onsdag 11 juli 2018

BRYTBRÖD MED PARMESAN , 11 BITAR .



                    HEJSAN !

Ett  perfekt  bröd  till  soppan ,  grytan
eller  BUFFE-bordet .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8 stora ägg , eller 10 små,
1  dl  vatten ,
½  dl  olivolja ,
2  dl  finriven  parmesanost ,
3/4  dl  kokosnötmjöl,
2 ½  dl mandel-mjöl ,
1  dl  sesamfrö ,
3  msk  fiber-HUSK,
2  tsk  bakpulver ,
vatten  till  pensling ,
vallmofrö, svarta  att  strö  över
smör  och  POFIBER  till  formen ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  190  grader .
Vispa  äggen  till  en  luftig  smet  i  en  bunke,
ca  3  minuter  med  elvisp .
Tillsätt  vatten samt  olja  och  blanda  väl .
Rör  ner  parmesanosten .
RÖR  ihop  de  torra  ingredienserna  och  blanda
ner  dem  i  smeten  ordentligt .
Låt  smeten  stå  och  svälla  i  ca  10  minuter .
KLÄM   fast  ett  bakplåtspapper  i  botten  på  en
springform,  ca  21  cm  i  diameter,  och  smöra  och
bröa  kanterna  med  POFIBER .
DELA  smeten  i  11  bitar  och  rulla  var  och  en  till
en  rund  bulle, 8  bullar  runt formens kant +
3  bullar  i  mitten .
Lägg  bullarna  i  formen ,  pensla  bullarna  med  vatten
eller  äggvita,  och  strö  vallmofrö  över .
GRÄDDA  brödet  i  ugnen  tills  det  har  fått  fin  färg,
i  30 - 40 minuter .
STJÄLP  upp  på  galler  och  svalna  under  bakduk .

TREVLIG  SOMMAR !
i  30


måndag 9 juli 2018

ÄGGFRUKOST ,, 1 PORTION.




              HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 skivor  ljust  fullkorns knäckebröd
med  sesamfrön ,
2  tsk  CREME CHEESE , 11 %
1  hårdkokt  ägg ,
1  tsk  rökt  kaviar ,
1  skiva  rökt  kyckling/kalkon ,
skivad  gurka  och  paprika ,
SERVERING :
Kaffe  eller te  med  ½  dl  mjölk.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BRED  1  tsk  CREME  CHEESE
på  vardera  knäckbrödsskiva .
LÄGG  skivat  ägg  och  kaviar  på  den  ena
och  kalkon + gurka  och  paprika  på  den  andra .

TREVLIG  SOMMAR !



HAVRE- OCH BOVETEGRÖT , 1 PORT .




                    HEJSAN !

mmm..den  här  gröten,   var  godare  än  godast .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
½  dl  boveteflingor ,
½  dl  havregryn ,
2 ½  dl  vatten ,
1  nypa  salt ,
½  msk  pumpafrön ,
1  krm  stött  kardemumma ,
1  tsk  honung ,
SERVERING :
1  dl  mjölk ,
½  dl  blåbär  färska  eller  frysta ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  flingor/gryn  med  vatten
och  koka  upp  under  omrörning .
Låt  sjuda  2-3  minuter .
BLANDA  ner  pumpafrön  och
kardemumma .
HÄLL  upp  i  skål  och  ringla  över
honung .

TREVLIG  SOMMAR !

lördag 7 juli 2018

FÖRSVINNANDE GODA, VALNÖTSKAKOR , 30 ST



              HEJSAN !

Här  finns  det  inget  stopp !
Vansinnigt  goda !
Därför  är  det  speciella  tillfällen
när  dessa  bjuds.
VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  rumsvarmt  smör,
½  dl  råsocker ,
2  dl  valnötter ,
1 ½  tsk  vaniljsocker ,
½  dl  potatismjöl ,
2 ½  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smör  och  socker  poröst .
GROVHACKA  några  av  valnötterna
till  dekoreringen  mal  eller  mixa  resten
och  blanda  ner  tillsammans  med  vanilj-
socker,  potatismjöl  och  mjöl .
Arbeta  ihop  till  en  smidig  deg .
RULLA  DEGEN  till  en  3  cm  tjock  rulle .
Plasta  in  den  och  lägg  den  i  kylskåpet  i
minst  30  minuter .
SÄTT  UGNEN  på  200  grader .
Skär  rullen  i  1  cm  tjocka  skivor  och  lägg
dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .
Strö  lite  valnötshack  på  varje  kaka  och  tryck
till  lätt  med  handen .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  15  minuter ,  tills  de
är  ljust  gyllenbruna .

TREVLIG  SOMMAR !

SOMMARSALLAD, ... 6 - 8 PORT.




            HEJSAN !

Det  här  är  en  riktig  smaskig  sallad.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  dl  kikärter ,
12  färskpotatisar ,
1  knippe  sparris ,
4  tomater ,
5  salladslökar ,
1  salladshuvud ,
1  dl  dressing ,
4  hårdkokta  ägg ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÖLJ  kikärterna  i  ett  durkslag .
Skrubba  och  koka  potatisen .
Ansa  sparrisen  och  koka  den  ett
par  minuter.
SKÄR  potatis,  sparris  och  tomater  i
bitar.
Strimla  salladslöken  och  sallaten  och
blanda  allt  utom  äggen .
HÄLL  på  en  dressing .
Skär  äggen  i  klyftor   och  toppa  salladen
med  dem .

Citrondressing :
1  dl  olivolja eller  rapsolja ,
saften  av  1  citron ,
1  pressad vitlöksklyfta .

Blanda  väl  och  ställ  kallt  om  den  inte
ska  användas  omedelbart .

Recepten  kommer  från  Pia Hall .

TREVLIG  SOMMAR !


torsdag 5 juli 2018

TIPS ! KUL I BÅLEN !




                         HEJSAN !

KUL  I  BÅLEN !

Jag  brukar  ta  ut  melonkulor med  ett  KULJÄRN
och  lägga  i  sommar-bålen.
Ger  både  fin  smak  och  ser  festligt  ut .
Blanda  gärna  olika  sorters  melon .

Har  Du  inget  kul-järn ?
- ta  en  glasskopa !

TACK !

FÄRSKPOTATIS-TALLRIK MED ÄGG OCH KAVIARKRÄM ... 4 PERS .




                 HEJSAN !

Smaka  på  det  här ...mmm, - så  himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

600 g  färskpotatis ,
4  ägg,  medelkokta
1  knippe  rädisor ,  helst  långa
krasse ,
100  g  stenbitsrom ,
nymalen  svartpeppar ,
KAVIARKRÄM :
2  dl  CREME Fraiche ,
1/2  dl  kaviar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKRAPA  och  koka  potatisen  mjuk
i  saltat  vatten .
Vispa  CREME Fraiche  och  kaviar
med  elvisp  tills  den  börjar  tjocknar.
SKIVA  ägg  och  halvera  rädisor .
Skiva  potatisen  och  fördela  på  4
tallrikar  med  ägg  och  rädisor .
SPRITSA  på  kaviar-krämen .
Klipp  över  krasse  och  fördela  rom
i  små  mini-klickar .
Peppra .

TREVLIG  SOMMAR !