torsdag 26 september 2019

GRATINERAD HÖNÖKAKA, 2 PERS.



                  HEJSAN !

mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 HÖNÖKAKOR
1 pkt bacon, 140 g
1 gul lök
1 röd paprika
2 dl CREME Fraiche
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar
riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken.
Kärna ur och hacka paprikan.
Fräs lök, paprika och bacon i lite matfett.
Låt det svalna .
RÖR ner CREME Fraiche och tillsätt
pressad vitlök.
Smaka av med salt å peppar .
BRED krämen över HÖNÖKAKORNA
och strö på lite riven ost .
Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
SKÄR kakorna i snibbar och bjud till soppa
eller bara till mys-kväll !

LYCKA TILL !

DINKELBAGUETTER, 4 ST.




                         HEJSAN !

Perfekta bröd på  BUFFE'BORDET ,
eller till goda ostar .
Jag bakade dessa lite i förväg och de
var goda även efter någon dag .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl yoghurt
2 msk matolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
4 dl  DINKELMJÖL - fullkorn
6 - 7 dl vetemjöl
GARNERING:  valfri kross, sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner jästen i en  degbunke .
Värm upp vattnet till 37 grader , lös upp jästen i
lite av vattnet . 
Tillsätt  resterande mängd vatten, yoghurt, olja ,
salt, flytande honung och DINKELMJÖL.
Tillsätt vetemjöl spara lite till utbakningen .
ARBETA samman degen väl, använd gärna
maskin, annars knåda för hand så länge Du orkar.
Låt degen jäsa väl övertäckt ca 40 minuter .
TA UPP  degen på mjölat bakbord och dela den i
4  lika stora delar .
Rulla med lätt mjölad hand ut avlånga bröd, vrid
dem ett par gånger  och placera på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Pensla bröden med vatten och strö över kross och sesamfrö.
GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter tills de fått färg.
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL !