söndag 2 februari 2020
GRAHAMSBRÖD MED VETEKLI , 2 ST FORMBRÖD...
HEJSAN !
...eller 24 bullar .
Himla gott att rosta !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummen lättmjölk , 37 grader
2 tsk salt
1 msk stött anis + fänkål blandat
eller 1/2 - 1 msk kummin
2 dl vetekli
6 dl grahamsmjöl
5 - 6 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke och rör
ut den i en del av mjölken .
Tillsätt resten av mjölken och kryddorna .
Blanda ner vetekli och grahamsmjöl och
rör om .
Tillsätt sedan vetemjölet och arbeta degen
blank och smidig .
LÅT degen jäsa under bakduk 30 - 40 min.
KNÅDA degen och forma den till bullar
eller formbröd .
Låt jäsa 30 - 40 minuter under bakduk .
GRÄDDA bullar i 225 grader på mitten-
falsen i ca 15 minuter.
FORMBRÖD i 200 grader på nedersta falsen
i ca 30 minuter .
LYCKA TILL !
LINFRÖBULLAR, 30 ST .
HEJSAN !
mmm.... himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1/2 liter fingervarmt vatten, 37 grader
100 g keso
1 tsk salt
1 msk strösocker (jästen "äter" upp det)
2 msk olja
2 msk linfrö
13 - 14 dl vetemjöl
eller
8 dl vetemjöl + 6 dl grahamsmjöl
PENSLING : Ett uppvispat ägg. + sesamfrön.
SÅ HÄR GÖR DU ;
SMULA jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om.
Tillsätt keso, salt socker, olja, linfrö och 12 dl av mjölet.
Spara resterande mjöl till utbakningen.
ARBETA degen blank och smidig och låt jäsa 30 - 40 min
under bakduk .
KNÅDA degen . DELA den i 3 delar och rulla till längder.
Dela varje längd i 10 delar .
Forma dem till runda bullar och lägg på bakplåtspappers -
klädd plåt . LÅT jäsa 30 minuter .
PENSLA bullarna med ägg , gott med sesamfrön över .
LYCKA TILL !
TROLLMOS, 6 PERS.
HEJSAN !
KUL att äta, luftigt i munnen !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 stora matäpplen
ca 8 msk socker
3 tsk rivet citronskal
3- 4 msk citronsaft
3 äggvitor
sylt och kanske 1 rån till garnering
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och kärna ur äpplena, skär dem i bitar .
Koka bitarna i en bottenskyla vatten tills de är
alldeles mjuka .
Mosa dem i en skål med socker, citronskal och
citronsaft .
HÄLL i äggvitorna och vispa moset med elvisp
(eller mixer) till vitt skum .
FÖRDELA i 6 skålar och garnera med 1 klick
sylt och ett rån på toppen .
En rolig efterrätt !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)