onsdag 11 mars 2020
CITRONÄPPLEKAKA , KURT 85 ÅR .
HEJSAN !
Man blir aldrig för gammal för att baka !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 -75 g smör
1/2 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk citronsaft
FYLLNING :
2 äpplen
1 msk citronsaft
2 msk socker
25 g hackad mandel.
SÅ HÄR GÖR DU :
Rör fett och socker fluffigt .
Blanda i ägg , mjöl och citronsaft .
Häll smeten i en smord och bröad
form ca 22 cm i diam.
Skala och skär äpplena i tunna klyftor
och stick ner dem i smeten .
Droppa över citron och sockra lätt .
Strö på grovt hackad mandel .
GRÄDDA kakan 30 - 35 min, i 175 grader.
Godast med vaniljsås förstås .
LYCKA TILL !
TIPS !
HEJ !
KASTA inte bort använda tandborstar ,
utan använd dem när DU gör rent runt
kranar och på andra svåråtkomliga ställen.
Kör dem i diskmaskinen .
TACK !
TIPS !
HEJ !
När jag tvättar yllefiltar, lägger jag dem alltid
i ett påslakan .
Då slipper man en massa ludd i maskinen och
filten blir mjuk och skön .
TACK !
GRAHAMSBITAR , 16 BITAR.
HEJSAN !
Här är ett gott, fiberrikt och sockerfritt
bröd som passar till härligt matiga
dubbel-smörgåsar .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 tsk salt
1/2 dl olja
5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke.
Häll på vattnet .
TILLSÄTT salt, olja, grahamsmjöl
och det mesta av vetemjölet .
ARBETA ihop till en smidig , men
lös deg .
LÅT degen jäsa övertäckt ca 30 min.
ARBETA degen smidig i bunken och
häll upp den på bakplåtspapper i en
långpanna .
Platta ut den med mjölad hand till en
jämn kaka .
SKÅRA kakan i 16 bitar .
Låt den jäsa övertäckt tills den är lätt
och porös , ca 30 minuter .
SÄTT under tiden ugnen på 225 grader .
GRÄDDA kakan i ugnen tills den fått
färg och är genomgräddad ca 15 minuter.
LÅT kakan kallna på galler under bakduk.
BRYT isär bitarna .
LYCKA TILL !
SMÖRKAKA - HASTKAKA .
HEJSAN !
Denna kaka gjorde jag ofta förr om åren .
Snabbt att slänga ihop och mmm...himla go ' .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
90 g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Lägg smeten i en liten bakform
strö över hallon eller blåbär och
klickar av 2 msk smör + pärlsocker över.
GRÄDDA i 20 minuter .
LYCKA TILL !
STUVAD BLOMKÅL MED STEKT FLÄSK , 4 PORT .
HEJSAN !
Det här är ett riktigt barndomsminne för mig !
Så himla gott tyckte jag då - och nu också .
Prova Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g frysta blomkålsbuketter
2 msk smör/margarin
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 msk hackad persilja
400 g stekfläsk
salt och peppar
TILLBEHÖR :
kokt potatis
SÅ HÄR GÖR DU :
Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten
och låt den rinna av i en sil .
Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med mjölk .
Småkoka i 5 minuter och smaka av med salt, peppar
och persilja .
Vänd ner blomkålen .
STEK FLÄSKET knaprigt och servera till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)