söndag 19 mars 2017
RÖRA MED SARDIN OCH PURJOLÖK , 8 PERS.
HEJSAN !
Det här jättegott på bröd eller som dipp.
HÄR ÄR RECEPTET :
120 g sardiner i tomatsås eller i olja, väl avrunnen
125 g kesella ,
125 g kesella , lätt
½ dl hackad dill ,
1 dl finhackad purjolök,
1-2 tsk pressad citronsaft ,
salt, svartpeppar efter smak,
SÅ HÄR GÖR DU :
TA BORT eventuellt skinn och ryggrad på sardinerna.
Mosa dem med en gaffel eller kör i matberedare.
Blanda med kesella, dill och purjolök.
SMAKSÄTT med citron, salt och peppar .
Ha extra purjolök vid sidan om för den som vill ha
lite mera .
1 portion 70 kcal, 4 g fett .
LYCKA TILL !
lördag 18 mars 2017
VÅFFELHJÄRTAN MED LÖJROM 6- 8 LAGGAR.
HEJSAN !
Våffelhjärtan med Löjrom är lite festligt , tycker jag!
Men till de yngre gästerna kan Du servera med sylt och grädde !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
2 dl kallt vatten ,
3 dl vispgrädde ,
2 msk smör ,
TILLBEHÖR :
Löjrom eller annan rom ,
2 dl CREME Fraiche eller gräddfil ,
1 dl finhackad rödlök ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA mjöl och vatten till en jämn smet .
Vispa grädden och vänd ner den i smeten .
Hetta upp ett våffeljärn .
Smörj laggen med lite smör .
Häll på knappt 1 dl smet och grädda våfflorna
gyllenbruna .
SERVERA med tillbehören .
Och sylt och grädde till de yngre gästerna.
LYCKA TILL !
fredag 17 mars 2017
STEKT MAKRILL MED KRONDILLSSÅS OCH FÄRSK POTATIS 4 PERS.
HEJSAN !
Det här receptet kommer från MOLLESUND på ORUST.
Flera av oss som gillar Makrill vill gärna ha en klick lingonsylt
till, men det gillades inte riktigt.
Vad tycker DU ?
HÄR ÄR RECEPTET :
4 MAKRILLFILE'ER ,
1dl vetemjöl ,
smör till stekning ,
TILL SÅSEN :
4 Krondillskvistar , grovt hackade,
spara ca 20 små dillkronor till servering.
50 g smör ,
3 dl grönsaksbuljong, egen eller tärning.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA buljongen med KRONDILLEN
i 15 minuter .
Sila bort stjälkarna.
BLANDA buljongen och smöret i en mixer
tillsammans med de sparade småkronorna .
Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Håll varmt i en kastrull .
VÄND MAKRILLFILE'ERNA i vetemjöl.
Salta och peppra .
Stek i medel - varm panna med hälften olja
och hälften smör .
SERVERA med KRONDILLSÅSEN och kokt färsk potatis .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
LYCKA TILL !
torsdag 16 mars 2017
BROCCOLISOPA 4- 5 PERS.
HEJSAN !
SMAKA , på denna underbart goda soppa .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 paket a' 250 g fryst broccoli,
(tar Du motsvarande mängd färsk , då blir färgen blekare )
1 gul lök ,
1 purjolök,
1 liten bit selleri ,
1 ½ liter hönsbuljong,
1 msk matolja,
salt å vitpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA broccolin.
Skala och hacka löken .
Skär bort det översta gröna på purjolöken,
skär den i grova strimlor och skölj den
under kallvatten kranen.
Skala och skär sellerin smått .
LÅT ca 1 msk matolja bli het i en rejäl gryta.
Fräs sedan lök purjo och selleri i 5- 6 minuter
under omrörning.
SKÄR den tinade broccolin grovt.
Vänd ner den i de andra grönsakerna.
Häll på buljongen och låt soppan koka tills
broccolin är klar .
Det tar 10 minuter .
SILA soppan .
Kör grönsakerna till mos i en matberedare.
HÄLL tillbaka grönsaksmoset i buljongen.
Låt koka upp och smaka av med salt och peppar .
Var försiktig med saltet .
Buljongen kan ha gett sälta nog .
Finns det sherry i huset skadar det inte att spetsa
soppan med en eller annan matsked .
SMAKLIG MÅLTID !
tisdag 14 mars 2017
SENAPSKYCKLING MED OST. 4 PERS,
HEJSAN !
DETTA BLIR DAGENS MIDDAG !
DET HÄR BEHÖVER DU :
4- 6 KYCKLINGFILE'ER ,
4- 6 SELLERISTJÄLKAR ,
2 MSK SMÖR / MARGARIN,
3/4 -1 LITER HÖNSBULJONGTÄRNING,
2- 3 TSK DIJONSENAP ,
3 DL GRÄDDE ELLER VATTEN & GRÄDDE BLANDAT,
1 ½ DL RIVEN OST , GÄRNA EMMENTALER ,
SERVERING :
BRÖD ELLER RIS.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR FILEERNA i mindre bitar , lite på snedden
så att de också blir tunnare.
Skala grova selleristjälkar .
Skär sellerin i bitar tvärs över.
SMÄLT SMÖRET och buljongtärning, lägg i kyckling-
bitarna och rör om några minuter .
Blanda i selleri och senap .
Rör om och häll på vätskan .
Sjud i 10 minuter .
Dra bort från värmen och rör i osten .
BLANDA och servera bums med bröd eller ris .
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 12 mars 2017
FRUKTIG MOROTSSALLAD .
HEJSAN !
Varje dag äter vi en råriven sallad och kokta andra grönsaker
till middagen .
HÄR ÄR RECEPTET ; PÅ EN AV DE RÅRIVNA.
1 apelsin ,
2 msk tinade frysta hallon,
½ dl flytande honung,
½ dl olja ,
2 morötter,
½ msk svarta sesamfrön,
salt och peppar,
lite citronmeliss ,
SÅ HÄR GÖR DU :
PRESSA apelsinen och mixa den tillsammans med
hallon , honung, och olja till en dressing .
RIV morötterna, blanda ner sesamfrön och häll
dressingen över salladen .
SMAKA av med salt och peppar .
Strö över lite finhackad citronmeliss.
VARSÅGODA !
HAVREFRALLOR MED RUSSIN, 20 ST.
HEJSAN !
De här är goda och lätta att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst ,
4 dl ljummet vatten (30 grader),
1 msk honung ,
4 ½ dl havremjöl ,
1 ½ dl bovetemjöl ,
4 msk PSYLLIUMHUSK,
1 msk hela linfrön ,
1 msk solroskärnor ,
1 tsk salt ,
½ tsk kanel ,
½ dl russin ,
pumpakärnor till TOPPING,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vattnet , tillsätt honung.
BLANDA övriga torra ingredienser utom russinen
och rör ner vattnet med elvisp .
Vispa ett par minuter .
Tillsätt russinen allra sist .
LÅT degen svälla ca 5 min och klicka sedan ut på
bakplåtspapper .
(eller använd oljiga händer)
PENSLA med vatten och strö pumpakärnor på.
LÅT frallorna jäsa på plåten under bakduk i ca 75 min.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
OCH grädda ca 25 min.
Låt svalna helt för att undvika klibbighet.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)