tisdag 27 juni 2017

UGNSBAKAD TORSK MED RÖDBETOR , 4 PERS.



               HEJSAN !

Smaka  på  denna  supergoda  rätt , med  syrligt  äpple  och  riven  pepparrot.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600 g  TORSKFILE' ,
eller  annan  fisk ,
salt ,
lite socker = en nypa,
ca  8 - 10 små  rödbetor ,
1  litet  spetskålshuvud ,

SERVERING & GARNERING :
1  syrligt  strimlat  äpple ,
riven  pepparrot ,
färska  dillvippor ,
olivolja,
eventuellt  peppar,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  torsken  i  bitar .
Krydda  med  lite  salt  och  en  nypa  socker.
KOKA  rödbetorna  mjuka  i  lättsaltat  vatten
ca  20  minuter .
Kontrollera  med  sticka  att  de  är  klara .
Häll  bort  vattnet  och  dra  av  skalet .
SÄTT  ugnen  på  150  grader .
Skär  spetskålen  i  4  klyftor  och  koka  i  lättsaltat  vatten
ca  4  minuter .
Låt  rinna  av  ordentligt .
STEK  snittytorna  på  spetskålsklyftorna  i  lite  olivolja  i
en  stekpanna .
Stek  på  medelvärme ,  ca  3  minuter  på  var  sida .
LÄGG  torsken  i  en  lättsmord ,  eldfast  form  och
baka  i  ugnen  i  ca  12  minuter .
Tryck  lite  försiktigt  på  fiskbitarna  för  att  kolla  att
de  är  färdiga ,  lamellerna  ska  gå  lätt  att  dela .
LÄGG  upp  fisken  på  tallrikar  tillsammans  med  spets-
kålen , rödbetor  och  strimlat  äpple .

GARNERA :
med  färsk  riven  pepparrot ,  färska  dillvippor  och  timjan .
DROPPA  över  lite  god  olivolja  och  krydda  med  lite  peppar.

SMAKLIG  MÅLTID  och   LYCKA  TILL !

måndag 26 juni 2017

CHOKLADRULLTÅRTA MED JORDGUBBAR 14-16 SKIVOR.


        
             HEJSAN !

Denna  är  ett  måste  på  sommaren,  så  himla  god !

LYXIG  kräm  med  jordgubbar  gör  den  här  rulltårtan  extra  god !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3 ägg,
1 ½  dl strösocker ,
1 dl potatismjöl ,
3 msk kakao ,
1 tsk bakpulver,
FYLLNING :
75 g mjukt smör/margarin,
75 g färskost ,
2 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
1 äggula ,
ca 150 g hackade jordgubbar ,
UGN 225 GRADER.

SÅ  HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg och  socker  riktigt  pösigt .
Sikta  samman  potatismjöl, kakao  och  bakpulver .
Vänd  ner  det  i  äggsmeten .
BRED  ut  smeten  på  ett  bakplåtspapper  i  en  långpanna
ca  30 x 40 cm .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i  5 - 7  minuter .
STJÄLP  upp  kakan  på  ett  sockrat  bakplåtspapper .
Ta  bort  pappret  som  rulltårtan  gräddats  på .
Låt  svalna  under  långpannan  eller  under  en  fuktig  handduk.

FYLLNING :
VISPA  ihop  alla  ingredienser  utom  jordgubbarna .
Bred  krämen  på  rulltårtan .
Strö  över  jordgubbarna .
Rulla  samman  .
Ställ  rullen  kallt  .
Skär  i  skivor  före  servering .

HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !

LYCKA  TILL  !

söndag 18 juni 2017

SOMMARTÅRTA MED JORDGUBBAR till MÅNGA .



             HEJSAN !

MIDSOMMARTÅRTA ,  en  mycket  saftig  mandelbotten
som  bakas  lätt  och  snabbt  av  färdig  mandelmassa och ägg.
Apelsinskalet  är  fin  krydda  till  jordgubbarna .

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g  mandelmassa ,
3  ägg ,
rivet skal av 1  apelsin,
GARNERING :
Vaniljkräm  eller  vispad  grädde ,
skivade  och  hela  jordgubbar .

SÅ HÄR GÖR DU :

RIV  mandelmassan  grovt  på  rivjärn .
Blanda  de  med  äggen  och  rivet  apelsinskal
och  vispa  till  en  slät  smet.
HÄLL  den  i  en  smord,   bröad  form,  ca  1 ½ liter.
och  grädda  i  175  grader  35- 40  minuter .
LÄGG  ett  lager  skivade  jordgubbar  på  den  kalla
kakan,  därpå  ett  lager  vaniljkräm  eller  vispad  grädde
och  stick  ner  tätt  med  hela  jordgubbar.

DEKORERA  gärna  fatet,  runtom  med  jordgubbar.

LYCKA  TILL !

                            TREVLIG  MIDSOMMAR !

onsdag 14 juni 2017

SOMMARSALLAD MED MANGO .1 PERS



                 HEJSAN !

mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
½  mango ,
1 skiva ananas ,
1 liten purjolök ,
50  g  SOJABÖNSGRODDAR ,
100  g  grönsallad ,
30 g  kalkonbröst , i  tunna  skivor
5 msk apelsinjuice ,
salt ,
CAYENEPEPPAR ,
curry .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA  mangon  och  ananasen i  mindre  bitar.
Ansa  purjolöken  och  skär  den  i  tunna  skivor.
LÄGG  upp  grönsakerna  och  köttet  på  en  tallrik.
Smaksätt  apelsinjuicen  med  kryddorna  och  häll
det  sedan  över  salladen .

HOPPAS  ATT DET  SMAKAR !

lördag 10 juni 2017

SKALDJURSPANNA 4 PORT.



            HEJSAN !

mmm..... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g  räkor  med  skal,
1  ask  kräftstjärtar  i  lag ,
2 schalottenlökar ,
250 g  champinjoner ,
3 dl  grädde ,
2 msk  hummerfond ,
(1 msk konjak)
salt ,
kajennpeppar , stänk, - prova Dig fram
dill,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  räkorna  och  låt  kräftstjärtarna rinna  av .
Skala  löken  och  hacka  den .
Ansa  och  skiva  svampen .
FRÄS  lök  och  svamp  i  lite  matfett  tills  vätskan
har  kokat  in  och  svampen  har  fått  lite  färg.
TILLSÄTT  grädde  och  hummerfond .
Låt  allt  koka  upp  och  sjuda  några  minuter.
Smaka  av  med  (konjak)  salt  och  kajennpeppar.
RÖR  ner  skaldjuren  och  låt  allt  bli  genomvarmt
men  INTE  KOKA .
Strö  över  hackad  dill .
BJUD  luftigt  nykokt Jasminris eller bara  gott  bröd  till .

VARSÅGODA !
                                 LYCKA  TILL !

onsdag 7 juni 2017

SALLAD MED FÄRSKA FIKON 4 PERS.



                   HEJSAN !

I Denna  sallad  har  Du  förutom fikon även
päron  och  ädelost,  underbart  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
SALLAD  med  färska  fikon  och  ädelost .
Fördela  ca  4  dl  mixad  sallad  på  ett  fat.
SKÄR   1  grönt  päron  i  skivor .
Skär  4  fikon  i  klyftor .
BLANDA  päron  och  fikon  med  salladen.
Smula  över  ca  100  g  ädelost .
Skvätt  över  aningen  olja .
Krydda  med  salt  och  peppar -  gärna  från  kvarn .

SERVERA  MED  FULLKORNSBRÖD .

LYCKA  TILL !



tisdag 6 juni 2017

SMOOTHIES MED SOMMARKÄNSLA , 2 GLAS.



                 HEJSAN !

Smaka  på  denna ! God  och  mättande .....
Kanel  och  jordgubbar  smakar  härligt  tillsammans !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
MIXA  2 dl  frysta  tinade  jordgubbar ,
3 krm  kanel,
2  dl  jordgubbsyoghurt ,
och  ½  dl  mjölk ,
och  häll  upp  i  glas .

Nu  var  det  klart !

LYCKA  TILL !