söndag 1 februari 2009

MÖRKA BRÖDET 1 LIMPA .

Som ni vet så älskar jag att baka.
Här kommer ett för - dagen bröd .

7 dl mjöl typ "4 sädesslag" eller
3,5 dl vetemjöl och 3,5 dl rågmjöl
2 tskbikarbonat
1 tsk bakpulver
4-5 dl filmjölk
1 tsk salt
SMAKSÄTTNING :
1 dl sirap eller
1 dl honung
eller russin
eller apelsinskal
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla ingredienserna till en smet .
Häll smeten i en smord och
mjölad avlång bakform ca 2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen
ca 1 timme och 40 minuter.

Så nu är den färdig .
Smaka med smör och ost på . mmm,såå,goott.
enkelt o´kul .

lördag 31 januari 2009

GRAHAMSPAJ MED VITKÅLSRÖRA 4 PERS.

mmm, så gott.

PAJSKAL :
2 dl grahamsmjöl
75 g smör
1 dl keso naturell

FYLLNING :
2 gula lökar
7-8 dl finskuren vitkål
1 msk smör
1 tsk salt
1-2 tsk curry
150-200 g rökt korv
eller rimmat fläsk , bacon
eller kassler
1 dl persilja

Så här gör Du :
Till pajskalet - mät upp grahamsmjöl
i en skål .
Smula sönder smöret i mjölet med
fingertopparna eller med en gaffel
till en grynig massa .
Blanda med keso .
Går snabbt att göra i matberedare.
Låt pajdegen vila i kylen i 30 min.

Skala och hacka löken .
Strimla vitkålen fint .
Fräs lök och vitkål mjuka i lite
fett i en gryta .
Smaksätt med salt och curry .
Skär korv eller fläsk i tärningar .
Stek på svag värme så det mesta
fettet smälter ut .
Häll bort det .
Blanda ner det i vitkålen och
tillsätt hackad persilja .

Sätt ugnen på 200 grader .
Kavla ut pajdegen och klä en pajform
eller ugnssäker form med degen .
Grädda pajskalet 15-20 min. i ugnen .
Fyll pajskalet med vitkålsröran och servera .

Mättande och jättegott .
Gärna ett glas öl till .
Prova Du också .

LYCKA TILL .

torsdag 29 januari 2009

PARMA SPARRIS 2 PERSONER .

Detta gillar jag , mmm så gott, med just denna skinka.
Du kan ha det som en förrätt
eller att äta något gott på lördagkväll .

16 sparrisstjälkar
2 tsk pinjenötter
6 skivor parmaskinka
1 stor näve ruccolasallad
2 tsk olivolja
2 tsk balsamvinäger
4 msk riven parmesanost
SERVERA TILL :
en bit baguette eller ciabatta .
gärna ett glas vitt vin . mmm.

Så här gör Du :
Koka sparrisen i saltat vatten ca 5 min.
Spola av i kallt vatten så att den svalnar
och låt rinna av .
Rosta pinjenötterna försiktigt i torr stekpanna.
Fördela rocculan på skinkskivorna
och vira dem runt sparrisen.
Blanda olja och vinäger,
salt och peppar och droppa över .
Strö över parmesanosten
och pinjenötterna .
SERVERA : med ett gott bröd till .
och en blandad sallad , om Du tycker .

Du , Du kan ta vilken skinka Du vill .
Men jag tycker Parmaskinkan är godast .

INGES LÖRDAGSRULLE.

Det här gillar min man, hans egen komposition.


Polar tunnbröd
Kokt eller Rökt skinka
Ananas Keso
Tomat .

Så här gör Du :
Lägg ut ett tunnbröd
Lägg på ananas keso
på med skinkan
skiva tomater och lägg över.
Rulla ihop .

Att dricka till :

Ett gott öl eller det Du tycker passar .

Mycket gott hälsar Inge.

söndag 25 januari 2009

GRILLAD TOFU MED BÖNCHILI . 4 PORT.

Detta är gott må Du tro.

Eller vad tycker Du ?



400 g tofu naturell

2 msk olja

2 pressade vitlöksklyftor

1/2 tsk salt

1 gul lök

1 msk olja

1 burk krossade tomater

1 burk kokta stora vita bönor

1 burk kokta svarta bönor

1/2 tsk chiliflingor

1 tsk spiskummin

alfalfagroddar

blandad sallad

2 hackade paprikor (vilken färg Du vill )

Så här gör Du :

Skär tofun i skivor och marinera dem

i olja blandad med vitlök och salt .

Hacka löken och stek den i olja.

Tillsätt krossade tomater och

låt koka några minuter .

Tillsätt bönor chili och spiskummin.

Blanda och värm .

Smaka av med salt .

Grilla tofun så den blir varm.

Servera bönchilin med tofu ,

groddar, sallad och paprika .

SMAKLIG SPIS !

fredag 23 januari 2009

FISKBULLAR SWEET CHILI 2PERSONER .

HEJ ! Gillar Du detta då´

det gör jag mmm så gott.



2 skivade salladslökar

1 dl bulgur eller ris

2 dl vatten

2 msk sweet chilisås

2 msk hummerfond

1 dl fiskbuljong

1 burk , 250 g fiskbullar buljong

SERVERA MED :
Grönsallad

Gör så här:

Koka lök och ris tillsammans i vattnet .

Blanda sweet chili , fond och buljong

i en liten kastrull.

Koka upp och lägg ner fiskbullarna

så att de blir varma .

Servera med en fräsch sallad

jättegott.

SILLGRATÄNG 2 PORTIONER .

HEJ ! Någon som gillar SILLGRATÄNG ?
Jag fick smaka detta hos en väninna
men , nja så där tyckte jag.
Vad tycker Du ?

2 portioner.
200 g kokt skivad potatis
1-2 file e´r inläggningssill i bitar
1 kokt hackat ägg
1/2 msk flytande smör
1/2 liten skivad gul lök
1/2 dl mjölk
1/2 dl laga lätt ?
2 tsk maizenaredning
1 1/2 msk persilja
2 msk ost

Så här gör Du :
UGN :225 grader
Fördela hälften av potatisen i en smord form.
Lägg sillen och ägget ovanpå
och resten av potatisen .
Fräs löken i resten av smöret,
häll på mjölk och lagalätt.
Koka upp och tillsätt redningen .
Sjud ett par minuter , rör ner persiljan
och häll såsen över potatisen .
Strö över osten och grädda i ca 25 minuter .

SMAKA DU .