torsdag 16 juni 2016

SMÅKAKA, CITRONPRICKAR .50 ST.


  HEJSAN !
 
  mmm...småkakor är det godaste  av de goda !

  HÄR ÄR RECEPTET :
  200 g smör ,
  1 1/2 dl strösocker ,
  1 tsk vaniljsocker ,
  1 tsk stött kardemumma ,
  2 dl vetemjöl ,
  1/2 dl potatismjöl ,
   FYLLNING :
   25 g smör ,
   1/2 dl honung ,
   1/2 dl CREME Fraiche ,
   1 msk vatten ,
    1/2 msk citronsaft ,
    1 msk vetemjöl ,
  
     SÅ HÄR GÖR DU :
    SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
    RÖR  smör , socker och smakämnena pösigt .
    Blanda ner  mjöl-sorterna  och arbeta degen smidig .
    LÄGG  smör, honung och CREME Fraiche i en kastrull
    och låt sjuda i ca 3 minuter .
    Blanda vatten, mjöl och citronsaft och vispa ner det i
    kastrullen och låt det få ett uppkok .
    SPRITSA  ut rosor och tryck ett hål mitt i varje kaka.
    Lägg en klick fyllning i var kaka .
   GRÄDDA  i ugnen i 10-12 minuter .
                       LYCKA TILL !
   

RÖKT LAX MED RÅSTUVAD POTATIS , 4 PERSONER.


  HEJSAN !

 Det här är inte fel heller, mmm...riktigt, riktigt gott !

 DET HÄR BEHÖVER DU !
 700 g potatis ,
2 dl mjölk ,
2 1/2 dl matlagningsgrädde ,
salt å peppar ,
1/2 dl hackad persilja ,
1/2 dl hackad dill ,

TILL SERVERING :
4- 8 skivor rökt lax ,
rödlök ,
kapris ,
citronklyftor ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och skär den i tärningar .
LÄGG potatisen i en kastrull och häll på
mjölk och grädde .
Krydda med salt å peppar .
Sjud potatisen på svag värme tills den är mjuk.
RÖR i hackad persilja och dill och servera till
rökt lax .
GARNERA laxen med ringar av rödlök,
kapris och citronklyftor .
                             LYCKA  TILL !

INBAKAD GRAVAD LAX MED INGEFÄRSSÅS , 4 PERS.

 
  HEJSAN !

Detta måste Ni smaka till Midsommar , mmm....så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 djupfrysta smördegsplattor ,
4 tjocka skivor gravad lax,  150 g styck,
1 paket fryst bladspenat ,
1 msk smör ,
salt å peppar ,
ägg till pensling ,
SÅS :
2 dl  CREME Fraiche ,
1 dl vispgrädde ,
2 msk sherry ,
3 msk chutney ,
2 tsk riven färsk ingefära ,
salt å peppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA smördegen och spenaten .
Krama vattnet ur spenaten och fräs den ett par min. i smör .
Krydda med salt å peppar och låt svalna .
KAVLA ut smördegsplattorna på bredden till kvadrater .
LÄGG en laxskiva på varje degplatta och fördela spenaten
ovanpå laxen .
Pensla degkanterna med uppvispat ägg och vik och nyp ihop
till ett paket .  Skär bort överflödig deg .
PLACERA  paketen med skarven nedåt  på bakplåt .
Pensla med uppvispat ägg .
Låt paketen vila kallt i 10 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
GRÄDDA paketen i 20 minuter .
KOKA under tiden såsen .
Sjud CREME Fraiche, grädde och sherry i 5 minuter .
Rör i chutney och ingefära och smaka av med salt å peppar.

SERVERA  laxpaketen  med sås och grönsallad .
                        LYCKA TILL !