lördag 10 augusti 2019
SNABBA HAVREKAKOR , 45 ST.
HEJSAN !
Bara 3 ingredienser. Enklare kan det inte bli.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
150 g smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
BLANDA havregryn och socker i en skål.
Smält matfettet och häll det hett över blandningen
och rör samman.
KLICKA ut smeten i små papper-formar.
Ställ dem på en plåt.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter .
LYCKA TILL !
FASTER INGBRITTS, GAFFELKAKOR , 40 ST.
HEJSAN !
Kakorna har fått sitt namn efter gaffelmönstret
de är ljuvligt spröda, och trillar sönder i munnen.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
3 dl potatismjöl
1 dl socker
drygt 1 msk vaniljsocker
200 g RUMSTEMPERERAT smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt smöret och blanda samman till en
smidig deg som ställs i kylen över natten.
TA ut degen ur kylen 1 timme innan den ska
bakas så att den hinner mjukna .
SÄTT ugnen på 175 grader .
Rulla degen till små bollar, platta till dem på
en plåt med bakplåtspapper och tryck till med
gaffel från 2 håll .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 15 minuter.
Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar
ytterligare 15 minuter .
LYCKA TILL !
TIPS ! För lite mjöl i kakorna gör att de flyter ut ,
gör en prov-kaka och se om den reser sig fint
och håller formen . Gör den inte det tillsätt mer mjöl.
Gör en ny prov-kaka.
fredag 9 augusti 2019
FINSKA PINNAR , CA 60 ST.
HEJSAN !
" FINSKA PINNAR är en riktig klassiker bland småkakorna ".
HÄR ÄR RECEPTET :
5 bittermandlar
200 g smör/margarin
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 uppvispat ägg
1/2 dl hackad sötmandel
2 msk pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV bittermandlarna fint.
SKÄR smöret i bitar .
ARBETA ihop smör, mjöl, socker
och bittermandlar till en deg för
hand eller i matberedare .
LÅT degen vila i kylskåp 1/2 - 1 tim.
SÄTT ugnen på 200 grader .
DELA degen i 4 delar . Rulla delarna
till finger- tjocka längder, ca 60 cm.
Lägg dem intill varandra .
PENSLA alla längderna på en gång
med ägg. Strö över mandel och
pärlsocker.
SKÄR längderna i finger-långa bitar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
GRÄDDA i mitten av ugnen 9 - 10 min.
När allt är klart och har svalnat något..
..Smaka, med ett glas kall mellanmjölk, mmm...!
LYCKA TILL !
torsdag 8 augusti 2019
CHOKLDKAKOR, 30 ST.
HEJSAN !
Möra chokladstinna å alldeles underbara är de här chokladkakorna.
Perfekta att ge bort i present till chokladälskaren!
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin
1/2 dl socker
1 äggula
3 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g choklad
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda smör och socker poröst. Tillsätt äggulan.
Rör samman de torra ingredienserna och blanda
ner i smeten.
Blanda till en smidig deg .
Gör små bollar av chokladdegen och grädda i 175
grader i ca 15 minuter.
Smält chokladen och klicka ut den på de avsvalnade
kakorna .
LYCKA TILL !
MANDELKAKOR, 20 ST.
HEJSAN !
Det här receptet på sega mandelkakor blev resultatet
av ett misslyckande. Det skulle det bli bottnar till biskvier,
men de flöt ut så förskräckligt så de gick inte att använda.
De blev sega i mitten och knapriga i kanterna - jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandelmassa
1 dl socker
1 äggvita
2 msk v-grädde
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV mandelmassan och blanda med övriga ingredienser.
Klicka ut på bakplåtspapper på en plåt och grädda i
175 grader i ca 15 minuter .
LYCKA TILL !
onsdag 7 augusti 2019
FÄRSBIFF MED ZUCCHINI OCH ÄDELOSSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Detta recept fick jag, när vi var där på lunch !
Så himla gott , har själv gjort det flera gånger
sen dess !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten röd lök
smör att steka i
500g valfri färs
1 dl grädde
1/2 kruka färsk basilika
salt å peppar
150 g ädelost
2 dl grädde
1 zucchini lagom stor
eller 2 mindre
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA löken fint och stek den i fett .
Blanda den stekta löken med färs i en bunke
och tillsätt vispgrädde, hackad basilika och
salt och peppar .
FORMA färsen till 8 biffar och stek dem i fett.
SMULA ner ädelosten i en kastrull och värm
tillsammans med grädde. Peppra.
HYVLA zucchinin och lägg den i en skål .
Tillsätt olja, balsamvinäger och salt och peppar.
SERVERA biffarna med zucchinin och den
jättegoda såsen.
SÅ HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
BLÅBÄRSSMOOTHIE, 4 PORT.
HEJSAN !
Alltid lika smarrigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 bananer
250 g frysta blåbär
3 dl mellanmjölk
3 dl vaniljyoghurt
1 msk honung
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva bananerna .
MIXA alla ingredienser i en mixer.
SERVERA SMOOTHIEN i stora glas.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)