onsdag 11 mars 2020

CITRONÄPPLEKAKA , KURT 85 ÅR .




                       HEJSAN !

Man blir aldrig för gammal för att baka  !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 -75 g smör
1/2 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk citronsaft
FYLLNING :
2 äpplen
1 msk citronsaft
2 msk socker
25 g hackad mandel.

SÅ HÄR GÖR DU :
Rör fett och socker fluffigt .
Blanda i ägg , mjöl och citronsaft .
Häll smeten i en smord och bröad
form ca 22 cm i diam.
Skala och skär äpplena i tunna klyftor
och stick ner dem i smeten .
Droppa över citron och sockra lätt .
Strö på grovt hackad mandel .
GRÄDDA kakan  30 - 35 min, i 175 grader.
Godast med vaniljsås förstås .

LYCKA TILL !

TIPS !



                  HEJ !

KASTA inte bort använda tandborstar ,
utan använd dem när DU gör rent  runt
kranar och på andra svåråtkomliga ställen.
Kör dem i diskmaskinen .

TACK !

TIPS !



                    HEJ !

När jag tvättar yllefiltar, lägger jag dem alltid
i ett påslakan .
Då slipper man en massa ludd i maskinen  och
filten blir mjuk och  skön .

TACK !

GRAHAMSBITAR , 16 BITAR.



                       HEJSAN !

Här är ett gott, fiberrikt och sockerfritt
bröd som passar till härligt matiga
dubbel-smörgåsar .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 tsk salt
1/2 dl olja
5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke.
Häll på vattnet .
TILLSÄTT salt, olja, grahamsmjöl
och det mesta av vetemjölet .
ARBETA ihop till en smidig , men
lös deg .
LÅT degen jäsa övertäckt ca 30 min.
ARBETA degen smidig i bunken och
häll upp den på bakplåtspapper i en
långpanna .
Platta ut den med mjölad hand till en
jämn kaka .
SKÅRA kakan i 16 bitar .
Låt den jäsa övertäckt tills den är lätt
och porös , ca  30 minuter .
SÄTT under tiden ugnen på 225 grader .
GRÄDDA kakan i ugnen tills den fått
färg och är genomgräddad ca 15 minuter.
LÅT kakan kallna på galler under bakduk.
BRYT isär bitarna .

LYCKA TILL !

SMÖRKAKA - HASTKAKA .




                                 HEJSAN !

Denna kaka gjorde jag ofta förr om åren .
Snabbt att slänga ihop och  mmm...himla go ' .

HÄR ÄR RECEPTET :
3  dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
90 g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Lägg smeten i en liten bakform
strö över hallon eller blåbär  och
klickar av 2 msk smör + pärlsocker över.
GRÄDDA  i 20 minuter .

LYCKA TILL !

STUVAD BLOMKÅL MED STEKT FLÄSK , 4 PORT .




                        HEJSAN !

Det här är ett riktigt barndomsminne för mig !
Så himla gott tyckte jag då - och nu också .
Prova Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
500  g frysta  blomkålsbuketter
2 msk smör/margarin
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 msk hackad persilja
400 g  stekfläsk
salt och peppar

TILLBEHÖR :
kokt potatis

SÅ HÄR GÖR DU :
Ge blomkålen ett hastigt uppkok i  lättsaltat  vatten
och låt  den  rinna  av  i  en  sil .
Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med mjölk .
Småkoka i 5 minuter  och  smaka av med salt, peppar
och  persilja .
Vänd ner blomkålen .
STEK FLÄSKET  knaprigt och servera till .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !