fredag 10 december 2021

JULSALLAD MED VALNÖTTER ...mm..!

 


                                    HEJSAN !

Vad är salladen ?  Den hade jag glömt att göra !

Så därav denna sallad i år !

HÄR  samsas  flera av Julens  allra  finaste smaker

och  ingredienser  i en  fräsch  sallad .

Den  passar till det mesta på Jul-Bordet .


HÄR ÄR RECEPTET :

350 g rödkål

3 äpplen 

3 apelsiner

5 färska fikon 

100 g valnötskärnor 

VINÄGRETT :

1/2 dl rapsolja

1 /2  msk vitvinsvinäger

2 msk  koncentrerad  apelsinjuice

1 msk skånsk senap


SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA kålen med osthyvel .

KÄRNA ur och skär äpplena i klyftor .

SKALA och skär apelsinerna i skinnfria klyftor .

BLANDA  kål ,  äpple,  apelsin, fikon och nötter.

 BLANDA  ingredienserna till vinägretten  och häll

den över salladen .

LYFT och vänd runt  försiktigt  med salladsbesticken 

så att allt blandas .


HOPPAS ATT DET SMAKAR !

GOD  JUL !

REVBEN MED JULSMAK ,,,,, mm ....!

 


                                     HEJSAN  !

HONUNG  och  KARDEMUMMA  ,

ger  REVBENEN  en spännande  smak  och fin yta .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kg  revben 

MARINAD :

3 dl chilisås 

1 dl olja

5 msk krossade kardemummafrön

1 /2 dl honung

salt och peppar 

UGN :  225  grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp rikligt med vatten i en stor kastrull .

LÄGG i Revbenen .

LÅT vattnet koka upp  igen och skumma .

SÄNK värmen och låt Revbenen koka tills köttet lossnar från benen .

DET tar 1 - 2 timmar  beroende på Revbenens tjocklek .

MARINAD :

BLANDA ingredienserna  och  smaka  av med  salt  och peppar .

LÅT Revbenen ligga i marinaden 1 dygn .

LÄGG Revbenen i en långpanna och stek mitt i ugnen 

tills de har fått  fin  färg ,  10 - 15 minuter .


GOD  JUL !

                                        

LUTFISK MED SENAPSSÅS , 4 PORT.

 


                                    HEJSAN !

Smaka på detta !   

Gillar Ni fisk ? - så gillar Ni det här !

Lutfisk äter vi på Juldagen .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kg Lutfisk

1 msk salt

2 msk smör / margarin

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

2 msk fransk senap / senap 

1/2 msk brun farin

1 tsk salt

1 kryddmått pepparmix

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG Lutfisk i kallt vatten enligt förpackningens anvisning 

Lägg Lutfisken i en mikrosäker form .  Täck formen .

Tillaga i mikrovågsugn, full effekt ( max 800 W),  ca 10 min.

Vrid formen och tillaga på halv effekt ytterligare 10 min .

Strö över salt och låt stå ca 5 minuter för värmeutjämning .

SMÄLT  matfettet i en kastrull .

Tillsätt vetemjöl och späd med mjölk .

Låt koka ca 5 minuter under omrörning .

Smaksätt såsen med fransk senap,  brun farin, salt å peppar .

SERVERA såsen till Lutfisken .  Kokt potatis och broccoli

passar bra  till .

HAR Du inte  tillgång till mikrovågsugn kan Lutfisken 

tillagas i långpanna i 225 grader ,  ca 45 minuter 

övertäckt med aluminiumfolie .

GOD JUL !