fredag 23 november 2012

KOCKENS VITA GLÖGG. CA 1 LITER.

Den här är god,prova !
1 fl torrt, vitt vin
1 1/2 -2 dl vit baksirap
1 påse glöggkryddor
10 cl gin (kan uteslutas)

Så här gör DU:
VÄRM vinet till 37 grader.
Häll i sirapen och kryddorna.
Låt stå SVALT 1 dygn.
SILA .
Tillsätt ev. gin.
Värm upp och servera.
GOD-JUL!

APELSIN KYSSAR. CA 15 ST.

Nu är jag inne på JUL-BAKET igen.

KAKDEG:150 g smör
3/4 dl florsocker
1 msk maizenamjöl
2 1/2 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
rivet skal av 1 apelsin
FYLLNING:
25 g smör
1 1/2-2 dl florsocker
2 msk koncentrerad
apelsinjuice+ lite florsocker
att sikta över

Så här gör DU:
HACKA ihopkakdegen som ska
vara mjuk.
Spritsa ut den i ca 30 toppar på
bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA dem ljust gyllenbruna
ca 15 minuter i knappt 200 grader.
Rör ihop fyllningen, lägg ihop kakorna
två å två med rikligt med fyllning
emellan sikta över florsocker.

mmm...
LYCKA TILL!

LAXGRYTA. 4 PORT.

Att bjuda på en grytanär det ingår både potatis
grönsaker och fisk är både praktiskt,gott
och snabblagat.

VARSÅGODA!
500 g skinn å benfri  laxfile
3 morötter
1 bit rotselleri  ca 100g
5-6 potatisar
1 purjolök
5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
1 msk tomatpure
2 msk Philadelphiaost
salt

Så här gör DU:
SKALA morötterna och strimla dem.
Skala och strimla rotsellerin.
Skala potatisen och skiva dem ganska grovt.
Ansa och skär purjolöken i bitar.
LÄGG alla rotfrukterna och purjolöken
i en gryta och häll över vattnet.
Tillsätt smulad buljong,timjan och
tomatpure.
Låt allt koka under lock ca 10 minuter.
SKÄR under tiden laxen i kuber.
Lägg ner dem i grytan och låt det
sjuda ytterligare i ca 4-5 minuter.
RÖR ner osten och låt den smälta
under försiktig omrörning.
Smaka av.
Bjud grytan rykande het.

LYCKA TILL!

FETAOSTRISOTTO. 4 PORT.

Det här är gott,
ibland vill  man ha något utan kött.
Prova detta!

3 dl avorioris
4-5 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vitt vin
1 dl creme fraiche gourmet
saffran & tomat
2 dl svarta oliver
200g cocktailtomater
200 g fetaost
salt,peppar,

Så här gör DU:
HÄLL ris,buljong och vin i en  kastrull.
Låt det sjuda under lock i 30 min.
tills riset mjuknat.
Späd ev. med mer buljong.
RÖR ner creme fraiche,oliver och
tomater och låt det bli genomvarmt.
Smula ner fetaosten och smaka av
med salt å peppar.

Inte dumt alls.
Ha gärna gröna blad till!
LYCKA TILL!

JUL-LIMPA 1 ST.

Den här gillar vi.
Prova DU också!  

2 dl vatten
50 g jäst
33 cl mörkt lättöl
2 tsk salt
2 msk olja
2 msk ljus brödsirap
1 tsk stött anis
1 tsk stött fänkål
1 st pomeransskal
1 tsk hel kummin
5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl

Så här gör DU:
VÄRM vattnet och ölen till 37 grader.
Smula sönder jästen och rör ut i
degspadet.
Tillsätt salt,olja,sirap,kryddor,rågmjöl
och nästan allt vetemjöl.
ARBETA degen kraftigt och blanda i
mer mjöl om den är för lös.
Strö över mjöl,täck och låt jäsa 45 min.
KNÅDA därefter på mjölat bakbord
och forma till en slät,sprickfri limpa.
Jäs på plåt med bakplåtspapper och
bakduk i ca 30 min.
NAGGA och grädda i 250 grader i
10-15 min.
Sänk värmen till 175 grader och grädda
ytterligare i 40 -50 minuter.
LÅT limpan svalna inlindad i bakdukar.

Jättegott till skink-smörgås!
LYCKA TILL!