måndag 28 maj 2018

HAVREKAKA MED RABARBERKOMPOTT ....8 BITAR .




                     HEJSAN !

Ta  vara  på  rabarbern  och  gör  en  egen
rabarberkompott !
Gott  som  fyllning  i  en  mjuk  kaka ,
mmm..... .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
75  g  smör / margarin ,
3  dl  havregryn ,
1 1/2  dl  mjölk ,
2  ägg ,
1 3/4  dl  strösocker ,
2  droppar  bittermandelolja ,
1  dl  vetemjöl ,
2  tsk  vetemjöl ,

RABARBERKOMPOTT :
1 1/2  dl  syltsocker ,
1  msk  vatten ,
2-3  stjälkar  rabarber ,

DEKORATION :
Florsocker .
UGN :  200  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  matfettet  och  låt  det  svalna .
Mät  upp  havregryn  i  en  skål,  häll  över
mjölken  och  matfettet ,  låt  stå  och
svälla  5 minuter .
VISPA  ägg  och  socker,  tillsätt  bitter-
mandeloljan  i  äggsmeten.
Blanda  vetemjöl  och  bakpulver  i  en
annan  skål .
TILLSÄTT  mjöl-blandningen  och  havregryn
i  äggsmeten  och  rör  ihop  till  en  slät  smet .
Häll  smeten  i  en  smord  och  bröad  sockerkaka-
form  som  rymmer  2  liter .
GRÄDDA  kakan  i  mitten  av  ugnen  ca  40  min,
känn  efter  med  sticka  att  kakan  känns  torr .
Stjälp  upp  kakan  och  låt  den  svalna  under  formen .

RABARBERKOMPOTT :
MÄT  upp  socker  och  vatten  i  en  kastrull .
Tärna  rabarbern  fint  med  vass  kniv .
Låt  rabarbern  sjuda  i  sockerlagen  5  min
på  svag  värme .
Klyv  kakan  på  mitten  runtom  hela  kakan,
och  bred  ut  rabarberkompotten  på  underdelen.
Lägg  på  överdelen .
Pudra  över  florsocker  (i en sil)
SERVERA  gärna  lite  vaniljkräm  till .

LYCKA  TILL !


FRU JANSSONS LYXIGA PÄRONTOSCA .... 10 BITAR .





                             HEJSAN !

Den  här  är  saftig  och  härligt  knäckig
-  med  andra  ord   oemotståndlig !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  smör/margarin ,  rumstemperatur
2 1/2  dl  strösocker ,
3  ägg ,
3 1/2  dl  vetemjöl(BERTE QVARN)
2  tsk  vaniljsocker ,
1 1/2  tsk  bakpulver ,
1  dl  mellangrädde ,
2  päron ,

TOSCASMET :
2  dl  strösocker ,
100  g  smör ,
1  dl  vispgrädde ,
2  msk   vetemjöl ,
200  g  blandade  nötter ,
UGN : 175, +  250,  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfett  och  socker  poröst .
Tillsätt  äggen,  ett  i  taget,  och  rör  kraftigt .
Blanda  vetemjöl,  vaniljsocker  och  bakpulver .
Rör  ner  mjöl-blandningen  och  grädde,  blanda
till  en  jämn  smet .
SMÖRJ  och  bröa  en  rund  form  med  löstagbar
botten  och  diametern  24  cm .
Häll  smeten  i  formen .
Kärna  ur  och  klyfta  päronen,  stick  ner  klyftorna
i  kaksmeten .
GRÄDDA  kakan  mitt  i  ugnen  40-45 min,  känn
efter  med  sticka  att  kakan  känns  torr .
Öka  ugnsvärmen  till  250  grader .
TOSCASMET :
SMÄLT  socker  och  smör  sakta  under  omrörning
i  en  rostfri  kastrull .
Tillsätt  grädden  och  mjölet,  låt  allt  småkoka 
ett  par  minuter .
RÖR  ner  nötterna ,  häll  massan  över  kakan .
GRÄDDA  kakan  i  ÖVRE  delen  av  ugnen  ytterligare
ca  10  minuter  tills TOSCAN  fått  färg .

LYCKA  TILL !