lördag 29 augusti 2009

LINGONBRÖD 1 RUNT BRÖD .

Lingon färgar skogen röd
varför inte passa på att plocka...

DAG 1 :
2 dl ljummet vatten
1 dl havregryn
1/2 dl kruskakli
eller
havrekli
1/2 dl linfrö
2 dl lingon
1 msk salt
1 msk socker

DAG 2 :
1/2 l ljummet vatten
1 paket torrjäst och
9 dl vetemjöl

(varmare vatten än ljummet )
läs på baksidan av torrjästen.

Så här gör DU :
Rör samman alla ingredienserna
under DAG 1 .
Låt stå under natten .

Blanda i vatten och jäst
enligt dag 2 och rör i vetemjöl
tills degen släpper från bunken .
Låt degen jäsa 30 min.
Knåda degen på ett mjölat bakbord
och forma den till ETT runt bröd.
Lägg brödet på bakpappersklädd plåt
med en ren bakduk över ,och
låt jäsa vidare i 50 minuter .

Värm ugnen till 200 grader .
GRÄDDA i 40 - 50 minuter .

det går utmärkt att dubbla receptet .

LYCKA TILL !

PÄRONHONUNG .

Det här är lite annorlunda
men jättegott .
VI provar ...

1 1/4 kg plommon
1 burk ananaskross ca 430 g
8 dl socker
rivet skal av en citron
1/2 tsk atamon

Så här gör DU :
Skala päronen och
skär frukten i småbitar .
Blanda alla ingredienserna
i en gryta och koka sakta
utan lock tills moset är
blankt och smidigt ca 30-40 min .
Tillsätt atamon och häll upp
marmeladen på varma (100 grader i ugnen )
rena burkar .
Farvaras kallt .

inte alls dumt .
Prova får DU se .

MIN BÄSTA PÄRONKAKA .

5-6 Päron förvälda eller
1 stor burk .
100 g smör .
1 dl socker .
3 ägg .
2 msk vetemjöl .
100 g mald sötmandel.
4 malda bittermandlar .
1 påse flagad mandel .

Så här gör DU :
Lägg de avrunna päronen i en
smord och bröad form med
löstagbar botten .
Rör smör och socker pösigt .
Tillsätt äggen ett i taget
och rör kraftigt.
Blanda ner mandeln
blandad med mjölet .
Häll smeten över päronen ,
strö över flagad mandel och
grädda i mitten av ugnen 35 min.
SERVERA , kakan ljummen ,
gärna med en klick vispad grädde
eller halvsmält glass .

Kakan går bra att frysa .

LYCKA TILL .

POTATISFAVORITEN 4 PORT.

denna är perfekt ,
tar inte så lång tid att göra .

10 medelstora potatisar ca 3/4 kg.
1 gul lök.
1 pressad vitlöksklyfta.
1 1/2 tsk salt.
1 krm .svartpeppar .
3 dl vispgrädde .

Så här gör DU :
Sätt ugnen på 225 grader .
Skala potatis och lök .
Riv dem på den grövsta sidan
på rivjärnet eller i råkostkvarn .
Varva potatis , lök , vitlök , salt
och sv. peppar i en smord ugnssäker form .
Häll på grädden .
Grädda i ugn tills potatisen är mjuk ,
30 - 40 minuter .

SERVERA till grillat kött ,korv
eller kall skinka .

jättegott !

SOCKERFRI APELSINKAKA .

Denna gillar jag ..

50 g margarin
2 ägg
2 dl diabetes strösötmedel
1 dl apelsinjuice,
rivet skal av 1/2 - 1 apelsin
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
FORM 1 1/2 liter
GRÄDDA:40-45 min.

Så här gör DU :
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält margarinet .
Vispa ägg och socker poröst .
Riv apelsinskalet .
Blanda vetemjöl och bakpulver ordentligt.
I äggsmeten häller DU i det avsvalnade
fettet , apelsinjuicen och apelsinskalet.
(eller motsvarande mängd pressad apelsin )
Rör försiktigt i mjölet blandat med bakpulvret .
Häll smeten i formen och grädda .

LYCKA TILL !

PLOMMON I MADEIRA

mmm..

1 kg plommon gärna blandade
2 dl vatten
7 dl socker
1/2 tsk atamon
1 vaniljstång

Så här gör DU:
Skölj plommonen och dela dem på mitten .
Ta ur kärnan .
Om kärnorna är torra kan man krossa
några och blanda de hackade mandlarna
med frukten .
Packa plommonen i burk eller kruka
som sköljts med atamonlösningen.
Koka upp vatten och socker, skumma noga
och tillsätt sen madeira, urskrapet ur en
vaniljstång och atamon
Häll lagen över plommonen
och rör om.
Lägg lock på och låt krukan
stå i kylen några dagar .
Rör om i krukan varje dag
under tre dagar .
Bind sen över krukan eller
lägg lock på .

ULLAS SNABBTÅRTA

Här har DU nå´t som går fort .
Vispa i 5 , grädda i 20 , svalna i 5 minuter.

1 ägg
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
2-3 dl vispgrädde
säsongens frukter eller bär .

Så här gör DU :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt det smälta avsvalnade smöret
och rör slutligen ner mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad
mindre form .
Grädda i 200 grader i 20 min.
Låt kakan svalna men inte bli helt kall.
Vispa grädden och lägg den i en ring
på kakan .
Fyll mitten med frukt eller bär .

SERVERA omedelbart .