söndag 16 oktober 2011

FRANSK ÄPPLEKAKA .

Har NI ätit denna någongång?
Så himla himla god.

DEG:
2dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1 citron
75 g smör /margarin
1 äggula
FYLLNING:
4-5 syrliga äpplen
2-3 msk pressad citron
1 äggvita
2-3 msk brun farin
eller råströsocker

Så här gör DU:
BÖRJA med degen.
Blanda samman alla ingredienser,
fettet skuret i mindre bitar, i
matberedare eller för hand.
Lägg degen i en plastpåse och
låt den ligga i kylskåp en stund,
gärna några timmar.
SKÖLJ äpplena och dela dem i
4-6 klyftor.
Droppa citron över så de inte mörknar.
Sätt ugnen på 225 grader.
KAVLA ut degen, så den räcker att
täcka botten och kanter och hänga
en bit utanför på en pajform
ca 22 cm i diameter.
PENSLA uppvispad äggvita över botten.
Lägg i äppleklyftorna med en skuren
sida ner och strö över socker.
VIK över degen som hänger över kanten.
GRÄDDA mitt i ugnen tills äpplena
mjuknat och fått lite färg, ca 20 min.

SERVERA kakan ljum,gärna med vaniljglass
eller lättvispad grädde.

NJUT nu av denna goda äppelkaka.
LYCKA TILL MED BAKET!

MUFFINS 12 ST.

Dom här är goda, med KÖRSBÄR i
är de extra goda.
Men DU kan ta vilka bär som DU gillar.
Om DU byter ut vetemjölet mot
potatismjöl blir muffinsen GLUTENFRIA.


100 g smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl(potatismjöl)
2 ägg
3-4 dl körsbär/klarbär

Så här gör DU:
SMÄLT matfettet.
Låt svalna.
Blanda matfett,socker,vetemjöl
och ägg i en skål.
Rör smeten slät.
Låt frysta bär bli halvtinade.
Använd microvågsugnens
upptiningsläge så blir bären
precis lagom tinade.
OLJA in fördjupningarna i
en muffinsplåt eller använd
pappersformar.
Häll i smeten och fördela
bären ovanpå.
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader
ca 10 minuter.
Låt svalna i formarna.

Mysstund med barn'a kanske?

LYCKA TILL!