lördag 22 augusti 2020

VANILJKRANSAR, 22 ST.



                         HEJSAN !

Inte så sockersöta bullar, - men ack så goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
2 msk strösocker
1 ägg
25 g jäst
1 dl vispgrädde
5-6 dl vetemjöl - BERTE QVARN
ägg till pensling
FYLLNING :
100 g smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och strösocker poröst .
Blanda ner ägget .
Lös upp jästen i grädden och häll i den .
Tillsätt mjöl och arbeta samman till en deg .
Låt vila ca 5 min.
KAVLA ut degen till en platta, 38 x 38cm .
Rör ihop fyllningen och bred den på plattan .
VIK IHOP  degen på mitten och skär i 1 cm
breda remsor .
Snurra dem och forma till kringlor  och lägg
på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa övertäckta tills degen reser sig  igen
efter lätt tryck .
Det tar lite längre tid än vanligt eftersom det är
en kalljäst deg .
PENSLA med uppvispat ägg och grädda i
250 grader  i 5-7 minuter .

LYCKA  TILL !

MIN FRUKOST - OMELETT, 1 PORT .



                        HEJSAN !

Var sin till maken och mig .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g bacon
2 ägg
1 msk vatten
1/2 krm salt
1 skivad tomat
2 msk riven ost
kaffe eller te
+ 1/2 grapefrukt

SÅ HÄR GÖR DU :
STEK baconet.
VISPA samman ägg, vatten och salt.
Häll äggsmeten i en liten stekpanna av teflon .
Skiva tomaten lägg den i smeten och strö  över osten .
Grädda på svag värme tills äggsmeten stelnat .
Lyft lite i den med en gaffel så att det som inte
stelnat rinner ner i botten .
SERVERA  omeletten med bacon och sallad .
Grapefrukten kan Du äta till eller efteråt .
Kaffe eller te .

SMAKLIG MÅLTID !

PLOMMON- OCH ÄPPELMARMELAD, 21/2 L , MARMELAD .




                          HEJSAN !

Det här gör vi nästan varje år - så himla gott på frukostmackan !
Plommonen kan bytas ut  mot blåbär eller björnbär .
Det gör inget om marmeladen känns lite lös - den sätter sig och
blir perfekt när den svalnat .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg plommon + 1 kg äpplen
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 timjankvistar
1 kg Syltsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA plommonen  i kokande vatten .
Skala , kärna ur  och skär dem i tunna klyftor .
SKALA , kärna ur  och klyfta äpplena .
LÄGG plommon, äpplen , vatten, kanelstänger
och timjan i en stor gryta, sjud under lock 15 min.
TILLSÄTT Syltsockret och koka ytterligare 2 min.
Ta grytan från värmen och skumma av vid behov .
HÄLL upp  marmeladen på varma , väl rengjorda
burkar .  FÖRSLUT och sätt på fina etiketter
med datum och innehåll ,   förvara svalt .
Kul att sätta fram på bordet !

ALL LYCKA TILL !

SMOOTHIE MED LINGON OCH BLÅBÄR, 6 DL.


TIPS !
                       HEJSAN !

Gör en SMOOTHIE med favorit-bären
som gärna får vara frysta, - frysta= inga isbitar .
HÄR ÄR RECEPTET ;
2 1/2 dl bär  t ex blåbär och lingon (ca 150 g)
3 dl vanilj- eller honungsyoghurt
1 mogen banan
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA bären med yoghurt, banan och
vaniljsocker  till en slät och skummig
dryck .
HÄLL upp i glas och servera genast .
TACK !

TIPS SMOOTHIE,


TIPS !
                         HEJSAN !

GÖR en laktos- och mjölkfri SMOOTHIE
med Havre- eller sojayoghurt .
Toppa med  MUSLI så blir det frukost i ett glas .
mmm.. himla gott  och lätt-ätet !
TACK !

HIMLA GOD, JORDGUBBSTÅRTA, 10 BITAR .



                       HEJSAN !

Den här tårtan är god även med hallon !
Vi har gjort den lite då och då, när det
är en bemärkelsedag .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g morötter
200 g mandel
1 citron
4 ägg
1 krm salt
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 3/4 dl vetemjöl
smör till formen
1/2 liter jordgubbar (250 g)
KRÄM :
300 g PHILADELPHIAOST  LIGHT
1/2 dl fruktsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad  citronjuice

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skala och fin-riv morötterna .
Kör mandeln i matberedare till finkornigt "smul" .
Skrubba citronen i vatten fin-riv skalet .
SEPARERA äggulor och - vitor.
Vispa vitor och salt till en fast maräng .
Vispa gulor och socker till en ljus och luftig smet .
BLANDA mandel och mjöl, tillsätt till gulorna .
Rör i morot och citronskal.  Vänd i äggvitan .
SMÖRJ  en springform, ca 24 cm i diameter .
Häll i smeten .  Grädda  mitt i ugnen ca 30 min.
Låt svalna på galler .
KRÄM :  RÖR ihop ingredienserna.
Bre krämen på kakan .
SKÖLJ  jordgubbarna, torka med hushållspapper
och skiva dem .
GARNERA  TÅRTAN  och SERVERA .

LYCKA TILL !