HEJSAN !
SJÖMANSBIFF är gjord efter "det enkla och det godaste " .
Man varvar nötkött, lök, och potatis i en gryta och låter det
koka i öl och buljong .
Den enkla tillagningen gjorde den populär som rätt även till sjöss .
Min morfar var skeppare på egen skuta .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g lövbiff
1 kg potatis
4 gula lökar
1 tsk timjan
1 flaska mörkt öl (dagens 33 cl)
2 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad oxfond
1 lagerblad
1 dl hackad persilja
smör
salt , vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SKALA potatisen och skär i 1/2 cm tjocka skivor .
Skala och skär löken i tunna skivor . Bryn löken i
1 msk smör . Ta upp löken .
Bryn sedan köttet på båda sidorna i 1 msk smör .
2, VARVA potatis, lök och kött i en gryta .
Krydda mellan varven med 1 tsk salt, 3 kryddmått
peppar och timjan .
3, HÄLL på öl och vatten blandat med fond .
Tillsätt lagerblad .
4, LÅT SMÅKOKA under lock ca 45 minuter
eller tills köttet känns mört.
SERVERA direkt ur grytan och garnera med hackad persilja .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !