onsdag 11 juli 2018
BRYTBRÖD MED PARMESAN , 11 BITAR .
HEJSAN !
Ett perfekt bröd till soppan , grytan
eller BUFFE-bordet .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 stora ägg , eller 10 små,
1 dl vatten ,
½ dl olivolja ,
2 dl finriven parmesanost ,
3/4 dl kokosnötmjöl,
2 ½ dl mandel-mjöl ,
1 dl sesamfrö ,
3 msk fiber-HUSK,
2 tsk bakpulver ,
vatten till pensling ,
vallmofrö, svarta att strö över
smör och POFIBER till formen ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 190 grader .
Vispa äggen till en luftig smet i en bunke,
ca 3 minuter med elvisp .
Tillsätt vatten samt olja och blanda väl .
Rör ner parmesanosten .
RÖR ihop de torra ingredienserna och blanda
ner dem i smeten ordentligt .
Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter .
KLÄM fast ett bakplåtspapper i botten på en
springform, ca 21 cm i diameter, och smöra och
bröa kanterna med POFIBER .
DELA smeten i 11 bitar och rulla var och en till
en rund bulle, 8 bullar runt formens kant +
3 bullar i mitten .
Lägg bullarna i formen , pensla bullarna med vatten
eller äggvita, och strö vallmofrö över .
GRÄDDA brödet i ugnen tills det har fått fin färg,
i 30 - 40 minuter .
STJÄLP upp på galler och svalna under bakduk .
TREVLIG SOMMAR !
i 30
måndag 9 juli 2018
ÄGGFRUKOST ,, 1 PORTION.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 skivor ljust fullkorns knäckebröd
med sesamfrön ,
2 tsk CREME CHEESE , 11 %
1 hårdkokt ägg ,
1 tsk rökt kaviar ,
1 skiva rökt kyckling/kalkon ,
skivad gurka och paprika ,
SERVERING :
Kaffe eller te med ½ dl mjölk.
SÅ HÄR GÖR DU :
BRED 1 tsk CREME CHEESE
på vardera knäckbrödsskiva .
LÄGG skivat ägg och kaviar på den ena
och kalkon + gurka och paprika på den andra .
TREVLIG SOMMAR !
HAVRE- OCH BOVETEGRÖT , 1 PORT .
HEJSAN !
mmm..den här gröten, var godare än godast .
HÄR ÄR RECEPTET :
½ dl boveteflingor ,
½ dl havregryn ,
2 ½ dl vatten ,
1 nypa salt ,
½ msk pumpafrön ,
1 krm stött kardemumma ,
1 tsk honung ,
SERVERING :
1 dl mjölk ,
½ dl blåbär färska eller frysta ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA flingor/gryn med vatten
och koka upp under omrörning .
Låt sjuda 2-3 minuter .
BLANDA ner pumpafrön och
kardemumma .
HÄLL upp i skål och ringla över
honung .
TREVLIG SOMMAR !
lördag 7 juli 2018
FÖRSVINNANDE GODA, VALNÖTSKAKOR , 30 ST
HEJSAN !
Här finns det inget stopp !
Vansinnigt goda !
Därför är det speciella tillfällen
när dessa bjuds.
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör,
½ dl råsocker ,
2 dl valnötter ,
1 ½ tsk vaniljsocker ,
½ dl potatismjöl ,
2 ½ dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .
GROVHACKA några av valnötterna
till dekoreringen mal eller mixa resten
och blanda ner tillsammans med vanilj-
socker, potatismjöl och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
RULLA DEGEN till en 3 cm tjock rulle .
Plasta in den och lägg den i kylskåpet i
minst 30 minuter .
SÄTT UGNEN på 200 grader .
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg
dem på en plåt med bakplåtspapper .
Strö lite valnötshack på varje kaka och tryck
till lätt med handen .
GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter , tills de
är ljust gyllenbruna .
TREVLIG SOMMAR !
SOMMARSALLAD, ... 6 - 8 PORT.
HEJSAN !
Det här är en riktig smaskig sallad.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl kikärter ,
12 färskpotatisar ,
1 knippe sparris ,
4 tomater ,
5 salladslökar ,
1 salladshuvud ,
1 dl dressing ,
4 hårdkokta ägg ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ kikärterna i ett durkslag .
Skrubba och koka potatisen .
Ansa sparrisen och koka den ett
par minuter.
SKÄR potatis, sparris och tomater i
bitar.
Strimla salladslöken och sallaten och
blanda allt utom äggen .
HÄLL på en dressing .
Skär äggen i klyftor och toppa salladen
med dem .
Citrondressing :
1 dl olivolja eller rapsolja ,
saften av 1 citron ,
1 pressad vitlöksklyfta .
Blanda väl och ställ kallt om den inte
ska användas omedelbart .
Recepten kommer från Pia Hall .
TREVLIG SOMMAR !
torsdag 5 juli 2018
TIPS ! KUL I BÅLEN !
HEJSAN !
KUL I BÅLEN !
Jag brukar ta ut melonkulor med ett KULJÄRN
och lägga i sommar-bålen.
Ger både fin smak och ser festligt ut .
Blanda gärna olika sorters melon .
Har Du inget kul-järn ?
- ta en glasskopa !
TACK !
FÄRSKPOTATIS-TALLRIK MED ÄGG OCH KAVIARKRÄM ... 4 PERS .
HEJSAN !
Smaka på det här ...mmm, - så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g färskpotatis ,
4 ägg, medelkokta
1 knippe rädisor , helst långa
krasse ,
100 g stenbitsrom ,
nymalen svartpeppar ,
KAVIARKRÄM :
2 dl CREME Fraiche ,
1/2 dl kaviar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKRAPA och koka potatisen mjuk
i saltat vatten .
Vispa CREME Fraiche och kaviar
med elvisp tills den börjar tjocknar.
SKIVA ägg och halvera rädisor .
Skiva potatisen och fördela på 4
tallrikar med ägg och rädisor .
SPRITSA på kaviar-krämen .
Klipp över krasse och fördela rom
i små mini-klickar .
Peppra .
TREVLIG SOMMAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)