måndag 23 september 2013

FALUBURGARE MED STEKT ÄGG 4 PORT .

Nu för tiden finns det ju korv med mycket kötthalt ,
jag hittade en idag med  92 % kötthalt .

1/2 baguette
8 salladsblad
300 g falukorv
4 ägg
1 paket bacon
ketchup

Så här gör Du:
DELA baguetten i 4 bitar och skär
varje bit mitt itu .
Lägg salladsbladen på underdelarna
av bröden .
SKÄR falukorven i skivor och stek
på båda sidor .
Lägg skivorna på  bröden .
Stek äggen och lägg dem på falukorven .
Stek baconskivorna  och fördela på de
fyra portionerna.
SERVERA med ketchup .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

KORVGRYTA MED LINSER 2 PORT.

Denna är jättegod tycker jag mmm...prova Du också att göra den !

200 g mager falukorv
1 liten morot
100 g röda linser
1 palsternacka
1/2 rödlök
1 1/2 dl grönsaksbuljong
1/2  tsk malen kardemumma
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 paket saffran
2 tsk pressad limesaft
3/4 dl yoghurt 3%
salt
solrosskott

Så här gör Du:
BLÖTLÄGG linserna i lite vatten ca 20 minuter.
Kasta bort vattnet och koka linserna mjuka i nytt
vatten enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och låt linserna rinna av .
SKÄR falukorven i mindre bitar .
Skala morot och palsternacka.
Skär dem i ca 1 cm stora tärningar.
Skala och grovhacka löken.
LÅT buljongen koka upp .
Lägg i alla grönsakerna , löken , kardemumma ,
peppar och saffran .
Låt det småputtra ca 5 minuter.
TILLSÄTT korvbitarna  och låt grytan puttra i
ytterligare 5 minuter.
Vänd till sist ner linserna och låt allt bli genomvarmt .
Smaka av .
Strö över solrosskott .
RÖR samman yoghurten  med limesaft  och smaka
av med salt .
Ät grytan tillsammans med yoghurten .

SMAKLIG MÅLTID !

LAXPYTT 2 PORT.

LAXPYTT  till lunch -  mmm...så gott ! eller ?

1 dl ris  + vatten , salt
250 g skinn - och benfri laxbit
1/2 gul lök
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 liten squash
2 msk hackad dill
1 krm citronpeppar
1 krm salt

Så här gör DU:
KOKA riset enligt anvisning på paketet
SKALA och hacka löken .
Kärna ur och tärna  paprikorna.
Tärna squashen .
Skär laxen i tärningar .
FRÄS lök,  paprika och squash i lite matfett
på svag värme ca 3-5 minuter ,  tills  laxen är
precis genomstekt  och allt är varmt .
KRYDDA med salt och peppar .
Strö över dillen och smaka av .

SERVERA gärna ett gott bröd till !
HOPPAS ATT DET SMAKAR!

LAXPATE´ 8-10 PERSONER.

mmm... det här är det godaste som finns .
Prova DU med att göra denna ,det är det värt!

350 g LAXFILE
200 g GÄDDFILE
3 ägg
3 1/2 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
1 krm kajennpeppar
salt och peppar

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 150 grader .
Ta bort alla benen i FILEERNA
och skär fiskköttet i kuber.
Kör  i matberedare till pure.
TILLSÄTT äggen i fiskfärsen
ett åt gången  och häll i grädden
i en jämn stråle .
Krydda med citronsaften , kajennpepparn
salt och peppar.
SMÖRJ en 1 1/2 liters bakform och häll i smeten.
Slå formen lätt mot bordet  så smeten packas ordentligt.
TÄCK formen med smörat bakpapper  .
Sätt formen i hett vattenbad och grädda i ugnen ca 1 timme .
LÅT paten kallna i formen , gärna över natten.
Stjälp upp paten och skär den i skivor .
SERVERA med het vitlökssås och sallad.

VITLÖKS-SÅS :
2 dl majonnäs
3 dl kräm fraiche
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk SAMBAL OELEK
1 dl hackad persilja
salt och peppar

Så här gör DU:
BLANDA majonnäsen och  CREME   FRAICHEN.
Krossa och tillsätt vitlöksklyftorna och smaksätt
med SAMBAL OELEK .

SÅ , NU ÄR DET KLART !
LYCKA TILL !

GAMMALDAGS SIKTEBRÖD 2 LIMPOR.

Hej igen !
Nu är jag inne på bakning igen, för min del hör det samman med hösten ,tror jag !

25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk stött kummin
ca 6 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
2 1/2 tsk salt
10 dl rågsikt

Så här gör Du:
LÖS jästen i 1 dl vatten i en bunke.
Tillsätt kummin och 2 dl mjöl
Arbeta samman .
Låt jäsa 30 minuter.
BLANDA resten av vattnet och med margarin
och salt , häll det i bunken.
Arbeta samman .
Rör ner rågsikt och resten av mjölet , knåda
till en smidig deg .
Låt jäsa 1 TIMMA.
STJÄLP upp och knåda degen .
Forma 2 limpor.
Lägg dem på plåt och låt jäsa 20 min .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 225 grader, i  15 min.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 45 min.
PENSLA bröden med KALLT vatten och låt svalna .

JÄTTEGODA , LYCKA TILL!