lördag 27 mars 2021

NÖTCHOKLAD-CIGARRER, 45 ST. (en godbit till kaffet)





                             HEJSAN  !

DETTA ÄR EN KLASSISK  KAKA MED NÖTTER .

Kakorna blir extra festliga om DU strör på
minisockerpärlor i guld på chokladen innan
den har stelnat .
Ibland gör jag något extra festligt bara för 
att jag känner för det .

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör/margarin
1 dl strösocker
2 dl hasselnötter
3 dl vetemjöl-BERTE QVARN
2 msk mjölk, 3%

GARNERING 
75 g mörk choklad av god kvalitet .
minisockerpärlor i guld 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
RÖR rumsvarmt smör och strösocker poröst .
Mal nötterna och blanda dem med mjölet .
Tillsätt mjöl-blandningen till smöret
tillsammans med mjölken och arbeta samman 
till en deg .
DELA degen i 5 lika stora bitar .
Rulla ut varje bit till finger-tjocka längder .
Dela varje längd i bitar som är ca 5 cm .
LÄGG bitarna  på plåtar med bakplåtspapper.
GRÄDDA strax under mitten i ugnen ca 10 min.
Låt svalna.

GARNERING :
SMÄLT chokladen i bitar över vattenbad .
Häll chokladen i ett glas eller i en skål 
och doppa ena änden på kakorna i chokladen.
STRÖ på minisockerpärlor i guld innan det
stelnar helt.
Låt stelna färdigt !

ALL LYCKA TILL !



MITT , KORGBRÖD MED SOLROSKÄRNOR OCH HELA LINFRÖN , 2 ST .





                                          HEJSAN  !


FÖRR OM ÅREN BAKADE JAG OFTA BRÖD I KORGAR ,
ALLTSÅ,  JÄSNING I KORGAR .
DET ÄR SÅ VACKERT MÖNSTER PÅ BRÖDEN, AV KORGEN !

HÄR ÄR RECEPTET :
5O g jäst 
5 dl vatten  eller
2 1/2 vatten och 2 1/2 mjölk
1 1/2  dl  solrosfrön
1 msk linfrön
1 tsk salt
1 msk flytande honung
6 dl DINKELMJÖL av fullkorn
7 dl vetemjöl - BERTE QVARN 
UGN  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i degbunken .
Värm upp mjölk och vatten  eller  bara vatten
till  fingervarmt 37 grader och  häll  över  jästen
så  den  löser  upp  sig .
TILLSÄTT  olja, solrosfrön, salt, honung, linfrö,
DINKELMJÖLET och det mesta av vetemjölet.
ARBETA  samman i  maskin eller för hand 
10 min för maskin,  15 min för hand .
LÅT jäsa övertäckt i ca  30-40 minuter .

TA upp brödet  på mjölat bakbord och dela i
två lika delar .
Forma  till  två runda bröd och lägg i lätt 
mjölade korgar , gärna med fint mönster .
LÅT jäsa i ca 30 minuter .

SÄTT PÅ UGNEN .
Stjälp upp brödet på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ca 35 minuter.

LÅT svalna på galler med bakduk över.

LYCKA  TILL !