måndag 12 juni 2023

FRÄSCHA OCH ENKLA EFTERRÄTTER FÖR 4 PORTIONER./PER RÄTT !

 

                          HEJSAN !

NU när det är så varmt och skönt ute tycker jag att det passar med glass !

GLASS  finns ju med olika fetthalter .

Nyckelhålsmärkningen visar vägen till de magra alternativen , så välj 

själv vilken glass DU vill ha  !


Jag börjar med ;

1) GLASS MED VARM BÄRSÅS ;

4 dl vaniljglass

ca 2 dl hallon och 2 dl blåbär 

(färska eller frysta)

och lite socker .

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM bären och smaka av med socker .

SERVERA såsen direkt eller sila den först

för att få en helt slät sås .

mm...! himla gott !

*****

SEN ....!

2) SNABB JORDGUBBSGLASS 

ÄT glassen direkt eller låt den stå 

en liten stund i frysen .

225 g frysta skivade jordgubbar

1/2 dl florsocker

250 g Kesella Gourmet 

SÅ HÄR GÖR DU:

KÖR de frysta bären i matberedare / mixer

tills de är söndersmulade .

Blanda med florsocker och Kesella .

*****

SIST men inte minst :

3)  KANELÄPPLEN  MED MARÄNG 

4 syrliga äpplen , 1 dl vatten, 1/2 dl socker,

1 kanelstång,

3 äggvitor,  1/2 dl socker, flagad mandel.

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp vatten , socker och kanel.

Skala och klyfta äpplena och koka dem lätt

i lagen .

LÄGG blandningen i en ugnsfast form.

VISPA äggvitorna till skum .

Tillsätt sockret och vispa till hårt skum.

Lägg smeten på äpplena .

Strö över mandel .

GRÄDDA i 175 grader ca 10 min eller

tills marängen fått färg .


Alla 3 är läskande  goda , alla 3 har jag provat ,både till 

fest och barn/barnbarn ! 

ALL LYCKA TILL !

Recepten kommer från en kurs som vi undersköterskor ,

fick gå , när det gäller viktminskning och efterrätter !

För att kunna bistå med !

Maud.