måndag 16 mars 2020

COUSCOUSGRYTA MED KORV , 4 PORT.



                            HEJSAN !

Till den här grytan använde jag chorizo ,
Du kan också prova KOLBA'SZ  som
också är en  smakrik korv.
Couscous smaksatte jag med AJVAR RELISH ,
en paprika - röra .  mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl grovsiktad couscous
5 dl buljong
1 dl mild AJVAR RELISH
3 dl strimlad purjolök
1/2 medelstor squash i skivor
1-2 msk smör /margarin
400 g chorizo
3-4 tomater i klyftor

Tillbehör :
1 burk CREME Fraiche, med tomat och
paprikasmak  eller annan kryddsmak .

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp couscous i en skål .
Koka upp buljongen och häll 3 dl över
couscousgrynen .  Låt det stå 5 minuter.
Smaksätt med AJVAR RELISH .
FRÄS under tiden purjo tillsammans med
delade squash-skivor i smör i stekpanna.
Tillsätt korvskivorna och stek några min.
så att korven får färg .
Höll på 2 dl buljong .
BLANDA i en gryta couscous med korv-
blandning och tomater .
DUTTA över CREME Fraiche och servera .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !


GROV GODING TILL FRUKOSTEN, 2 ST.



                     HEJSAN !

Solrosfröna ger härlig smak och
färgas gröna av bikarbonaten.
Det är varken pumpafrön eller
pistagenötter i brödet , så det är
fritt fram även för nötallergiker !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl solrosfrön
2 dl vetekross
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 1/2 msk bikarbonat
1 msk salt
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 175 grader .
Klä 2 avlånga 1 1/2 litersformar
med bakplåtspapper .
Blanda alla torra ingredienser i en
stor bunke .
Rör i filmjölk och sirap .
Fördela den ganska lösa degen i
formarna .
Baka i 11/2 timme i nedre delen av
ugnen .
Lyft upp bröden ur formarna, dra
bort pappret och låt sedan bröden
svalna på galler under en ren bakduk.
Låt gärna bröden ligga till sig under
något dygn, inlindade i bröd-duken ,
innan Du skär upp brödet .
mmm....himla gott, med smör och ost !

LYCKA TILL !

Tips !
Brödet håller sig fint i minst 1 vecka,
men går också utmärkt  att  frysa .

FRU ANNORLUNDAS OMELETT , 1 PERS.



                           HEJSAN !
En släkting, till någon på avdelningen,
bjöd oss i personalen, på denna himla
goda omelett, -därav namnet !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 msk naturell Keso
2 msk fiberhavregryn
1 nypa salt

SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa ihop alltsamman .
Ta fram en stekpanna, häll smeten i pannan
med smör i. Stek tills Du ser att den ser färdig
ut, vänd omeletten med en stekspade och stek
den andra sidan .
Servera med rårivna morötter och äpple.
+ rucolasalladsblad .

SMAKLIG MÅLTID !

BROCCOLI- OCH KASSLERGRATÄNG, 4 PORT.



                     HEJSAN !

Det här var himla gott , det åt vi i helgen som var .

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g broccolibuketter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ask cocktailtomater
250 g kassler
2 tsk rapsolja
3 dl mjölk
1 - 2 msk såsredning
6 msk riven smakrik ost
2 msk färska hackade örter
t ex  oregano och persilja
rårivna morötter + 1/2 - 1 skalat rivet äpple.

SÅ HÄR GÖR DU :
Lägg broccolin 1 minut i kokande lättsaltat vatten,
låt de sedan rinna av .
Hacka lök och vitlök, dela tomaterna och strimla kasslern.
Hetta upp oljan i ett stekpanna, fräs lök, vitlök, kassler och
tomat i några minuter, slå i mjölken och strö på redning.
Lägg broccolin i en ugnsfast form, skeda på kassler- fräset
och smaksätt med salt och svartpeppar.
Strö på ost och örter .
Tillaga gratängen i ugn 200 grader i 15-20 minuter.
Servera tillsammans med rårivna morötter + rivet äpple ,
saftigt och fräscht .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !