söndag 15 januari 2017
VEGETARISK CURRYRÄTT, 4 PORT.
HEJSAN !
Den här är riktigt god , - smaka Du också .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk olivolja ,
1 gul lök ,
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk currypasta. medelstark
1 1/2 kg ansade grönsaker som
t ex zucchini, paprika, squash,
gröna bönor och svamp ,
200 g krossade tomater, burk
400 g kokosmjölk, lägsta fetthalten
2 msk hackade korianderblad.
SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp oljan i en rymlig kastrull
tillsätt lök och vitlök och fräs i 2 minuter.
Red ned currypastan och fräs ytterligare 1 min.
LÄGG i grönsakerna och stek 2- 3 min.
rör om då och då, tillsätt därefter tomaterna
och kokosmjölken.
Rör om ordentligt och låt alltsammans puttra
på svag värme i 12 - 15 min. tills grönsakerna
är genomkokta .
Rör ned koriandern och
SERVERA med 25 g basmatiris och
50 g linser, kokt enligt paketets anvisning,
+ en portion spenat som smaksatts med
lite citronsaft och muskot .
LYCKA TILL !
TÄPPANS, GODA ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS . 6 PERS.
HEJSAN !
Nu har vi väl ätit en massa god mat och allt vad
det innebär med helgerna som varit .
Denna äppelkaka gillar jag, för att den är så enkel.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg ,
200 g smält smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 dl vetemjöl ,
5 äpplen ,
50 g hackade nötter,
kanel och socker efter behag .
VANILJSÅS :
1 vaniljstång ,
3 dl kaffegrädde ,
3 äggulor ,
2 msk socker ,
2 dl vispgrädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda äggen, det smälta smöret, socker och mjöl
och rör någon minut .
Häll smeten i en smörad och mjölad form , ca 24 cm
i diameter, med löstagbar botten .
SKALA äpplena, skär dem i klyftor och ta bort kärnhuset.
Täck smeten med klyftorna .
Strö över lite kanel och socker samt nötterna .
GRÄDDA i 175 grader ugn i 40- 45 minuter.
VANILJSÅS :
SKÄR upp vaniljstången, skrapa ur den och lägg allt
tillsammans med kaffegrädden i en kastrull .
Koka upp, ta kastrullen från värmen och låt sedan
grädden stå och dra ca 15 minuter.
VISPA ihop äggulorna och sockret och häll
blandningen i grädden .
Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blivit
lagom tjock (försiktigt, så att inte äggen stelnar och såsen blir grynig).
Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna .
VISPA grädden och vänd ner den i såsen strax innan den ska serveras.
LYCKA TILL !
RAGGMUNK MED STEKT FLÄSK, 4 PERS.
HEJSAN !
Några i min omgivning gillar potatis i alla former och valörer.
Det är väl därför de ÄLSKAR Raggmunk .
Det går åt en del smör till stekningen, så blanda det gärna med lite olja.
Det blir både frasigare och nyttigare .
Gör en cirkel av båda händernas tummar och pekfingrar,
Så har Du det klassiska måttet på hur stor RAGGMUNKEN ska vara.
HÄR ÄR RECEPTET :
10 medelstora potatisar ,
2 ägg ,
2 msk vetemjöl ,
1 dl vatten ,
1 tsk salt ,
smör till stekning ,
8 skivor rimmat stekfläsk,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv potatisen .
Blanda med ägg, vetemjöl och vatten .
Smaksätt med lite salt .
STEK fläsket knaprigt, snabbt i riktigt
het panna .
Ta lite smör eller några droppar olja i
pannan så att fläsket inte bränns vid .
HÅLL DET VARMT.
SÄNK till måttlig värme .
Klicka ut raggmunkssmeten och platta
till den lite.
Stek i fläskflottet och lite smör tills ragg-
munkarna blir frasiga i kanten .
Vänd försiktigt med stekspade och stek på
andra sidan .
Rör om smeten i skålen emellanåt så att
den inte skiktar sig .
SERVERA genast med fläsket och lingon.
Rårörda lingon är godast, men Du väljer
vanlig lingonsylt går också bra .
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)