tisdag 3 februari 2009

SESAM OCH FETAOSTGRATINERAD FISKFILE 4 PORT.

Gillar Du fisk .
Vi provar med detta .

600 g fiskfileer (gös, hajmal ,eller hoki)
100 g fetaost (20 % )
2 dl cremefraiche
2 msk kapris
2 msk hackad dill
1-2 tsk rivet limeskal
1/2 dl riven smakrik ost
(svecia eller italienska pecorino)
1-2 msk sesamfrö
salt pepparmix gräslök

Så här gör Du : UGN :225 GRADER.
Skölj och torka fisken .
Ta bort eventuella ben .
Krydda med 1/2 tsk salt
och 1 krm pepparmix
Lägg fileerna på ett ugnssäkert fat .
Mixa samman fetaost och creme fraiche
till en kräm .
Blanda ner kapris , dill och väl tvättat limeskal.
Häll blandningen över fisken och bre ut den jämt.
Strö över ost och sesamfrö.
Stek fisken mitt i ugnen 12-15 min.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !
Garnera med gräslök och bjud med
spenat - eller fullkornspasta och en rejäl salladstallrik .

söndag 1 februari 2009

GRÖNSAKSGRYTA MED KÖTTFÄRS .

Det här är käckt.

Koka vitkål , morötter ,och purjolök
tillsammans med krossade tomater .
Blanda ner stekt köttfärs .
Spagetti till är gott

Efterrätt :
Grapefrukthalvor med sylt .


Snabbt , en dag när man har bråttom .
LYCKA TILL .

ONSDAGS - MIDDAG .

Gillar Någon mer än jag - Lever .

Nu gör jag det enkelt :
Stekt lever med citronskivor
och ansjovis .
En grönsaksblandning
som Du gillar och kokt ris .
En glass till efterrätt .


Så nu är det bara att äta .

SMAKLIG MÅLTID .

FAVORITTÅRTA MED DADLAR .

Jag skulle ha ett "städparty "hemma hos mig .
Då bjöd jag på denna tårta . Uppskattat må Ni tro .

4 ägg
2,5 dl socker knappt
100 g hackad blockchoklad mörk
2 dl hackade dadlar
1 tsk bakpulver
2 msk smör till formarna
5 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker poröst .
Blanda dadlar med vetemjöl och bakpulver
rör ner blandningen och blockchokladen i äggvispet .
Fördela smeten i två smorda formar med
löstagbar botten ca 24 cm i diameter
- eller grädda en botten i taget .
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter .
Vispa grädden och fördela mellan och ovanpå
tårtbottnarna .
Dekorera tårtan med fint hackad blockchoklad .

LYCKA TILL .

MÖRKA BRÖDET 1 LIMPA .

Som ni vet så älskar jag att baka.
Här kommer ett för - dagen bröd .

7 dl mjöl typ "4 sädesslag" eller
3,5 dl vetemjöl och 3,5 dl rågmjöl
2 tskbikarbonat
1 tsk bakpulver
4-5 dl filmjölk
1 tsk salt
SMAKSÄTTNING :
1 dl sirap eller
1 dl honung
eller russin
eller apelsinskal
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla ingredienserna till en smet .
Häll smeten i en smord och
mjölad avlång bakform ca 2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen
ca 1 timme och 40 minuter.

Så nu är den färdig .
Smaka med smör och ost på . mmm,såå,goott.
enkelt o´kul .

lördag 31 januari 2009

GRAHAMSPAJ MED VITKÅLSRÖRA 4 PERS.

mmm, så gott.

PAJSKAL :
2 dl grahamsmjöl
75 g smör
1 dl keso naturell

FYLLNING :
2 gula lökar
7-8 dl finskuren vitkål
1 msk smör
1 tsk salt
1-2 tsk curry
150-200 g rökt korv
eller rimmat fläsk , bacon
eller kassler
1 dl persilja

Så här gör Du :
Till pajskalet - mät upp grahamsmjöl
i en skål .
Smula sönder smöret i mjölet med
fingertopparna eller med en gaffel
till en grynig massa .
Blanda med keso .
Går snabbt att göra i matberedare.
Låt pajdegen vila i kylen i 30 min.

Skala och hacka löken .
Strimla vitkålen fint .
Fräs lök och vitkål mjuka i lite
fett i en gryta .
Smaksätt med salt och curry .
Skär korv eller fläsk i tärningar .
Stek på svag värme så det mesta
fettet smälter ut .
Häll bort det .
Blanda ner det i vitkålen och
tillsätt hackad persilja .

Sätt ugnen på 200 grader .
Kavla ut pajdegen och klä en pajform
eller ugnssäker form med degen .
Grädda pajskalet 15-20 min. i ugnen .
Fyll pajskalet med vitkålsröran och servera .

Mättande och jättegott .
Gärna ett glas öl till .
Prova Du också .

LYCKA TILL .

torsdag 29 januari 2009

PARMA SPARRIS 2 PERSONER .

Detta gillar jag , mmm så gott, med just denna skinka.
Du kan ha det som en förrätt
eller att äta något gott på lördagkväll .

16 sparrisstjälkar
2 tsk pinjenötter
6 skivor parmaskinka
1 stor näve ruccolasallad
2 tsk olivolja
2 tsk balsamvinäger
4 msk riven parmesanost
SERVERA TILL :
en bit baguette eller ciabatta .
gärna ett glas vitt vin . mmm.

Så här gör Du :
Koka sparrisen i saltat vatten ca 5 min.
Spola av i kallt vatten så att den svalnar
och låt rinna av .
Rosta pinjenötterna försiktigt i torr stekpanna.
Fördela rocculan på skinkskivorna
och vira dem runt sparrisen.
Blanda olja och vinäger,
salt och peppar och droppa över .
Strö över parmesanosten
och pinjenötterna .
SERVERA : med ett gott bröd till .
och en blandad sallad , om Du tycker .

Du , Du kan ta vilken skinka Du vill .
Men jag tycker Parmaskinkan är godast .