måndag 23 juni 2008

VIT SNABBSANGRIA 4 PORT.

1 Liter färdigblandad, söt
citron- eller limesaft
3 dl vitt vin
is
GARNERING:
Jordgubbar
Gurkskivor

Så här gör Du:
Späd den färdigblandade
saften med vinet.
Tillsätt rikligt med is
och smaka av.
Garnera med jordgubbar
och gurkskivor.

Läskande.

PLÄTTAR MED BLÅBÄR. 4 PORT.

Det här gillar vi alla till lunch.
eller i picknick -korgen.

2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
3 1/2 dl mjölk
3 ägg
50 g smält smör
+ smör till stekning
250 g blåbär

Så här gör Du:
Blanda mjöl, bakpulver,salt
och socker i en bunke.
Tillsätt mjölk och vispa
till en slät smet.
Vispa ner ägg och
smält smör.
Lägg en klick smör i
varje plättrundel.
Häll i lite av smeten och
strö på ett par blåbär
innan smeten stelnat.
Låt plättarna få färg
på en sida ,vänd och
stek den andra sidan.
SERVERA med glass
eller grädde.

detta är godis för stora o´små.

BJÖRNBÄRSSYLT.

Åå,så gott till pannkakor.

1 kg björnbär
750 g syltsocker

Så här gör Du:
Blanda björnbär och
syltsocker i en kastrull.
Koka upp under omrörning
så att bären inte bränner
fast i grytan.
Koka häftigt i 2 minuter.
Ta grytan från värmen
och skumma.
Låt sylten svalna i 15 min.
Häll upp på rena burkar
och sätt på lock.
Förvara svalt.

Jag brukar ta en c-vitamin brus
och lösa upp i ett glas vatten.
Istället för att dricka det
brukar jag skölja burkar
och flaskor med detta ,
när jag syltar o´saftar.

det möglar inte lika lätt
och c-vitamin är ju alltid bra.

BJÖRNBÄRSPAJ. 6 PORT.

Nu nalkas snart björnbärstider
ut o´plocka , o´hem o´baka.

125 g smör
1/2 dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
FYLLNING
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
med äkta vanilj
2 dl creme fraiche
1/2 liter björnbär

Så här gör Du:
Smält smöret i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen
och tillsätt farinsocker,
havregryn och vetemjöl.
Rör till en smet.
Tryck ut smeten i en form
med löstagbar botten,
ca 23 cm i diameter.
Grädda i 200 grader i ca 15 min.
Låt pajskalet kallna.
Vispa grädden.
Blanda den med florsocker,
vaniljsocker och creme fraiche.
Häll fyllningen i pajskalet.
DEKORERA :
med björnbär.

Njuut.

GODISBOLLAR 10-12 ST.

Något riktigt gott för alla "gottenördar"

50 g philadelphiaost
50 g finhackad dajm
1 dl florsocker
4 msk kakaopulver
chokladströssel

Så här gör Du:
Blanda samman ost,dajm ,
florsocker och kakao
Forma små bollar och rulla
dem i chokladströssel
Lägg varje boll i en knäckform
Låt stå i kylen ett par timmar

prova, mmm så gott.

NILSSONS KOLABRÖD 40-45 ST.

200 g smör
1 3/4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
DEKORATION:
äggvita
1/2 dl hackad mandel
2 msk pärlsocker

Så här gör Du:
Rör samman smör och socker
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver
Rör i sirap och vaniljsocker
Rulla ut till 3 längder
Tryck till med en gaffel,
pensla med äggvitan och strö över
hackad mandel och pärlsocker
Grädda i 10-15 min.
När kakorna svalnat något ,
skär 2 cm breda bitar på snedden.

mmm,kalasgoda.

GRÖNSAKSGRYTA MED FISKBULLAR 4 PORT.

Gillar Ni fiskbullar? Prova isåfall detta.

1 burk fiskbullar i buljong 375 g
3 morötter
3 paprikor röd,gul,grön
2 msk olja
1 tsk salt
saft och rivet skal av en 1/2 citron
1 dl vatten
10-12 cocktailtomater

Så här gör Du:
Skala morötterna och skär dem i slantar
Ansa och strimla paprikorna
Värm oljan i en gryta och fräs grönsakerna
Tillsätt salt,citronsaft och skal samt vatten
Låt puttra under lock i ca 5 min.
Halvera tomaterna
Lägg i fiskbullar och tomathalvor
och låt allt bli genomvarmt

detta är inte dumt.

INKOKTA ÄPPLEN 4 PORT.

4-8 små äpplen av fast sort
Lag:
6,5 dl cider
1/2 dlsocker
3 bitar kanel
2 krm kardemummakärnor
3 kryddnejlikor

Så här gör Du:
Blanda ingredienserna till lagen
och koka ihop i 5 minuter.
Skala äpplena och sjud i lagen
tills de är mjuka.
Låt det svalna.
Servera med glass eller grädde.

Enkelt o´jättegott till efterrätt.

OSTGRATINERAD ÄPPELFALU. 4 PORT.

400g falukorv
2 tomater
2 äpplen
1 lök
1 msk smör
2-msk senap
1 tsk oregano
1 dl grädde
1 dl riven ost

Så här gör Du:
Skär snitt i korven ,men inte helt igenom
Lägg i en ugnssäker form
Skiva tomaterna och stoppa ner i snitten
Kärna ur och hacka äpplena
Skala och hacka löken
Fräs äpple och lök i smöret
Tillsätt senap,oregano och grädde
Fördela röran över korven
Strö över ost och gratinera i 20 min.i 225 grader

Smaklig måltid!