tisdag 5 februari 2019
SOLROSBRÖD....1 ST.
HEJSAN !
Himla gott bröd , gärna med rårivna morötter och färskost !
Vad sägs om det ?
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket jäst, 50 g
5 dl ljummet vatten , 37 grader
2 tsk salt
1 dl rostade solrosfrön, (finns att köpa färdig-rostade
12 - 13 dl vetemjöl special
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i degbunken och rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, solrosfrön samt vetemjölet lite i sänder.
Arbeta degen kraftigt med deg-krokarna - den blir något lösare än annan bröd-deg.
JÄS degen övertäckt i ca 30 minuter.
Arbeta degen på nytt med deg-krokarna i bunken och häll upp degen på bakpappersklädd plåt .
Strö mjöl på degen och forma till ett runt bröd.
LÅT jäsa i 20 - 30 minuter. Låt brödet kallna på galler .
FRUKT OCH GRÖNT PÅ MACKAN
Variera det vanliga pålägget på brödet med grönsaker eller frukt .
T ex rårivna morötter med rivet äpple
eller keso och skivat päron, mosad avokado med pressad citron
och vitlökssalt...mmm, jättegott .
LYCKA TILL !
CURRYSOPPA MED SKINKA , 4 PORT.
HEJSAN !
Gillar Du curry ? Smaka då på denna soppa, - den är ...mmm, himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 äpple
2 gula lökar
1/2 msk curry
2 tsk flytande smör/margarin
2 msk vetemjöl
10 dl grönsaksbuljong
6 dl lättmjölk
2 dl fraiche 4%
20 skivor rökt skinka
1 dl persilja
salt och svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA äpplen och skär i småbitar .
Skala och hacka löken. Fräs äppelbitar, hackad lök med curry i smör/margarinet.
Strö över mjölet och späd med buljong. Tillsätt mjölk, fraiche och låt koka 5 min.
STRIMLA skinkan och lägg i soppan . Krydda med salt och svartpeppar.
Låt koka ytterligare 5 minuter.
Klipp persilja precis innan serveringen .
TIPS ! För lite starkare smak och färgrik soppa,
krydda med paprikapulver och chilipulver.
LYCKA TILL !
KÖTTFÄRSPAJ,, 4 PORT.
HEJSAN !
Här är det inte många ingredienser, så det tar inte lång tid att göra.
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl lättmjölk
FYLLNING :
250 g nötfärs 10%
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk skivad svamp
1 dl AJVAR RELISH
ÄGGSTANNING :
2 ägg + 1/2 dl lättmjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform,
20-24 cm i diameter. Fräs lök och färs.
Häll över krossade tomater, svamp och AJVAR RELISH.
Låt puttra tills köttet är klart . Vispa ihop ägg och mjölk till äggstanningen.
HÄLL köttfyllningen i pajformen och äggstanningen överst.
GRÄDDA i 175 grader ca 25 minuter.
LYCKA TILL !
KRÄMIGA PYTTEN .. 4 PORT.
HEJSAN !
Smarrigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 potatisar
4 morötter
2 gula lökar
1/2 gurka
2 dl fraiche
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 citron, rivet skal
1 dl hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatis, morötter och lök .
Dela gurkan och kärna ur den. Skär den i tärningar.
Stek först potatis och morötter knappt mjuka i
margarinet i en stekpanna .
Rör ner gurka och lök i pytten.
TILLSÄTT fraiche och låt koka ihop ca 5 minuter.
Smaksätt med salt, peppar, citron och persilja.
SMAKLIG MÅLTID !
OST - OCH BROCCOLISÅS , TILL PASTA , 4 PORT.
HEJSAN !
Jättegod sås till pasta, väl värt att pröva !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
2 stånd broccoli
1 grönsaksbuljong-tärning
5 dl lättmjölk
3 msk såsredning
1 dl fraiche 8 %
1 msk pastakrydda
2 krm svartpeppar
1 dl riven ost 17%
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och strimla morötterna fint.
Dela broccolin i mindre bitar . Koka morötter och broccoli
i lättsaltat vatten ca 5 minuter .
Värm mjölken tillsammans med buljongtärning och såsredning.
KRYDDA . Låt koka i 3-5 minuter tills såsen är tjock.
Rör ner fraiche, ost, broccoli och morotsstrimlor.
Låt koka ytterligare 5- 10 minuter .
SERVERA såsen till bandspagetti och en bladsallad.
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)