HEJSAN !
Goda vetebullar som passar lika bra i
picknickkorgen som till kaffekalaset , mm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
200 g kesella
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 13 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
1 dl socker + 4 tsk kardemumma - mald
ca 2 äpplen + saften av 1/2 citron
PENSLING : 1 ägg + mandelspån
UGN 250 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMÄLT smöret , tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en stor degbunke och rör ut den med lite av
degspadet . Tillsätt därefter resten av vätskan, kesella, socker,
salt och kardemumma .
2) TA i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig .
Låt degen jäsa i 40 minuter .
3) BLANDA socker och kardemumma .
Spara ca 1/4 till garnering .
4) SKALA och dela äpplena i klyftor eller bitar .
Pressa citronsaft över .
Vänd klyftorna i kardemummasockret .
5) DELA degen mitt itu .
Knåda och forma till runda släta bullar .
Lägg dem i aluminium - eller pappersformar .
Tryck några äppelbitar i varje , eller gör ett snitt med en vass k
Låt jäsa 30 - 40 minuter .
6) PENSLA med ägg , strö på kardemummasocker
och mandelspån .
Grädda mitt i ugnen 5 - 7 minuter .
LYCKA TILL !