fredag 8 september 2017

MOS MED FISK-FRIKADELLER & DILLKRÄM 4 PORT.



                HEJSAN !

FISKFÄRS,  finns  hos  fiskhandlaren  och
Du  kan  också  hitta  färdiga  fiskfrikadeller .
mmm....gott, gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g mjölig  potatis,
200 g  LAXFILE'
300 g  torsk  eller  kolja,
1  äggula,
1  tsk  salt,
1  krm  svartpeppar,
2  msk  rapsolja,
2 ½ dl  standardmjölk ,
25  g  smör eller  margarin,
½  tsk  salt,
1  krm  nymalen  svartpeppar,
DILLKRÄM :
1 ½  dl  CREME Fraiche ,
2  msk  majonnäs,
2  msk  finklippt  dill,
2  krm  salt,
1  krm  nymalen  svartpeppar,
TILL  SERVERING :
4  skivor  rågbröd,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skär  potatisen  i  skivor.
Koka  dem  mjuka  i  Osaltat  vatten  ca 15  min.
Häll  av  vattnet.
DELA  fisken  i  mindre  bitar.
Mixa  dem  hastigt  i en  matberedare  till  en 
jämn  färs.
Tillsätt  ägg,  salt  och  peppar.
Doppa  en  matsked  i  olja,  ta  fiskfärs  och
forma  till  frikadeller  med  hjälp  av  ena  handflatan.
Genomstek  dem  gyllene  i  oljan  5  min.
DILLKRÄM :
Blanda  alla  ingredienser .
VÄRM  mjölken.
Lägg  smöret/margarinet  i  en  skål  och  tillsätt  den
varma  potatisen,  blanda.
Tillsätt  hälften  av  mjölken  och  vispa  till  ett  mos
med  en  elvisp.
Tillsätt  resten  av  mjölken,  salta  och  peppra.
SERVERA  moset  med  frikadeller,  Dillkräm
och  grovt  rågbröd .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR .

LYCKA  TILL  !

CITRONTARTE 12 BITAR.



                  HEJSAN !

Lek  KAFE'  där  hemma  :
Ta  på  ett  fint  förkläde,  servera  latte  till  gästerna
ihop  med  den  här  oemotståndliga  KAFE'VARIANTEN.
mmm.... .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
125 g kylskåpskallt  smör/margarin,
1  dl  strösocker,
4  dl  vetemjöl, (240g)
1  krm  salt,
1  ägg,

CITRONKRÄM :
100  g  skalad  sötmandel,
2  citroner,  skal  och  juice(3/4dl)
3  ägg,
2  dl  strösocker,
150  g  rumsvarmt  smör/margarin,

MARÄNG :
2  äggvitor,
1  krm  salt,
1  tsk  färskpressad  citronjuice,
1  dl  strösocker,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HACKA  samman  smör, socker, mjöl  och  salt
i  en  matberedare .
Tillsätt  ägget  och  arbeta  snabbt  ihop  till  en  deg.
KAVLA  eller  tryck  ut  degen  i  en  pajform  med
löstagbar  kant,  ca  30  cm i Diameter.
NAGGA  degen  med  en  gaffel  och  ställ  i  kyl-
skåpet  30  min.
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
CITRONKRÄM:
Mixa  mandeln  till  ett  fint  puder  i  matberedare.
Skrubba  citronerna  i  ljummet  vatten,  riv  skalet
och  pressa  juicen.
VISPA  ägg  och  socker  pösigt.
Tillsätt  smör,  mandel,  citronskal  och -  juice.
Fördela  smeten  i  pajformen .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  25  min.
MARÄNG :
Vispa  äggvitor,  salt  och  citronjuice  till  ett  riktigt
fast  skum  i  en  väl  rengjord  bunke.
TILLSÄTT  sockret,  lite  i  taget,  under  fortsatt  vispning.
Bre  smeten  TOPPIGT  över  TARTEN.
SÄNK  värmen  till  200  grader.
Grädda  TARTEN  ytterligare  ca  5  min  tills  marängen
får  fin  färg.

ALL  LYCKA  TILL !
så himla god !