Imorgon börjar det ..allt äggandet .
Skulle det kanske smaka med något
gott till kaffet i kväll .
6 äpplen
100 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
eller
1 1/2 dl vetemjöl +
1 dl havregryn
SÅ HÄR GÖR DU :
Klyfta äpplena och kärna ur.
Skär klyftorna i grova tärningar
och lägg i en smord form
Strö över kanel.
Lägg kallt smör ,socker och vetemjöl /havregryn
i en matberedare och kör till smulor ,
eller nyp ihop för hand .
Strö över smuldegen och grädda i 225 grader.
i ca 20 minuter eller tills äpplena mjuknat något.
Servera vaniljsås till .
35 minuter sen är allt klart
Ha det så trevligt.
fredag 10 april 2009
söndag 5 april 2009
MATJES OCH ÄPPELRÖRA . 4 PORT.
Det här måste DU smaka.
300 g matjesill
1 litet äpple, gärna rött
2 tsk riven pepparrot
2 msk finskuren gräslök
2 dl creme fraiche
1 krm svartpeppar
SERVERING:
4 skivor mörkt rågbröd
typ kavring
salladsblad
2 hårdkokta ägg
1 äpple i tunna skivor
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär sill och urkärnat äpple i tärningar
ca 1 cm stora.
Blanda det i en bunke med resten
av ingredienserna.
Låt röran stå i kylskåp
tills den ska serveras.
SERVERING:
Fördela salladsblad och sillröra
på bröden.
Garnera med ägghalvor och gärna
lite finskuren gräslök och
några äppelskivor.
Ett glas mörkt öl till , är inte dumt .
( eller vad DU vill dricka till )
TREVLIG KVÄLL .
300 g matjesill
1 litet äpple, gärna rött
2 tsk riven pepparrot
2 msk finskuren gräslök
2 dl creme fraiche
1 krm svartpeppar
SERVERING:
4 skivor mörkt rågbröd
typ kavring
salladsblad
2 hårdkokta ägg
1 äpple i tunna skivor
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär sill och urkärnat äpple i tärningar
ca 1 cm stora.
Blanda det i en bunke med resten
av ingredienserna.
Låt röran stå i kylskåp
tills den ska serveras.
SERVERING:
Fördela salladsblad och sillröra
på bröden.
Garnera med ägghalvor och gärna
lite finskuren gräslök och
några äppelskivor.
Ett glas mörkt öl till , är inte dumt .
( eller vad DU vill dricka till )
TREVLIG KVÄLL .
torsdag 2 april 2009
ÄGGTODDY 1 GLAS.
Vispat ägg måste man ha på PÅSKEN .
Med eller utan alkohol.
Denna gillar jag .
Vispa 2 äggulor med
1-2 msk strösocker
tills det blir vitt o´pösigt .
Blanda ner 1 msk konjak
eller annan sprit .
Så mysgott på kvällskvisten .
Vispa ägg med barna under dagen .
Blanda i 1-2 msk pressad apelsin
i deras vispade ägg .
myspys.
Med eller utan alkohol.
Denna gillar jag .
Vispa 2 äggulor med
1-2 msk strösocker
tills det blir vitt o´pösigt .
Blanda ner 1 msk konjak
eller annan sprit .
Så mysgott på kvällskvisten .
Vispa ägg med barna under dagen .
Blanda i 1-2 msk pressad apelsin
i deras vispade ägg .
myspys.
måndag 30 mars 2009
VANILJBULLAR 40 ST.
I flera veckor har jag TÄNKT att
jag ska göra VANILJBULLAR ,
men inte kommit igång.
Nu ska det ske !
E´DU mä !
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
VANILJFYLLNING :
125 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
PENSLING O´GARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl pärlsocker
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret och häll i mjölken,
värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke
och häll över vätskan .
Tillsätt socker ,salt o´kardemumma.
Arbeta in lite vetemjöl i taget , spar
ca 1/2 dl till utbakning .
Arbeta degen smidig i 5-10 min.
Låt degen jäsa i 30 min , under bakduk .
Dela degen i två bitar och kavla ut till plattor.
Bred på smör och strö över socker och vaniljsocker.
Rulla ihop och skär i skivor eller vik ihop degen
på längden och skär snibbar och gör knutar.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar
och låt jäsa 30 min. under bakduk .
Pensla bullarna med uppvispat ägg
och strö över pärlsocker.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min.
Låt dem svalna något på galler under
en bakduk .
Rör ihop vatten o´florsocker till
en glasyr o´ringla över bullarna
när de fortfarande är ljumma.
Låt bullarna svalna under bakduk .
SERVERA med kaffe och saft till bar´na.
TREVLIG EFTERMIDDAG.
jag ska göra VANILJBULLAR ,
men inte kommit igång.
Nu ska det ske !
E´DU mä !
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
VANILJFYLLNING :
125 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
PENSLING O´GARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl pärlsocker
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret och häll i mjölken,
värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke
och häll över vätskan .
Tillsätt socker ,salt o´kardemumma.
Arbeta in lite vetemjöl i taget , spar
ca 1/2 dl till utbakning .
Arbeta degen smidig i 5-10 min.
Låt degen jäsa i 30 min , under bakduk .
Dela degen i två bitar och kavla ut till plattor.
Bred på smör och strö över socker och vaniljsocker.
Rulla ihop och skär i skivor eller vik ihop degen
på längden och skär snibbar och gör knutar.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar
och låt jäsa 30 min. under bakduk .
Pensla bullarna med uppvispat ägg
och strö över pärlsocker.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min.
Låt dem svalna något på galler under
en bakduk .
Rör ihop vatten o´florsocker till
en glasyr o´ringla över bullarna
när de fortfarande är ljumma.
Låt bullarna svalna under bakduk .
SERVERA med kaffe och saft till bar´na.
TREVLIG EFTERMIDDAG.
lördag 28 mars 2009
HELGSKINKA .
Idag när vi var ute och handlade
köpte vi en HELGSKINKA .
FÄRDIGKOKT !
Hem , på med ugnen 225 grader.
Det jag vill förmedla med detta är
GRILJERINGEN :
CHILI OCH HONUNG .
Blanda 0,5 dl honung ,
1 tsk hackad chili,
1 msk fint riven färsk ingefära.
Bred blandningen över skinkan
griljera i 225 grader i 15- 20 min.
mmm, så himla gott.
Prova du också .
köpte vi en HELGSKINKA .
FÄRDIGKOKT !
Hem , på med ugnen 225 grader.
Det jag vill förmedla med detta är
GRILJERINGEN :
CHILI OCH HONUNG .
Blanda 0,5 dl honung ,
1 tsk hackad chili,
1 msk fint riven färsk ingefära.
Bred blandningen över skinkan
griljera i 225 grader i 15- 20 min.
mmm, så himla gott.
Prova du också .
fredag 27 mars 2009
ANANASSORBET .6 PORTIONER .
Detta är friskt och jättegott.
Smaka på .
1 burk (375 g )
krossad ananas
50 g strösocker
1 msk citronsaft
300 g naturell lättyoghurt
Så här gör DU:
Låt ananasen rinna av och häll
saften i en kastrull .
Sätt till socker och citronsaft
och värm tills sockret är upplöst .
Låt stå och svalna och rör sedan i yoghurten .
Häll blandningen i en låg frysform
och låt det frysa tills blandningen är mosig .
Tag ut formen från frysen och rör i den
krossade ananasen .
Täck över och ställ in formen i frysen igen
tills sorben har stelnat .
Ställ in formen i KYLEN
ungefär 20 min. före servering .
110 kcal /portion.
Smaka på .
1 burk (375 g )
krossad ananas
50 g strösocker
1 msk citronsaft
300 g naturell lättyoghurt
Så här gör DU:
Låt ananasen rinna av och häll
saften i en kastrull .
Sätt till socker och citronsaft
och värm tills sockret är upplöst .
Låt stå och svalna och rör sedan i yoghurten .
Häll blandningen i en låg frysform
och låt det frysa tills blandningen är mosig .
Tag ut formen från frysen och rör i den
krossade ananasen .
Täck över och ställ in formen i frysen igen
tills sorben har stelnat .
Ställ in formen i KYLEN
ungefär 20 min. före servering .
110 kcal /portion.
ÄPPLE OCH PÄRONSMULPAJ 4 PORT.
Det här måste DU smaka !
Godis för hela familjen .
250 g äpplen skalade , urkärnade och skivade
250 g päron skalade, urkärnade och skivade
det rivna skalet av 1 citron
1/2 tsk malen kanel
1 msk vatten
1-2 msk socker
ATT TÄCKA ÖVER MED.
50 g musli
25 g havregryn
25 g krossade cornflakes
SÅ HÄR GÖR DU :
Lägg äpplen och päron i en kastrull,
tillsammans med det rivna citronskalet ,
kanel och vatten .
Koka varsamt tills frukten är mjuk
men inte mosig .
Smaka av med socker och sleva upp
i en lätt smord eldfast karott .
Blanda ihop musli , havregryn och cornflakes
och bred ut det över frukten .
Sätt in karotten i 190 graders varm ugn
i 15 minuter eller tills det övre lagret är knaprigt.
SERVERAS VARMT, MED KALL VANILJVISP .
LYCKA TILL !
Godis för hela familjen .
250 g äpplen skalade , urkärnade och skivade
250 g päron skalade, urkärnade och skivade
det rivna skalet av 1 citron
1/2 tsk malen kanel
1 msk vatten
1-2 msk socker
ATT TÄCKA ÖVER MED.
50 g musli
25 g havregryn
25 g krossade cornflakes
SÅ HÄR GÖR DU :
Lägg äpplen och päron i en kastrull,
tillsammans med det rivna citronskalet ,
kanel och vatten .
Koka varsamt tills frukten är mjuk
men inte mosig .
Smaka av med socker och sleva upp
i en lätt smord eldfast karott .
Blanda ihop musli , havregryn och cornflakes
och bred ut det över frukten .
Sätt in karotten i 190 graders varm ugn
i 15 minuter eller tills det övre lagret är knaprigt.
SERVERAS VARMT, MED KALL VANILJVISP .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)