söndag 19 mars 2017

RÖRA MED SARDIN OCH PURJOLÖK , 8 PERS.



         HEJSAN !

Det här  jättegott på bröd  eller  som dipp.

HÄR ÄR RECEPTET :
120  g sardiner i tomatsås eller i olja, väl avrunnen
125 g kesella ,
125 g kesella , lätt
½ dl hackad dill ,
1 dl finhackad purjolök,
1-2 tsk pressad citronsaft ,
salt, svartpeppar efter smak,

SÅ HÄR GÖR DU :
TA BORT eventuellt skinn och ryggrad på sardinerna.
Mosa dem med en gaffel eller kör i matberedare.
Blanda med kesella, dill och purjolök.
SMAKSÄTT med citron, salt och peppar .
Ha extra purjolök vid sidan om för den som vill ha
lite mera .

1 portion 70 kcal,  4 g fett .

LYCKA TILL !

lördag 18 mars 2017

VÅFFELHJÄRTAN MED LÖJROM 6- 8 LAGGAR.



              HEJSAN !

Våffelhjärtan  med Löjrom  är lite festligt , tycker jag!
Men till de yngre gästerna kan Du servera med sylt och grädde !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
2 dl kallt vatten ,
3 dl vispgrädde ,
2 msk smör ,

TILLBEHÖR :
Löjrom eller annan rom ,
2 dl CREME Fraiche eller gräddfil ,
1 dl finhackad rödlök ,

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  mjöl och vatten till en jämn smet .
Vispa  grädden och vänd ner den i smeten .
Hetta upp ett våffeljärn .
Smörj laggen med lite smör .
Häll på knappt 1 dl smet och grädda våfflorna
gyllenbruna .
SERVERA med tillbehören .
Och sylt och grädde  till de yngre gästerna.

LYCKA TILL !

fredag 17 mars 2017

STEKT MAKRILL MED KRONDILLSSÅS OCH FÄRSK POTATIS 4 PERS.



                    HEJSAN !

Det här receptet kommer från MOLLESUND  på  ORUST.
Flera av oss som gillar Makrill vill gärna ha en klick lingonsylt
till, men det gillades inte riktigt.
Vad tycker DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
4 MAKRILLFILE'ER ,
1dl vetemjöl ,
smör till stekning ,
TILL  SÅSEN :
4  Krondillskvistar ,  grovt hackade,
spara ca 20 små dillkronor till servering.
50 g smör ,
3 dl grönsaksbuljong, egen eller tärning.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  buljongen med  KRONDILLEN
i 15 minuter .
Sila bort stjälkarna.
BLANDA  buljongen och smöret i en mixer
tillsammans med de sparade småkronorna .
Smaka av  med salt och  nymalen vitpeppar.
Håll varmt i en kastrull .
VÄND  MAKRILLFILE'ERNA  i vetemjöl.
Salta och peppra .
Stek i  medel - varm panna med hälften olja
och hälften smör .

SERVERA med KRONDILLSÅSEN  och kokt färsk potatis .
HOPPAS ATT DET SMAKAR  !

LYCKA TILL !

torsdag 16 mars 2017

BROCCOLISOPA 4- 5 PERS.



                 HEJSAN !

SMAKA ,  på denna underbart goda soppa .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 paket a' 250 g fryst broccoli,
(tar Du motsvarande mängd färsk ,  då blir färgen blekare )
1 gul lök ,
1 purjolök,
1 liten bit selleri ,
1 ½ liter hönsbuljong,
1 msk matolja,
salt å vitpeppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA  broccolin.
Skala och hacka löken .
Skär bort det översta gröna på purjolöken,
skär den i grova strimlor och skölj den
under kallvatten kranen.
Skala och skär sellerin smått .
LÅT  ca 1 msk matolja bli het i en rejäl gryta.
Fräs sedan lök purjo och selleri i 5- 6 minuter
under omrörning.
SKÄR  den tinade broccolin grovt.
Vänd ner den  i de andra grönsakerna.
Häll på buljongen och låt soppan koka tills
broccolin är klar .
Det tar 10 minuter .
SILA soppan .
Kör grönsakerna till mos i en matberedare.
HÄLL tillbaka grönsaksmoset i buljongen.
Låt koka upp och smaka av med salt och peppar .
Var försiktig med saltet .
Buljongen kan ha gett sälta nog .
Finns det sherry i huset skadar det inte att spetsa
soppan med en eller annan matsked .

SMAKLIG  MÅLTID !

tisdag 14 mars 2017

SENAPSKYCKLING MED OST. 4 PERS,



              HEJSAN !

 DETTA  BLIR  DAGENS  MIDDAG !
DET  HÄR  BEHÖVER DU :

4- 6 KYCKLINGFILE'ER ,
4- 6 SELLERISTJÄLKAR ,
2 MSK SMÖR / MARGARIN,
3/4 -1 LITER  HÖNSBULJONGTÄRNING,
2- 3 TSK DIJONSENAP ,
3 DL GRÄDDE ELLER  VATTEN & GRÄDDE BLANDAT,
1 ½ DL RIVEN OST , GÄRNA EMMENTALER ,

SERVERING :
BRÖD ELLER RIS.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  FILEERNA   i  mindre bitar , lite på snedden
så att de också blir  tunnare.
Skala grova selleristjälkar .
Skär sellerin i bitar tvärs  över.
SMÄLT SMÖRET  och buljongtärning, lägg  i  kyckling-
bitarna och rör om några minuter .
Blanda i selleri och senap .
Rör om och häll på vätskan .
Sjud i 10 minuter .
Dra bort från värmen och rör i osten .
BLANDA  och  servera  bums med bröd eller ris .

SMAKLIG MÅLTID  !

söndag 12 mars 2017

FRUKTIG MOROTSSALLAD .



            HEJSAN !

Varje dag äter vi en råriven sallad och kokta andra grönsaker
till middagen .

HÄR ÄR RECEPTET ; PÅ EN  AV DE RÅRIVNA.

1 apelsin ,
2 msk tinade frysta hallon,
½ dl flytande honung,
½ dl olja ,
2 morötter,
½ msk svarta sesamfrön,
salt och peppar,
lite citronmeliss ,

SÅ HÄR GÖR DU :
PRESSA  apelsinen och mixa den tillsammans med
hallon , honung, och olja till en dressing .
RIV  morötterna, blanda ner sesamfrön och häll
dressingen över salladen .
SMAKA  av med salt och peppar .
Strö över lite finhackad citronmeliss.

VARSÅGODA !

HAVREFRALLOR MED RUSSIN, 20 ST.



                     HEJSAN !

De här är goda och lätta att göra .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst ,
4 dl ljummet vatten (30 grader),
1 msk honung ,
4 ½ dl havremjöl ,
1 ½ dl bovetemjöl ,
4 msk PSYLLIUMHUSK,
1 msk hela linfrön ,
1 msk solroskärnor ,
1 tsk salt ,
½ tsk kanel ,
½ dl russin ,
pumpakärnor till TOPPING,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vattnet , tillsätt honung.
BLANDA övriga torra ingredienser utom russinen
och rör ner vattnet med elvisp .
Vispa ett par minuter .
Tillsätt russinen allra sist .
LÅT degen svälla ca 5 min och klicka sedan ut på
bakplåtspapper .
(eller använd oljiga händer)
PENSLA  med vatten och strö pumpakärnor på.
LÅT frallorna jäsa på plåten under bakduk i ca 75 min.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
OCH grädda ca 25 min.
Låt svalna helt  för att undvika klibbighet.

LYCKA TILL !