in, bären från sommar och  höst i frysen ?

Så DU har att ta fram  lite då och då , som till denna  supergoda dessert .

HÄR ÄR RECEPTET :

225 g frysta hallon och blåbär

225 g frysta  björnbär

strösocker

2 dl vispgrädde

mandelbiskvier 

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp bären i en kastrull .  Smaka  av med socker.

SERVERA  bären med iskall vispad grädde och strö över mandelbiskvier.

VARSÅGODA  och LYCKA TILL !

OKTOBERGRYTA FÖR 2 PERSONER .

 


                                   HEJSAN !

När  hösten  kommer  är  det  gott  med  lite  mer  varm  mat  än  tidigare .

Smaka  på  denna  goda  gryta .  Allt i ett !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g vitkål

1/2 purjolök

1 vitlöksklyfta

300 g nötfärs

1/2 msk smör /margarin  till stekning

1 msk tomat - PURE'

2 tsk kinesisk soja 

1 tsk strösocker

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk hela kummin-frön

salt och pepparmix

2 dl vatten 

150 g små tomater

TILLBEHÖR ,  grönsallad och 100 g bröd .


SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA  kålen .  Skölj och skiva purjolöken .

Skala och finhacka vitlöken .  Stek färsen smulig i smör .

Tillsätt  kål, purjolök och vitlök och stek  tills kålen  fått färg .

TILLSÄTT  tomat- PURE' , soja, socker och kryddor .

Häll på  vatten och låt puttra i 5 minuter .

DELA  tomaterna och lägg i . Låt allt bli  varmt .

SERVERA  med  sallad  och  bröd .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


LINGONRUTOR , 20 ST .

 


                                         HEJSAN  !

DESSA  lingonrutor  ska  jag  baka  om  en  stund .

De  är  så  goda, saftiga och  jättegoda, med eller utan  pålägg .

Receptet  kommer  från  min  goda  vän MONAS.

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

6 dl fingervarm mjölk

2 tsk salt

1/2  dl rapsolja

3 /4  dl sirap

7 dl rågsikt

8 - 8 1/2  dl vetemjöl

2 dl lingon färska eller frysta.

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  ner jästen i en bunke.

Tillsätt  mjölken och blanda tills jästen har lösts upp .

Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några min.

KNÅDA  försiktigt in lingonen i degen .

Låt den jäsa under bakduk i ca 1 timma .

KNÅDA igenom degen på ett mjölat bakbord .

Kavla  eller tryck ut den med mjölade händer på en plåt 

med bakplåtspapper.

Skär degen i ett rutmönster,  5 x 4 rutor .

Sätt ugnen på 230 grader .

LÅT brödet jäsa under bakduk ca 30 minuter. 

Stänk över lite vetemjöl med en sil .

GRÄDDA  brödet  mitt  i  ugnen  i  20 - 25 minuter.

Låt brödet svalna på plåten under bakduk .

ALL LYCKA TILL !