måndag 13 maj 2019

KÖTTBULLAR, MED ANNAN KRYDDNING, 4 PORT...



               HEJSAN !

...med currystekt blomkål och myntasås.... himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 finhackad färsk chili eller
2 krm  kajennpeppar
1 dl finhackad purjolök
1 äggula
1 msk GARAM  MASALA
(färdig kryddblandning)
salt, peppar
2 msk olja
1 msk sesamfrön
MYNTASÅS :
2 dl matlagnings yoghurt
1 /2 tsk bruna senapsfrön
1/2 tsk torkad mynta eller
1/2 msk hackad färsk
salt
400 g blomkål, rå eller kokt
1 tsk curry
2 msk olja
salt

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda färs, chili, purjolök, äggula,
GARAM MASALA, salt och peppar.
Rulla köttbullar , stek dem i olja i en stekpanna.
Strö över sesamfrön.
Blanda såsen.  Dela blomkålen i småbitar och
stek i olja och curry.  Salta.
SERVERA bullarna med curry-stekt blomkål
och såsen .

LYCKA TILL !

EXTRA GOD KAKA. TIPS !



            HEJSAN !

En fin och saftig sockerkaka får Du
med 1-2 msk aprikosmarmelad i smeten .

TACK !

söndag 12 maj 2019

JORDGUBBS- & ÄPPLESMOOTHIE, 1 port.




                     HEJSAN !

SMOOTHIE, är alltid gott, vad Du än blandar ihop !
Här har jag en annan variant !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl  frysta jordgubbar
1 litet äpple, skalat och urkärnat
1 dl vaniljyoghurt.

SÅ HÄR GÖR DU :
Dela äpplet i mindre bitar.
Lägg alla ingredienser i en mixer
och mixa väl .
Häll upp i högt glas.

LYCKA TILL !

APRIKOS- & KOKOSSMOOTHIE , 2 port.




                      HEJSAN !

Använd mixer, stav-mixer,  eller  matberedare när Du gör en  SMOOTHIE
Ingredienserna ska helst vara kalla . Gärna frusna.

HÄR ÄR RECEPTET :
12 stycken torkade aprikoser
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl kokosyoghurt
1 banan.
SÅ HÄR GÖR DU :
Blötlägg aprikoserna tills de blir mjuka.
Blanda aprikoserna och blötläggningsvattnet
med de övriga ingredienserna och kör i en mixer.
Häll upp i höga glas .

LYCKA TILL !

lördag 11 maj 2019

GRILLADE NEKTARINER MED HALLONGRÄDDE, 4 PORT.




                          HEJSAN !

Å,,, hjälp vad gott !
Hettan från glöden ger nektarinerna en KARAMELLISERAD
sötma som passar perfekt med frisk hallongrädde.

HÄR ÄR RECEPTET :
4 Nektariner
2 msk pressad citronsaft
HALLONGRÄDDE :
3 dl vispgrädde
2 dl färska hallon
1 msk strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
Dela nektarinerna i halvor och kärna ur.
Häll citronsaften över snittytorna .
Vispa grädden löst.
Mosa ihop hallon och socker och vänd
ner i grädden.
Grilla nektarinerna på hög direkt värme
på båda sidorna tills de har fått fin färg.
Servera med hallongrädde .

LYCKA TILL !

POTATISGRATÄNG PÅ GRILLEN , 4 PORT.



                     HEJSAN !

Med locket på funkar grillen utmärkt till ugn.
Gratängen får lite rökig smak från glöden och
fin färg av gulbetor.

HÄR ÄR RECEPTET :
750 g potatis
3 gulbetor
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
3 1/2 dl riven ost- gratäng.

SÅ HÄR GÖR DU :
Skala och skiva potatis och gulbetor tunt.
Lägg i en ugnssäker form.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda grädde, vitlök och salt.
Häll grädde blandningen i formen och
strö över osten.
Tillaga gratängen på hög indirekt
värme ca 200 grader under lock, ca 45 min.

LYCKA TILL !

fredag 10 maj 2019

BANANER MED INGEFÄRSGRÄDDE, 4 PORT. Efterrätt .



                  HEJSAN !

mmm... med Råsocker som spännande ingrediens.

HÄR ÄR RECEPTET:
4 bananer
1 msk smör eller margarin
3 msk råsocker
GRÄDDE :
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl kesella
2 msk råsocker
1-2 tsk riven färsk ingefära

SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa grädden och råsockret till fast skum.
Blanda med kesellan.
Vänd i den rivna ingefäran.
Stek bananerna i matfettet och råsockret.
Lägg upp på 4 tallrikar och servera genast
med ingefäragrädden.

LYCKA TILL !