fredag 8 oktober 2010

APELSINRIS 4 PORT.

Detta är en gammaldags efterrätt,
men vad gott det var.

Så här gör DU:
Koka 1 liter vatten med
1 dl långkornigt ris
koka i 20 minuter eller
tills grynen är mjuka.
Häll av vattnet och spola grynen
i kallt vatten,låt dem rinna av.

Skala 4 apelsiner skär i skivor
och dela i mindre bitar.
Blanda apelsiner och ris
1-2 msk socker och 1/2msk vaniljsocker
och sist 2 dl vispad grädde.
Smaka av.

(det går bra att ta äpple istället
och+kanel)

Hoppas att DU vågar prova.
LYCKA TILL!

GAFFELKAKOR MED RUSSIN 45 ST.

De här kakorna är för mej och
min make ett barndomsminne.
Maken bakade dessa i skolköket
och fick ta med dem hem.
Därhemma fick kakorna namnet:
SKRYTKAKOR.

200g smör
rumsvarmt
4 msk strösocker
1 dl russin
4 1/2 dl vetemjöl
UGN:200 GRADER.

Så här gör DU:
Rör samman smör och socker.
Tillsätt russin och mjöl.
Arbeta ihop degen och forma
till runda bollar.
Lägg på en plåt med
bakplåtspapper och tryck
till med en gaffel.
GRÄDDA mitt i ugnen i ca,10 min.

LYCKA TILL!

LAX-KOTLETT UNDER SPARRISTÄCKE. 4 PORT.

mmmm,detta ska vi ha till
middag idag.Riktigt gott.
Praktisk rätt eftersom både
lax och potatis till-lagas
i ugnen,medan sparrisen får
koka på spisen.

700-800g potatis,fast sort
1 msk olivolja
salt och peppar
4 laxkotletter
saft av 1/2 citron
1/2 tsk salt
1-1 1/2tsk rosepeppar
SPARRISKRÄM:
200 g grön sparris-djupfryst
200 g naturell färskost
1 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
2 msk rivet citronskal

UGN:200 GRADER.

Så här gör DU:
Skala och klyfta potatisen
Lägg den i en ugnssäker form.
Ringla över olja,salta,peppra
och stek mitt i ugnen ca 25 min.
Lägg laxen i en ugnssäker form.
Pressa över citronsaft, salta
och krydda med rosepeppar.
Stek mitt i ugnen 15 min.
bredvid potatisen.
Låt sparrisen tina.
Koka den i lättsaltat vatten 10 min.
Skär av 8 sparrisknoppar och
spara till garnering.
Mixa resten tillsammans med färskost.
Blanda i gräslök,dill,och citronskal.

Ha en underbar middag ,NJUT.

ROTSAKSSOPPA OCH RIMMAD BOG.

Detta hör kanske inte till
vanligheterna men RIMMAD BOG
är jättegott till soppa.

Prova!

150 g kålrot
2 morötter
50 g rotselleri
2 potatisar
1/2 purjolök
100 g rimmad bog
5 dl vatten+1/2 köttbuljongtärning
salt+peppar
hackad persilja

Så här gör DU:
Skala rotsakerna och skölj purjon.
Grovriv allt eller skär i strimlor.
Skär köttet i små tärningar.
Låt vatten och buljongtärning koka upp
och lägg i rotsaker och kött.
Låt soppan koka på svag värme
under lock ca, 10 min.
Smaksätt med salt och peppar
om det behövs och strö över
rikligt med persilja.

(det går också bra med rökt skinka
istället för bog)

ibland är det gott med soppa
särskilt när det är kallt
och ruggigt ute.

LYCKA TILL!

UGNSFISK UNDER TÄCKE.

UGNEN,är det bästa jag vet
all mat lagar jag där.

300g vita fiskfileer
typ,SEJ
1/4tsk salt
1/2 dl hackad dill,
persilja, gräslök.
1 dl creme fraiche
1/2 tsk curry
peppar

Så här gör DU:
Tina djupfryst fisk lätt.
Skär fileerna i 2 cm breda bitar.
Lägg dem i en ugnssäker form
och salta lite.
Täck formen med aluminiumfolie
och koka i ugnen tills fiskköttet
är vitt och fast, ca 20 minuter.
Blanda creme fraiche,curry
och kryddgrönt.
Smaksätt med salt och peppar.
Bred såsen över fisken och
låt den stå i ugnen ett par
minuter så att såsen blir varm.

TILLBEHÖR:
potatismos
nykokta gröna ärtor
eller bönor
UGN.225

Detta är smaskens.

LYCKA TILL!

KRYDDIG KORVPASTA I RÖD SÅS.

Nu tar vi nå`t till en vanlig dag.

150 g chorizo
5 soltorkade marinerade tomater
2 msk riven parmesanost
1 vitlöksklyfta
2 msk mandelspån
1/2 dl färsk basilika
eller persilja
2 msk olivolja
ev. salt
TILLBEHÖR:
kokt pasta
sallad

Så här gör DU:
Skär korven i skivor
eller strimlor.
Kör tomater,ost,ev.vitlök,
mandelspån och kryddgrönt
i mixer.
Tillsätt oljan droppvis,medan
maskinen är igång.
Smaksätt såsen med salt
om det behövs.
Fräs korvstrimlorna på medelvärme
i en stekpanna utan extra fett.
Blanda den nykokta väl avrunna
pastan med korven och såsen.

Käckt,snabbt o`enkelt.

jättegott!

PORTERSTEK OCH BROCCOLI. 6-8 PORT.

mmm,det här är gott må`DU tro.
Bra när det kommer många gäster.
Så här gör jag.

1 flaska porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1/2 dl kinesisk soja
2 tsk timjan
10 enbär
1 msk hel svartpeppar
2 köttbuljongtärningar
1 stor klyftad gul lök
2 grovhackade vitlöksklyftor
1 1/2 kg ROSTBIFF el. INNANLÅR
SÅS:
8 dl buljong+vatten
3/4 dl vetemjöl
2 dl grädde
SERVERING:
Broccolibuketter
kokt potatis.

Så här gör DU:
Koka upp alla ingredienser
till buljongen i en gryta
och lägg i köttet.
Koka sakta under lock ca 45 min.
Vänd köttet.
Stick in en kött-termometer och
fortsätt att koka sakta till en
innertemperatur av 75 grader.
Ta grytan från värmen och låt
köttet vila i buljongen i 20 minuter.
SÅS:
Sila och mät upp buljongen till såsen.
Vispa samman mjölet med grädden till
en jämn redning och vispa ner den
i buljongen.
Koka såsen 3-5 minuter.

mamma minns,farmor minns,mormor minns.
Så Lyckat!

ALL LYCKA TILL!

VARM POTATIS OCH ROTFRUKTSSALLAD. 2 PORT.

Denna sallad gillar jag som den är,
men DU kan ha kall kassler till om
DU vill.

4-6 potatisar
1 morot
1 palsternacka
1/2 purjolök
1 rödlök
100 g sockerärter
1/2 dl grönsaksspad
3 msk vinäger
1/2 dl olja
1 tsk osötad senap
salt peppar persilja
ev.färsk dragon

Så här gör DU:
Skala och skiva potatisen.
Skär skalad morot och palsternacka
i stavar.
Koka rotsakerna i lättsaltat
vatten i 5 minuter.
Strimla purjolöken,
skala och hacka rödlöken.
Ansa och strimla sockerärterna.
Lägg det i kastrullen och
koka 1 minut.
Häll av kokvattnet men spara det.
Blanda grönsaksspad, vinäger
olja och senap.
Salta och peppra.
Häll dressingen över de
varma grönsakerna.
Strö över hackad persilja
och ev. dragon.
Servera ev. med kall kassler till.

Jättegott!

LYCKA TILL!