måndag 17 juni 2013

APELSINRIS 4 personer

Det här är min barndoms efterrätt, mmm...vi tyckte det var jättegott!!

1 dl risgryn
1 liter vatten
4 apelsiner
1 dl socker
3 dl vispgrädde
GARNERING:
1 apelsin i skivor

Så här gör DU:
SKÖLJ risgrynen.
Lägg dem i kokande vatten och låt dem
koka ca 20 minuter.
Häll upp dem i sikt - sil  och spola
dem i kallt vatten.
Låt risgrynen rinna av väl.
Skala apelsinerna och skär dem i bitar.
Varva ned dem med socker i en skål.
VISPA grädden HÅRT till skum.
Blanda apelsinerna  ,risgrynen och grädden.
HÄLL upp blandningen i en skål och
garnera med apelsinskivor.

NJUT !
LYCKA TILL!

PÄRONPAJ. 6 PERSONER.

Nu tar vi något annat, kanske skulle detta smaka!

DEG:
2 dl mjöl
125 g smör /margarin
2 msk vaniljsocker
1 msk vatten
4-5 päron
2 dl blåbär
(färska el frysta)
2 ägg
1/2 dl mjölk
50 g riven mandelmassa

Så här gör DU:
BLANDA samman degen,
mjöl,smör,vaniljsocker ,vatten
och låt den vila på sval plats ca 1 timme.
Klä en form med löstagbar botten med degen.
SKALA och kärna ur päronen.
Fördela blåbären i formen och lägg de halverade
päronen ovanpå.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med mjölken.
Rör ned den rivna mandelmassan .
HÄLL äggsmeten över päronen .
GRÄDDA i ugn 200 grader ca 35 minuter eller
tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg .
SERVERA  ev med lättvispad grädde
eller mjukglass .

mmm... jättegott.
LYCKA TILL!

söndag 16 juni 2013

VITKÅL-OCH ANANASSALLAD

mmm....jättegott.

4 dl vitkål
1 burk krossad ananas
1 -2 tsk pepparrot
2-3 dl gräddfil
eller 2-3 dl kvark

Så här gör DU:
SILA spadet från ananasen.
Riv kålen grovt,blanda ned
i gräddfil el kvark,
smaksätt med riven pepparrot.

Det här var nytt för mig,
men jag gillade det.
Prova DU med.

VITKÅLS-OCH APELSINSALLAD

Smaka på,friskt å gott.

4 dl vitkål
1 gul lök
2 apelsiner
2 msk finhackad persilja
1/2 dl citronolja eller annan olja.

Så här gör DU:
RIV kål och lök grovt .
Skär apelsinerna i små bitar.
Blanda allt med persilja och olja.

Barna gillar den.
LYCKA TILL!

SALLADSSÅS med grädde.

Det här är inte dumt heller!

1-2 msk citron
2 msk olja
2 msk ovispad grädde
ev lite honung.

Så här gör DU:
BLANDA ihop och smaksätt med
finklippt kryddkrasse,dragonört eller
vad Du tycker om för örtkrydda.

LYCKA TILL!

GURKSALLAD .

Har Du provat detta någon gång?
Lätt och enkelt att göra.
Dessutom är det gott till grillat kött.

2-3 hg gurka
1/2 msk honung
3 msk olja
1 msk citron
1 msk hackad körvel

Så här gör DU:
SKÄR gurkan i tunna skivor.
Blanda med honungen och låt det stå
och dra en stund så det saftar sig.
Blanda olja,citron och körvel
och rör ned.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

fredag 14 juni 2013

GRATINERAD KASSLER med ädelost 1person.

Det här gjorde jag häromda`n,jättegott.

100 g kassler
50 g ädelost
50 g haricots verts
50 g sockerärter
salt å svartpeppar

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skiva kasslern och lägg skivorna på en ugnsplåt.
Fördela osten över och gratinera i ugn ca 15 min.
Koka haricots verts och sockerärter 30sekunder.
Häll av vattnet och strö över lite salt och peppar.
SERVERA med den gratinerade kasslern.

SMAKLIG MÅLTID!