torsdag 15 november 2018
POTATIS-KRINGLOR, 30 ST .
HEJSAN !
Här kommer ett riktigt gammalt recept, jag tror det har funnits
i urminnestider . Frasiga och jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
1, 5 dl finriven, kall kokt potatis
3 finrivna bittermandlar eller
2-3 droppar mandelarom
2 , 5 dl BERTE QVARN = vetemjöl
1/2 tsk bakpulver.
GARNERING :
Pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader . Rör matfettet smidigt .
RIV ner den kalla potatisen i matfettet . Tillsätt
därefter finriven bittermandel, vetemjöl och bak-
pulver . Arbeta snabbt samman till en slät deg .
RULLA ut degen och skär upp den i mindre bitar .
Rulla sedan ut degbitarna till tunna längder, ca
15 cm långa och forma till kringlor .
TRYCK varsamt ovansidan på kringlorna i
pärlsocker och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
LYCKA TILL !
NÖTKAKOR, 30 ST.
HEJSAN !
Här kommer en försmak på Första Advents bjud-kakor.
Så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl nötkärnor (200 g)
3 äggvitor
2 1/4 dl socker
GARNERING :
Ca 30 nötter
UGN :175 Grader
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL nötterna. (Mixa dem INTE i matberedare eller mixer )
Vispa äggvitorna till hårt skum .
BLANDA samman nötter och socker . Rör ner det i äggvitorna.
Klicka ut kakorna på bakpappersklädda plåtar .
Stick ner 1 nöt i varje kaka .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills kakorna har fin
färg och känns lätta . Går bra att frysa .
LYCKA TILL !
onsdag 14 november 2018
SNABBA KORVGRYTAN , 4 PERS.
HEJSAN !
Hela familjens favorit - korvgryta med smörfrästa
delikatess- grönsaker på ett kick !
HÄR ÄR RECEPTET :
ca 550 g falukorv
375 g frysta delikatess-grönsaker
smör till stekning
1/2 köttbuljongtärning
1 dl chilisås
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt, peppar
1 dl syltlök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR korven i skivor och dela dem på mitten.
Bryn korven och fräs grönsakerna, lägg allt i
en gryta .
SMULA ner buljongtärning, tillsätt chilisåsen
blandad med vatten och grädde .
Låt allt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar .
RÖR ner syltlöken . Tillsätt gärna lite av sylt-
löksspadet . SERVERA med kokt ris och en
grönsallad .
Smaklig Måltid och LYCKA TILL !
VALNÖTS - & FIKONBULLAR, 10 ST .
HEJSAN !
Kolla här ! Saftiga och fiberrika bullar .
Så himla goda med bara smör på .
Snabbast går det ju i matberedare, men går lika bra utan - knåda för hand !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 torkade fikon
1/2 dl valnötter + 10 valnötsbitar till garnering
ca 6 dl rågsikt
1 tsk salt
2 1/2 dl vatten
25 g jäst
SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR fikon och valnötter (spara 10 )
med en mixer eller i matberedaren med kniven.
Byt till degknådare eller plastkniv - eller knåda för hand .
BLANDA ner mjöl och salt .
Ljumma vattnet och smula i jästen, rör om tills jästen lösts.
Häll degvätskan över mjöl-blandningen i matberedaren eller bunken.
Kör så att degen blandas , tillsätt mera mjöl tills degen släpper
bunkens kanter. LÅT jäsa ca 30 minuter .
KÖR ihop degen några sekunder ta upp den på mjölat bakbord
och knåda den blank och smidig .
Dela i 10 delar och rulla till sprick-fria bullar .
LÄGG bullarna på bakpappersklädd plåt , stick ner en valnötnöts -
bit i varje bulle , låt jäsa ytterligare 20 minuter under duk .
GRÄDDA i 225 grader 10 - 12 minuter mitt i ugnen .
LÅT svalna på galler .
LYCKA TILL !
tisdag 13 november 2018
ÄPPELPAJ MED VANILJKRÄM, 6 PORT.
HEJSAN !
Det här var en smakupplevelse , vaniljkrämen får följa med in i ugnen
under gräddningen !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
200 g smör/margarin
4 äpplen
VANILJKRÄM :
1/2 - 1 vaniljstång
2 dl kaffegrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2 msk maizena majsstärkelse
UGN 200 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med vaniljkrämen :
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Låt grädden koka upp
tillsammans med vaniljstång och frön.
VISPA samman gulor, socker och majsstärkelse i en skål .
Häll i den heta grädden under vispning . Häll sedan tillbaka
i kastrullen och låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar .
Ta bort vaniljstången , låt svalna .
BLANDA mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt tärnat smör och
blanda samman till en smulig deg . Tryck ut hälften av degen i
en smord ugnsform . Grädda ca 10 minuter. Låt svalna lite .
FÖRDELA vaniljkrämen på pajskalet .
Skär äpplena i klyftor och lägg dem ovanpå. Strö över resten
av smuldegen .GRÄDDA pajen mitt i ugnen , 25 - 30 minuter.
Man kan aldrig få för mycket vanilj !
Servera gärna vaniljsås som tillbehör !
LYCKA TILL !
måndag 12 november 2018
KYCKLING MED PAPRIKASÅS, 2 PERS.
HEJSAN !
Goda såser sätter guldkant på vilken rätt som helst -
och sätter sig dessvärre också runt midjan .
Här får Du läckra men lätta såser som gör vardagsmiddagen
till fest och festen till SUCCE' !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 KYCKLINGFILE'ER
salt, svartpeppar
1 msk olivolja
AJVAR RELISH SÅS :
4 msk grönsaks- pure', AJVAR RELISH
2 dl kallt vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 tsk vetemjöl
4 msk matlagningsyoghurt
salt, peppar
TILLBEHÖR
3 dl pasta, 200 g kokt spenat
SÅ HÄR GÖR DU :
Krydda kycklingen och stek den i olja i en teflonpanna
tills den är ordentligt genomstekt .
Vispa ihop grönsaks- pure', vatten, smulad buljongtärning
och mjöl i en liten kastrull . Låt det koka några minuter.
Rör i yoghurt och smaksätt med salt och peppar .
Servera kycklingen med såsen, kokt potatis och spenat .
LYCKA TILL !
söndag 11 november 2018
PAELLA MED FISKBULLAR,,,,,4 PERS.
HEJSAN !
Det här låter kanske tokigt, men det är väldigt gott !
Prova Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl (fryst) hackad gul lök
2 - 3 hackade vitlöksklyftor
2 - 3 msk olivolja
1 kuvert saffran eller
1 tsk gurkmeja
4 dl snabb-ris
ca 4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
1 paket frysta sockerärter
1 burk fiskbullar i buljong
1 burk rökta musslor
salt å peppar
citronklyftor
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och vitlök i olivolja i en stor gryta .
Tillsätt saffran och risgryn och rör om . Häll på vattnet ,
tillsätt fonden och låt koka .
TILLSÄTT tomater, ärter och fiskbullar med sitt spad
och låt allt sjuda på svag värme i 5 minuter .
Rör om försiktigt då och då . Späd med mer vatten om det behövs.
RÖR ner musslorna och smaka av med salt och peppar.
Garnera med citronklyftor och servera .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)