måndag 28 maj 2018
HAVREKAKA MED RABARBERKOMPOTT ....8 BITAR .
HEJSAN !
Ta vara på rabarbern och gör en egen
rabarberkompott !
Gott som fyllning i en mjuk kaka ,
mmm..... .
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör / margarin ,
3 dl havregryn ,
1 1/2 dl mjölk ,
2 ägg ,
1 3/4 dl strösocker ,
2 droppar bittermandelolja ,
1 dl vetemjöl ,
2 tsk vetemjöl ,
RABARBERKOMPOTT :
1 1/2 dl syltsocker ,
1 msk vatten ,
2-3 stjälkar rabarber ,
DEKORATION :
Florsocker .
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna .
Mät upp havregryn i en skål, häll över
mjölken och matfettet , låt stå och
svälla 5 minuter .
VISPA ägg och socker, tillsätt bitter-
mandeloljan i äggsmeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en
annan skål .
TILLSÄTT mjöl-blandningen och havregryn
i äggsmeten och rör ihop till en slät smet .
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaka-
form som rymmer 2 liter .
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen ca 40 min,
känn efter med sticka att kakan känns torr .
Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen .
RABARBERKOMPOTT :
MÄT upp socker och vatten i en kastrull .
Tärna rabarbern fint med vass kniv .
Låt rabarbern sjuda i sockerlagen 5 min
på svag värme .
Klyv kakan på mitten runtom hela kakan,
och bred ut rabarberkompotten på underdelen.
Lägg på överdelen .
Pudra över florsocker (i en sil)
SERVERA gärna lite vaniljkräm till .
LYCKA TILL !
FRU JANSSONS LYXIGA PÄRONTOSCA .... 10 BITAR .
HEJSAN !
Den här är saftig och härligt knäckig
- med andra ord oemotståndlig !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin , rumstemperatur
2 1/2 dl strösocker ,
3 ägg ,
3 1/2 dl vetemjöl(BERTE QVARN)
2 tsk vaniljsocker ,
1 1/2 tsk bakpulver ,
1 dl mellangrädde ,
2 päron ,
TOSCASMET :
2 dl strösocker ,
100 g smör ,
1 dl vispgrädde ,
2 msk vetemjöl ,
200 g blandade nötter ,
UGN : 175, + 250, GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker poröst .
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt .
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver .
Rör ner mjöl-blandningen och grädde, blanda
till en jämn smet .
SMÖRJ och bröa en rund form med löstagbar
botten och diametern 24 cm .
Häll smeten i formen .
Kärna ur och klyfta päronen, stick ner klyftorna
i kaksmeten .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen 40-45 min, känn
efter med sticka att kakan känns torr .
Öka ugnsvärmen till 250 grader .
TOSCASMET :
SMÄLT socker och smör sakta under omrörning
i en rostfri kastrull .
Tillsätt grädden och mjölet, låt allt småkoka
ett par minuter .
RÖR ner nötterna , häll massan över kakan .
GRÄDDA kakan i ÖVRE delen av ugnen ytterligare
ca 10 minuter tills TOSCAN fått färg .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)