söndag 15 januari 2017

VEGETARISK CURRYRÄTT, 4 PORT.



        HEJSAN !

Den här är riktigt god , - smaka Du också .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk olivolja ,
1 gul lök ,
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk currypasta. medelstark
1 1/2 kg ansade grönsaker som
t ex zucchini, paprika, squash,
gröna bönor  och svamp ,
200 g krossade tomater, burk
400 g kokosmjölk, lägsta fetthalten
2 msk hackade korianderblad.

SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA  upp  oljan i en rymlig kastrull
tillsätt lök och vitlök och fräs i 2 minuter.
Red ned currypastan och fräs ytterligare 1 min.

LÄGG  i grönsakerna och stek 2- 3 min.
rör om då och då, tillsätt därefter tomaterna
och  kokosmjölken.
Rör om ordentligt och låt alltsammans puttra
på svag värme i 12 - 15 min. tills grönsakerna
är genomkokta .
Rör ned koriandern och
SERVERA  med 25 g basmatiris och
50 g linser, kokt  enligt paketets anvisning,
+ en portion spenat som smaksatts  med
lite citronsaft och muskot .

LYCKA  TILL !

TÄPPANS, GODA ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS . 6 PERS.



          HEJSAN !

Nu har vi väl ätit en massa god mat och allt vad
det innebär  med helgerna som varit .

Denna äppelkaka gillar jag, för  att  den  är  så enkel.

HÄR  ÄR RECEPTET :
2  ägg ,
200 g smält smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 dl vetemjöl ,
5 äpplen ,
50 g hackade  nötter,
kanel  och socker  efter behag .

VANILJSÅS :
1  vaniljstång ,
3  dl kaffegrädde ,
3  äggulor ,
2  msk socker ,
2  dl vispgrädde ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
Blanda äggen, det smälta smöret, socker och mjöl
och rör någon minut .
Häll smeten i en smörad och mjölad form , ca 24 cm
i diameter, med löstagbar botten .
SKALA äpplena, skär dem i klyftor och ta bort kärnhuset.
Täck smeten med klyftorna .
Strö över lite kanel och socker samt nötterna .
GRÄDDA  i 175 grader ugn i 40- 45 minuter.

VANILJSÅS :
SKÄR upp vaniljstången, skrapa ur den och lägg allt
tillsammans med kaffegrädden i en kastrull .
Koka upp, ta kastrullen från värmen och låt sedan
grädden stå och dra ca 15 minuter.
VISPA ihop äggulorna och sockret och häll
blandningen i grädden .
Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blivit
lagom tjock (försiktigt, så att inte äggen stelnar och såsen blir grynig).
Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna .

VISPA grädden och vänd ner den i såsen strax innan den ska serveras.

LYCKA  TILL !

RAGGMUNK MED STEKT FLÄSK, 4 PERS.



             HEJSAN !

Några  i  min  omgivning  gillar  potatis  i  alla  former  och  valörer.
Det  är  väl  därför  de  ÄLSKAR  Raggmunk .
Det  går  åt en del smör  till stekningen,  så  blanda det gärna  med  lite  olja.
Det  blir  både  frasigare  och  nyttigare .
Gör  en  cirkel  av  båda  händernas  tummar  och  pekfingrar,
Så har Du  det  klassiska måttet på hur stor RAGGMUNKEN ska vara.

HÄR ÄR RECEPTET :
10 medelstora  potatisar ,
2 ägg ,
2 msk vetemjöl ,
1 dl vatten ,
1 tsk salt ,
smör till stekning ,
8 skivor  rimmat stekfläsk,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv potatisen .
Blanda  med  ägg, vetemjöl och vatten .
Smaksätt med lite salt .
STEK  fläsket  knaprigt, snabbt i riktigt
het panna .
Ta lite smör eller några droppar olja  i
pannan  så att fläsket inte bränns vid .
HÅLL DET VARMT.

SÄNK  till  måttlig  värme .
Klicka  ut  raggmunkssmeten  och platta
till den lite.
Stek i fläskflottet och lite smör tills ragg-
munkarna  blir frasiga i kanten .
Vänd försiktigt med stekspade och stek på
andra sidan .
Rör om smeten i skålen emellanåt  så att
den inte skiktar sig .

SERVERA  genast med fläsket och lingon.
Rårörda  lingon  är  godast, men Du väljer
vanlig lingonsylt går också bra .

SMAKLIG  MÅLTID ,    LYCKA TILL !