tisdag 18 april 2017
ROTFRUKTSSOPPA 6 PERS. + FRÖIGT KNÄCKEBRÖD.
HEJSAN !
Här är ett gott recept på soppa, med många godsaker i.
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g morot ,
200 g palsternacka ,
150 g rotselleri ,
200 g kålrot ,
250 g purjolök ,
50 g färsk ingefära ,
2 citrongräs ,
1 ½ liter vatten ,
2 buljongtärningar,
200 g sparrisbroccoli ,
½ tsk HARISSAPASTA= Afrikansk kryddblandning,
finns i hyllan för utländsk mat.
2 tsk gurkmeja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och tärna morötter, palsternacka ,selleri och kålrot.
Skölj, ansa och skiva purjolöken .
Skala ingefära och skiva tunt, ta bort de yttersta bladen på
citrongräset .
LÄGG alla ingredienser i en kastrull med vatten och buljong-
tärning .
Sjud under lock ca 15 minuter tills grönsakerna mjuknat .
Ansa och skölj sparrisbroccoli och låt sjuda med de sista
minuterna.
Smaka av med harissa och gurkmeja .
Tänk på att harissa är starkt .
SERVERA soppan med hembakat knäckebröd.
HÄR ÄR RECEPTET : PÅ FRÖIGT KNÄCKEBRÖD ;
2 ½ dl majsmjöl,
½ dl solrosfrön ,
½ dl pumpafrön ,
½ dl sesamfrön ,
½ dl linfrön ,
½ dl olivolja ,
2 ½ dl varmt vatten ,
FLINGSALT.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda samman alla ingredienser utom saltet.
PLATTA ut degen tunt på plåt med bakplåtspapper,
sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare .
Strö sist över FLINGSALT.
GRÄDDA brödet 1 timme .
HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
TERIYAKIMARINERADE BIFFSPETT 4 PERS.
HEJSAN !
Inte heller dumt !
TERIYAKIMARINAD finns att köpa på flaska
och används också som sås .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 skivor lövbiff ,
1 dl TERIYAKIMARINAD ,
SALLAD :
1 fänkål ,
1 knippa rädisor ,
3 msk hackad persilja ,
salt, peppar ,
1 - 2 msk olivolja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA köttskivorna på längden och blanda med marinaden
i en skål.
Låt dem marineras 5 - 10 minuter.
TRÄ upp köttet på dubbla spett av metall eller
blötlagda träspett .
SKIVA fänkål och rädisor tunt .
Blanda med persilja i en skål.
Salta och peppra och ringla över olivoljan.
GRILLA eller stek spetten i lite rapsolja ½ - 1 minut
på varje sida .
SERVERA med salladen och lite mer TERIYAKIMARINAD
som sås vid sidan om.
HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
LINS - & RÅRISBIFFAR ca 15 ST.
HEJSAN !
Detta är så gott , Du måste smaka !
Vi var några stycken tjejer hemma hos min väninnas kompis.
Då serverades det här .
En sådan överraskning, det trodde vi inte att det skulle smaka så HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ½ dl råris ,
1 dl röda linser ,
2 dl vatten ,
½ tsk GARAM MASALA kryddmix ,
½ tsk salt ,
½ tsk gurkmeja ,
1 riven morot ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
3 cm röd chilifrukt, hackad
1 ägg ,
1 ½ tsk potatismjöl ,
2 msk hackad basilika ,
1 tsk honung ,
3 msk rapsolja till stekning,
sallad till servering ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 100 grader .
Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
SKLÖJ linserna noga .
Koka upp linserna med vattnet .
Tillsätt GARAM MASALA , salt och gurkmeja .
Koka tills vattnet är borta och linserna klara.
BLANDA ris och linser i en skål.
Blanda i morot, vitlök, chili, ägg, potatismjöl,
basilika och honung . Blanda väl .
STEK biffarna på medelstark värme i oljan,
ca 3 minuter på varje sida .
De ska få en fin ljusbrun yta .
SERVERA med en fräsch sallad.
mmm... SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
GLASS+BÄR+ÄGGVITA= GLASSORBET.
HEJSAN !
mmm...smaka på det här !
Vispa 2 ÄGGVITOR till ett fast skum.
Ställ bunken i frysen ca 30 minuter.
Skär ½ liter VANILJGLASS i stora kuber
och lägg dem i en bunke .
Skölj, ansa och lägg 2 dl valfria BÄR t ex
hallon eller blåbär, i glassbunken.
Vispa med elvisp bär och glass till en jämn smet.
Vänd ner de frysta äggvitorna i glassen.
Häll smeten i en rektangulär form och frys minst
i 4 timmar .
Skär upp glassen i kuber i höga glas och servera
med vispad GRÄDDE, BÄR och CITRONMELISS.
mmm...himla gott !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)