torsdag 15 november 2018

POTATIS-KRINGLOR, 30 ST .




                                 HEJSAN !

Här kommer ett riktigt gammalt recept,  jag tror det har funnits
i urminnestider .  Frasiga och jättegoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
1, 5 dl  finriven,  kall  kokt  potatis
3  finrivna bittermandlar  eller
2-3 droppar mandelarom
2 , 5 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
1/2  tsk bakpulver.
GARNERING :
Pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader . Rör matfettet smidigt .
RIV  ner den kalla potatisen i matfettet .  Tillsätt
därefter finriven  bittermandel, vetemjöl och bak-
pulver .  Arbeta snabbt samman till en slät deg .
RULLA ut degen  och skär  upp den i  mindre bitar .
Rulla sedan ut  degbitarna till tunna längder, ca
15 cm långa  och forma till kringlor .
TRYCK  varsamt  ovansidan  på  kringlorna  i
pärlsocker  och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA  kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

LYCKA TILL !




NÖTKAKOR, 30 ST.



                       HEJSAN !

Här  kommer  en  försmak  på   Första Advents  bjud-kakor.
Så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3  dl  nötkärnor (200 g)
3  äggvitor
2 1/4  dl socker
GARNERING :
Ca  30  nötter
UGN :175 Grader

SÅ HÄR GÖR DU :
MAL  nötterna. (Mixa dem  INTE  i matberedare eller mixer )
Vispa äggvitorna  till  hårt  skum .
BLANDA  samman  nötter  och  socker . Rör ner det i äggvitorna.
Klicka ut  kakorna  på  bakpappersklädda plåtar .
Stick ner 1 nöt i varje kaka .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen ca 15 minuter eller tills kakorna  har fin
färg och  känns  lätta .  Går  bra  att  frysa .

LYCKA TILL !


onsdag 14 november 2018

SNABBA KORVGRYTAN , 4 PERS.



           
                     HEJSAN !

Hela  familjens  favorit - korvgryta med smörfrästa
delikatess- grönsaker  på  ett  kick !

HÄR ÄR RECEPTET :
ca  550 g falukorv
375 g frysta  delikatess-grönsaker
smör till stekning
1/2 köttbuljongtärning
1 dl chilisås
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt, peppar
1 dl syltlök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR korven i skivor och dela dem på mitten.
Bryn korven och fräs grönsakerna, lägg allt i
en gryta .
SMULA  ner buljongtärning, tillsätt chilisåsen
blandad med vatten och grädde .
Låt allt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar .
RÖR  ner syltlöken . Tillsätt gärna lite av sylt-
löksspadet .  SERVERA  med kokt ris och en
grönsallad .

Smaklig Måltid  och  LYCKA TILL !

VALNÖTS - & FIKONBULLAR, 10 ST .




                HEJSAN !

Kolla här  !   Saftiga och fiberrika bullar .
Så himla goda med bara smör på .
Snabbast går det ju i matberedare, men går lika bra utan - knåda för hand !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 torkade fikon
1/2 dl valnötter + 10 valnötsbitar till garnering
ca 6 dl rågsikt
1 tsk salt
2 1/2 dl vatten
25 g jäst

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR   fikon  och  valnötter (spara 10 )
med en mixer eller i matberedaren med kniven.
Byt till degknådare eller plastkniv - eller knåda för hand .
BLANDA  ner  mjöl och salt .
Ljumma vattnet  och smula i jästen, rör om tills jästen lösts.
Häll degvätskan över mjöl-blandningen  i matberedaren eller bunken.
Kör så att degen blandas , tillsätt mera mjöl tills degen släpper
bunkens kanter. LÅT jäsa ca 30 minuter .
KÖR ihop degen några sekunder  ta upp den på mjölat bakbord
och knåda den blank  och smidig .
Dela i 10 delar och rulla till sprick-fria bullar .
LÄGG bullarna på bakpappersklädd  plåt , stick ner en valnötnöts -
bit i varje bulle , låt jäsa ytterligare 20 minuter under duk .
GRÄDDA i 225 grader 10 - 12 minuter  mitt i ugnen .
LÅT svalna på galler .

LYCKA TILL !

tisdag 13 november 2018

ÄPPELPAJ MED VANILJKRÄM, 6 PORT.



    HEJSAN !

Det här var en smakupplevelse ,  vaniljkrämen får följa med in i ugnen
under gräddningen !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
200 g smör/margarin
4 äpplen
VANILJKRÄM :
1/2 - 1 vaniljstång
2 dl kaffegrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2 msk maizena  majsstärkelse
UGN 200 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med vaniljkrämen :
Klyv vaniljstången  och skrapa ur fröna.  Låt grädden koka upp
tillsammans med vaniljstång och frön.
VISPA samman  gulor, socker och majsstärkelse i en skål .
Häll i den heta grädden under vispning .  Häll sedan tillbaka
i kastrullen och låt sjuda under vispning  tills krämen tjocknar .
Ta bort vaniljstången ,  låt svalna .
BLANDA mjöl, socker och bakpulver.  Tillsätt  tärnat smör och
blanda samman till en smulig deg .  Tryck ut hälften av degen  i
en smord  ugnsform .  Grädda  ca 10 minuter.  Låt svalna lite .
FÖRDELA  vaniljkrämen  på  pajskalet .
Skär  äpplena  i  klyftor och  lägg  dem  ovanpå.  Strö  över resten
av  smuldegen .GRÄDDA pajen mitt i ugnen ,  25 - 30 minuter.

Man kan aldrig få för mycket vanilj !
Servera gärna vaniljsås som tillbehör !

LYCKA TILL !

måndag 12 november 2018

KYCKLING MED PAPRIKASÅS, 2 PERS.




                    HEJSAN !

Goda såser sätter  guldkant  på  vilken  rätt som  helst -
och sätter sig dessvärre också runt midjan .
Här får Du läckra  men lätta såser som gör vardagsmiddagen
till fest och festen till SUCCE' !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 KYCKLINGFILE'ER
salt, svartpeppar
1 msk olivolja
AJVAR  RELISH  SÅS :
4 msk grönsaks- pure',  AJVAR RELISH
2 dl kallt vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 tsk vetemjöl
4 msk matlagningsyoghurt
salt, peppar
TILLBEHÖR
3 dl pasta,  200 g kokt spenat

SÅ HÄR GÖR DU :
Krydda kycklingen  och  stek  den i  olja i en teflonpanna
tills den är ordentligt genomstekt .
Vispa ihop grönsaks- pure',  vatten,  smulad buljongtärning
och mjöl i en liten kastrull . Låt det koka några minuter.
Rör  i  yoghurt och smaksätt med salt och peppar .
Servera  kycklingen  med  såsen,  kokt  potatis  och  spenat .

LYCKA TILL !

söndag 11 november 2018

PAELLA MED FISKBULLAR,,,,,4 PERS.



                         HEJSAN !
Det  här  låter  kanske  tokigt,  men  det  är  väldigt  gott !
Prova Ni  också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl  (fryst) hackad gul lök
2 - 3 hackade vitlöksklyftor
2 - 3 msk olivolja
1 kuvert saffran eller
1 tsk gurkmeja
4 dl snabb-ris
ca 4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
1 paket frysta sockerärter
1 burk fiskbullar i buljong
1 burk rökta musslor
salt å peppar
citronklyftor

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och vitlök i olivolja i en stor gryta .
Tillsätt saffran och risgryn och rör om . Häll på vattnet ,
tillsätt fonden och låt koka .
TILLSÄTT tomater, ärter och fiskbullar  med sitt spad
och låt allt sjuda på svag värme i 5 minuter .
Rör om försiktigt då och då .  Späd med mer vatten om det behövs.
RÖR ner musslorna och smaka av med salt och peppar.
Garnera med citronklyftor och servera .

LYCKA TILL !