tisdag 18 april 2017

ROTFRUKTSSOPPA 6 PERS. + FRÖIGT KNÄCKEBRÖD.




              HEJSAN !

Här är ett gott recept  på soppa, med många godsaker i.

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g morot ,
200 g palsternacka ,
150 g rotselleri ,
200 g kålrot ,
250 g purjolök ,
50 g färsk ingefära ,
2 citrongräs ,
1 ½ liter vatten ,
2 buljongtärningar,
200 g sparrisbroccoli ,
½ tsk HARISSAPASTA= Afrikansk  kryddblandning,
finns i hyllan för utländsk mat.
2 tsk gurkmeja ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  tärna  morötter, palsternacka ,selleri  och  kålrot.
Skölj, ansa och skiva purjolöken .
Skala ingefära  och  skiva  tunt, ta bort de yttersta bladen på
citrongräset .
LÄGG  alla ingredienser i en kastrull med vatten och buljong-
tärning .
Sjud  under lock ca 15 minuter tills grönsakerna mjuknat .
Ansa och skölj  sparrisbroccoli  och låt sjuda med de  sista
minuterna.
Smaka av med harissa och gurkmeja .
Tänk på att harissa är starkt .

SERVERA  soppan med  hembakat  knäckebröd.

HÄR ÄR RECEPTET :   PÅ  FRÖIGT  KNÄCKEBRÖD ;
2 ½ dl majsmjöl,
½ dl solrosfrön ,
½ dl pumpafrön ,
½ dl sesamfrön ,
½ dl linfrön ,
½ dl olivolja ,
2 ½ dl varmt vatten ,
FLINGSALT.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
Blanda samman  alla  ingredienser  utom  saltet.
PLATTA  ut  degen  tunt  på  plåt  med  bakplåtspapper,
sätt  gärna  en  plastpåse  på  handen  så  går  det  lättare .
Strö  sist  över   FLINGSALT.
GRÄDDA  brödet  1  timme .

HOPPAS  PÅ  SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

TERIYAKIMARINERADE BIFFSPETT 4 PERS.



             HEJSAN !

Inte heller dumt !
TERIYAKIMARINAD  finns att köpa på flaska
och används också som sås .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 skivor lövbiff ,
1 dl  TERIYAKIMARINAD ,

SALLAD :
1 fänkål ,
1 knippa rädisor ,
3 msk hackad persilja ,
salt, peppar ,
1 - 2 msk olivolja ,

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA köttskivorna på längden och blanda med marinaden
i en skål.
Låt  dem  marineras  5 - 10 minuter.
TRÄ  upp  köttet  på  dubbla  spett  av  metall  eller 
blötlagda träspett .
SKIVA  fänkål  och  rädisor  tunt .
Blanda  med  persilja  i  en  skål.
Salta  och  peppra  och  ringla  över  olivoljan.
GRILLA  eller  stek  spetten  i  lite rapsolja ½ - 1 minut
på  varje  sida .
SERVERA  med  salladen  och  lite  mer  TERIYAKIMARINAD
som  sås  vid  sidan  om.

HIMLA  GOTT !

LYCKA  TILL !

LINS - & RÅRISBIFFAR ca 15 ST.



       HEJSAN !

Detta  är så gott , Du måste smaka !
Vi var några stycken tjejer hemma hos min väninnas kompis.
Då serverades det här .
En sådan överraskning, det trodde vi inte att det skulle smaka så HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ½  dl  råris ,
1 dl röda linser ,
2 dl vatten ,
½ tsk  GARAM MASALA  kryddmix ,
½ tsk salt ,
½ tsk gurkmeja ,
1 riven morot ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
3 cm röd chilifrukt, hackad
1 ägg ,
1 ½ tsk potatismjöl ,
2 msk hackad basilika ,
1 tsk honung ,
3 msk rapsolja  till stekning,
sallad till servering ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 100 grader .
Koka riset enligt förpackningens  anvisningar.
SKLÖJ  linserna noga .
Koka upp linserna med vattnet .
Tillsätt GARAM MASALA , salt och gurkmeja .
Koka tills vattnet är borta och linserna klara.
BLANDA ris och linser i en skål.
Blanda i morot, vitlök, chili, ägg, potatismjöl,
basilika och honung .  Blanda väl .
STEK  biffarna på medelstark värme i oljan,
ca 3 minuter på varje sida .
De ska få en fin ljusbrun yta .
SERVERA  med en fräsch sallad.

mmm... SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

GLASS+BÄR+ÄGGVITA= GLASSORBET.



               HEJSAN !

mmm...smaka på det här !

Vispa 2 ÄGGVITOR till ett fast skum.
Ställ bunken i frysen ca 30 minuter.
Skär ½ liter VANILJGLASS i stora kuber
och lägg  dem i en bunke .
Skölj, ansa och lägg 2 dl valfria BÄR t ex
hallon eller blåbär, i glassbunken.
Vispa med elvisp bär och glass till en jämn smet.
Vänd ner de frysta äggvitorna i glassen.
Häll smeten i en rektangulär form  och frys minst
i 4 timmar .
Skär upp glassen i kuber i höga glas och servera
med vispad GRÄDDE, BÄR och CITRONMELISS.

mmm...himla gott !
LYCKA TILL !