torsdag 9 mars 2017
BAKAD BLÅBÄRSGRÖT ? 6 PORT.
HEJSAN !
Har Ni provat att göra gröt i ugnen ? !
Prova den här goda blåbärsgröten !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl havregryn,
5 dl mandelmjölk, alt. vanlig mjölk
2 ägg,
1 krm salt,
1 tsk bakpulver,
1 krm äkta vaniljpulver,
1 msk rivet skal från ekologisk citron,
1 msk agavesirap,
alt. flytande honung,
1 ½ dl frysta blåbär,
TOPPING OCH SERVERING :
1 msk råsocker,
mandelmjölk eller vanlig mjölk,
eller naturell yoghurt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Vispa ihop havregryn med mandelmjölken,
äggen, och resten av ingredienserna utom
blåbären i en skål.
Häll det i en smord ugnsform som mäter ungefär
30 x 20 cm.
Fördela blåbären över .
Baka mitt i ugnen ca 25 minuter.
Strö på lite råsocker och servera med ditt val av
mjölk , eller med en klick yoghurt.
GOD FRUKOST , LYCKA TILL !
onsdag 8 mars 2017
PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER , 2 ST.
HEJSAN !
DETTA är ett mustigt bröd med katrinplommon
och hasselnötter .
Lagrad ost är en perfekt kombination till de söta
plommonen .
Himla gott till frukost !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
5 dl ljummet vatten,
1 dl kallpressad rapsolja,
2 tsk salt,
½ dl brödsirap,
250 g kesella, 10 %,
150 g grovhackade hasselnötter,
1 dl gula russin,
15 hackade katrinplommon,
16- 17 dl DINKELMJÖL fullkorn,
PENSLING och GARNERING
1 uppvispat ägg,
2 msk pumpafrön.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke och häll över varmt vatten.
Rör tills jästen löser sig.
TILLSÄTT olja, salt, nötter, sirap, kesella, russin och
katrinplommon .
RÖR i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig och
släpper bunkens kanter .
Jäs under bakduk ca 30 minuter.
KLÄ 2 avlånga brödformar a' 1 ½ liter med bakplåts-
papper .
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord .
Dela i två delar och forma till limpor som Du lägger
i formarna .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Pensla med ägg och strö över pumpafrön.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 10 minuter, SÄNK
till 175 grader och grädda ytterligare ca 30 minuter.
Täck med folie om de blir mörka .
LÅT bröden svalna på galler under bakduk .
MYSIG FRUKOST ! LYCKA TILL !
tisdag 7 mars 2017
ELIN-MARIAS ÄPPLEKAKA .
HEJSAN !
Receptet till den här saftiga äpplekakan
är hämtat ur mormors receptbok år 1943.
Varsågoda !
2 ägg,
2 ½ dl strösocker,
125 g smör,
1 dl mjölk,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
2 äpplen, i klyftor,
strösocker,
malen kanel,
UGN : 175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken .
Låt det koka upp .
HÄLL mjölkblandningen i äggsmeten
under kraftig vispning .
Rör sedan i mjöl utblandat med bakpulver.
HÄLL smeten i en smord och bröad form
ca 24 cm i diameter.
TÄCK kakan med äppleskivor och strö över
lite kanel och strösocker .
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen ca 20 min.
SERVERA med vispgrädde, gärna smaksatt med
lite kardemumma .
LYCKA TILL !
måndag 6 mars 2017
TIPS !
HEJSAN !
Väck med blåbärsfläck !
Blåbärsfläckar är inte lätta
att bli av med .
Lägg plagget i FILMJÖLK
en stund och tvätta sedan
som vanligt.
Jag har provat, med fint resultat !
TACK !
TACOKRYDDAD PASTAGRATÄNG . 4 PERS.
HEJSAN !
Den här var smaskens, alla stora och små,
åt av hjärtans lust !
Prova Du också .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g pastaskruvar ,
1 gul lök ,
6 tomater,
400 g köttfärs ,
2 tsk fajitaskrydda ,
2 msk sweet chilisås ,
1 burk CREME Fraiche, paprika & chili,
150 g riven ost .
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Häll av vattnet och lägg pastan i botten på
en ugnsform .
Hacka löken och stek i smör.
Tillsätt köttfärsen och fräs några minuter
under omrörning .
Skär 4 tomater i bitar och blanda ner i
pannan .
Krydda med fajitaskrydda och sweet chilisås.
Rör i CREME Fraiche .
Skär 2 tomater i bitar och strö över pastan.
Lägg på köttfärsen och strö över osten .
Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA med sallad, tacochips, riven ost,
JALAPENO, gräddfil och salsa.
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 5 mars 2017
FRÖKNÄCKE 2 BRÖDKAKOR.
HEJSAN !
mm... det säger allt !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl fiberhavregryn,
4 dl blandade KÄRNOR och FRÖN,
t ex melonkärnor, pumpakärnor och
linfrön,
3 dl vatten ,
½ dl neutral Rapsolja,
1 dl Rismjöl,
2 krm salt,
Neutral rapsolja (att pensla bakplåtspapper med)
1 tsk FLINGSALT.
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda fiberhavregryn, kärnor och frön i en bunke .
Tillsätt vatten och olja, låt svälla i ca 1 timme.
Rör i rismjölet.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Dela degen i 2 bitar.
Pensla två bakplåtspapper lätt med olja .
Kavla ut en degbit mellan bakplåtspappren,
till en ca 20x 30 cm stor rektangel eller så
tunt som möjligt .
Dra bort det övre bakplåtspappret och lägg
över det undre pappret med brödkakan på
en plåt .
Smula över hälften av FLINGSALTET.
Smörj ytterligare två bakplåtspapper och
upprepa med samma procedur den andra
degbiten .
Baka brödkakorna i mitten av ugnen i ca
20 minuter tills de fått lite färg.
Låt brödkakorna svalna helt på plåten
och bryt i bitar .
Frasiga och jättegoda med lite marmelad
eller bara smör, mmm...!
LYCKA TILL !
lördag 4 mars 2017
HAVREKAKOR PÅ TVÅ SÄTT , 30 ST .
HEJSAN !
De här är försvinnande goda mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
2dl havregryn,
2 dl vetemjöl,
1 dl strösocker,
1 tsk bakpulver,
1 tsk bikarbonat,
125 g rumsvarmt smör/margarin.
SMAKSÄTTNINGAR :
1tsk mald ingefära och finrivet skal av 1 citron,
ELLER 2 tsk malda pepparkakskryddor.
TOPPING :
Pumpakärnor ELLER 100 g mörk choklad + 20 g mjölkchoklad
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke .
Skär smöret i små bitar.
TILLSÄTT en av smaksättningarna och arbeta
ihop allt till en deg med elvisp.
Forma degen till en rulle och skär den i ca 30 bitar.
Rulla dem till bollar, lägg på bakplåtspappersklädd
plåt och tryck till dem lätt .
GARNERA ingefärskakorna med pumpakärnor.
BAKA mitt i ugnen 10- 13 min tills de har fått
PYTTELITE färg.
Låt svalna .
Doppa pepparkakorna i smält choklad .
Låt stelna i kyl och spritsa eventuellt smält
blockchoklad över dem . Låt stelna .
Himla goda till kaffet !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)