söndag 2 februari 2020

GRAHAMSBRÖD MED VETEKLI , 2 ST FORMBRÖD...



                      HEJSAN !

...eller  24  bullar .
Himla gott att rosta !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummen  lättmjölk ,  37 grader
2 tsk salt
1 msk stött anis + fänkål blandat
eller 1/2 - 1 msk kummin
2 dl vetekli
6 dl grahamsmjöl
5 - 6 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke och rör
ut den i en del av mjölken .
Tillsätt  resten  av  mjölken och kryddorna .
Blanda  ner  vetekli  och  grahamsmjöl och
rör om .
Tillsätt  sedan  vetemjölet och arbeta degen
blank  och  smidig .
LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  30 - 40 min.
KNÅDA  degen  och  forma  den  till  bullar
eller  formbröd .
Låt  jäsa  30 - 40 minuter under bakduk .
GRÄDDA  bullar  i  225  grader på  mitten-
falsen i ca 15 minuter.
FORMBRÖD i 200 grader  på  nedersta  falsen
i ca 30  minuter .

LYCKA  TILL !

LINFRÖBULLAR, 30 ST .



                         HEJSAN !

mmm.... himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1/2 liter fingervarmt vatten, 37 grader
100 g keso
1 tsk salt
1 msk strösocker (jästen "äter" upp det)
2 msk olja
2 msk linfrö
13 - 14 dl vetemjöl
eller
8 dl vetemjöl + 6 dl grahamsmjöl
PENSLING :  Ett uppvispat  ägg. + sesamfrön.

SÅ HÄR GÖR DU ;
SMULA  jästen  i  en  bunke,  häll  över  vattnet  och rör om.
Tillsätt  keso,  salt  socker,  olja,  linfrö  och 12 dl  av  mjölet.
Spara  resterande  mjöl  till  utbakningen.
ARBETA  degen  blank  och  smidig  och  låt  jäsa  30 - 40 min
under  bakduk .
KNÅDA  degen .  DELA  den  i  3  delar  och  rulla  till  längder.
Dela  varje  längd  i  10  delar .
Forma  dem  till  runda  bullar  och  lägg  på  bakplåtspappers -
klädd  plåt .  LÅT  jäsa  30  minuter .
PENSLA  bullarna  med  ägg ,  gott  med  sesamfrön  över .

LYCKA TILL !

TROLLMOS, 6 PERS.



                        HEJSAN !

KUL att äta, luftigt i munnen !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 stora matäpplen
ca 8 msk socker
3 tsk rivet citronskal
3- 4 msk citronsaft
3 äggvitor
sylt och kanske 1 rån till garnering

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och kärna ur äpplena, skär dem i bitar .
Koka bitarna i en bottenskyla vatten tills de är
alldeles mjuka .
Mosa dem i en skål med socker, citronskal och
citronsaft .
HÄLL i äggvitorna och vispa moset med elvisp
(eller mixer)  till vitt skum .
FÖRDELA i 6 skålar och garnera med 1 klick
sylt och ett rån på toppen .

En rolig efterrätt !
LYCKA TILL !