tisdag 5 februari 2019

SOLROSBRÖD....1 ST.



                   HEJSAN !

Himla gott bröd , gärna med  rårivna morötter och färskost !
Vad sägs om det ?
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket jäst, 50 g
5 dl ljummet vatten , 37 grader
2 tsk salt
1 dl rostade solrosfrön, (finns att köpa färdig-rostade
12 - 13 dl vetemjöl special

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i degbunken och rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, solrosfrön samt vetemjölet  lite i sänder.
Arbeta degen kraftigt med deg-krokarna - den blir något lösare än annan bröd-deg.
JÄS degen övertäckt i ca 30 minuter.
Arbeta degen på nytt med deg-krokarna i bunken  och häll upp degen på bakpappersklädd plåt .
Strö  mjöl på degen och forma till ett runt bröd.
LÅT jäsa i 20 - 30 minuter.  Låt brödet  kallna på galler .

FRUKT OCH GRÖNT PÅ MACKAN
Variera det vanliga pålägget på brödet med grönsaker eller frukt .
T ex rårivna morötter med rivet äpple
eller keso och skivat päron,  mosad avokado med pressad citron
och vitlökssalt...mmm,  jättegott .
LYCKA TILL !


CURRYSOPPA MED SKINKA , 4 PORT.



                     HEJSAN !

Gillar Du  curry ? Smaka då på denna soppa, - den är ...mmm,  himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 äpple
2 gula lökar
1/2 msk curry
2 tsk flytande  smör/margarin
2 msk vetemjöl
10 dl grönsaksbuljong
6 dl lättmjölk
2 dl fraiche  4%
20 skivor rökt skinka
1 dl persilja
salt och svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA äpplen och skär i småbitar .
Skala och hacka löken.  Fräs äppelbitar, hackad lök med curry i smör/margarinet.
Strö över mjölet och späd med buljong.  Tillsätt mjölk, fraiche och låt koka 5 min.
STRIMLA skinkan och lägg i soppan .  Krydda med salt och svartpeppar.
Låt koka ytterligare 5 minuter.
Klipp persilja precis innan serveringen .

TIPS !  För lite starkare smak och färgrik soppa,
krydda med paprikapulver och chilipulver.

LYCKA TILL !

KÖTTFÄRSPAJ,, 4 PORT.




                           HEJSAN !

Här är det inte många ingredienser, så det tar inte lång tid att göra.
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl lättmjölk
FYLLNING :
250  g nötfärs 10%
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk skivad svamp
1 dl AJVAR RELISH
ÄGGSTANNING :
2 ägg + 1/2 dl lättmjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform,
20-24 cm i diameter.  Fräs lök och färs.
Häll över krossade tomater, svamp och AJVAR RELISH.
Låt puttra tills köttet är klart .  Vispa ihop ägg och mjölk till äggstanningen.
HÄLL köttfyllningen  i  pajformen  och  äggstanningen överst.

GRÄDDA i  175  grader  ca  25  minuter.
LYCKA TILL !

KRÄMIGA PYTTEN .. 4 PORT.




                               HEJSAN !

Smarrigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 potatisar
4 morötter
2 gula lökar
1/2 gurka
2 dl fraiche
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 citron, rivet skal
1 dl hackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatis, morötter och lök .
Dela gurkan och kärna ur den.  Skär den i tärningar.
Stek först potatis och  morötter knappt mjuka i
margarinet i en stekpanna .
Rör  ner gurka och lök i pytten.
TILLSÄTT fraiche och låt koka ihop ca 5 minuter.
Smaksätt med salt, peppar, citron och persilja.

SMAKLIG  MÅLTID !

OST - OCH BROCCOLISÅS , TILL PASTA , 4 PORT.




             
                       HEJSAN !

Jättegod sås till pasta, väl värt att pröva !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
2 stånd broccoli
1 grönsaksbuljong-tärning
5 dl lättmjölk
3 msk såsredning
1 dl fraiche 8 %
1 msk pastakrydda
2 krm svartpeppar
1 dl riven ost 17%

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och  strimla  morötterna  fint.
Dela  broccolin i mindre bitar .  Koka morötter och broccoli
i lättsaltat vatten ca 5 minuter .
Värm mjölken tillsammans med buljongtärning  och såsredning.
KRYDDA .  Låt koka i 3-5 minuter tills såsen är tjock.
Rör ner fraiche, ost, broccoli  och  morotsstrimlor.
Låt koka ytterligare 5- 10 minuter .

SERVERA såsen till bandspagetti och en bladsallad.

SMAKLIG MÅLTID !