torsdag 15 augusti 2019
RABARBERRUTOR, 25 -30 RUTOR.
HEJSAN !
Har Du rabarber kvar i frysen ? Då tycker jag Du ska göra dessa .
Kardemumma, rabarber och citron är smaker som lyfter varandra.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
2 dl strösocker
2 ägg
1 msk mald kardemumma
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 dl turkisk yoghurt
1 citron, rivet skal
FYLLNING :
300 - 350 g rabarber + 2 msk potatismjöl + 2 msk strösocker
GARNERING: Pärlsocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
RÖR rumsvarmt smör och socker pösigt med elvisp.
TILLSÄTT äggen ett i taget och rör mellan varje ägg.
BLANDA kardemumma, bakpulver, vaniljsocker och
mjöl och sikta ner i äggsmeten .
RÖR ner yoghurt och citronskal.
BRED ut smeten i en långpanna 20x 30 cm, med bak-
plåtspapper i botten.
FYLLNING: Ansa och skär rabarbern i 1-2 cm breda bitar.
BLANDA rabarber, potatismjöl och socker i en bunke och
fördela i smeten och tryck till. Strö över pärlsocker .
GRÄDDA strax under mitten i ugnen till gyllene färg,
40- 45 minuter. Känn med sticka att kakan är klar .
Låt svalna . Skär i rutor.
LYCKA TILL !
onsdag 14 augusti 2019
ROTFRUKTSPLÄTTAR MED FETAOST , 2 PORT.
HEJSAN !
Himla gott !...Smaka DU också !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
2 äggulor
salt å peppar
1 msk rapsolja till stekning
50 g fetaost
SERVERA MED :
1 dl frysta lingon (tinade)
hackad persilja
lime- skivor
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv rotsakerna på den
grova sidan på ett rivjärn .
LÄGG i en bunke och blanda ner
äggulorna och smaksätt med salt
och peppar .
HETTA upp olja i en stekpanna och
klicka ner rotsakerna med en stor sked.
STEK dem gyllenbruna på bägge sidor.
LÄGG upp på varma tallrikar och smula
fetaosten över .
SERVERA med lingon, persilja och lime-klyftor.
LYCKA TILL !
tisdag 13 augusti 2019
UGNSOMELETT 2 PORT.
HEJSAN !
Den här omeletten är den godaste jag vet !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl vatten
3/4 tsk salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Vispa ihop grädde, vatten och salt.
Häll i en rund smord glas- skål.
GRÄDDA i 30 minuter
SERVERA med bokspånsrökt Bacon, så himla gott !
Korv eller vad Du har över från igår !
LYCKA TILL !
BRYSSELKEX 50 ST.
HEJSAN !
Även Brysselkexen tillhör favoritkakorna
från barndomen .
Med de rosa- sockrade kanterna passar de
perfekt på prinsess-kalaset !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl- BERTE QVARN
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
200 g smör / margarin
2 dl socker
2 droppar karamellfärg / hushållsfärg
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt ihop alla ingredienser
till en smidig deg .
FORMA till rullar som är drygt 4 cm
i diameter .
HÄLL ut sockret på en skärbräda av plast
och droppa i karamellfärgen .
Rulla rullarna i det färgade sockret och låt
dom sedan ligga kallt en stund .
SKÄR dem i skivor och grädda i 175 grader
i 10 minuter .
LYCKA TILL !
söndag 11 augusti 2019
VÄSTERBOTTENSPAJ MED LÖJROM ,, 6 - 8 PERS.
HEJSAN !
Västerbottenspaj förknippas ofta med kräftskiva
och det är väl inte så dumt, för alla äter ju inte kräftor !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
1 msk kallt vatten
FYLLNING :
225 g västerbottensost
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde /vispgrädde
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
GARNERING:
1 dl CREME Fraiche
100 g löjrom
ca 10 gräslöksstrån
2 krm nymald svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl och smör, gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet och blanda hastigt ihop till en deg.
Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter ,
gärna med löstagbar kant.
Ställ pajskalet kallt ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
NAGGA och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 min.
FYLLNING :
RIV osten grovt. Vispa ihop ägg och grädde, salta och
peppra och blanda i osten .
BRED ut ostblandningen i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, tills ytan fått fin färg.
Låt svalna .
GARNERA med klickar av CREME Fraiche, löjrom,
gräslöksstrån och peppar .
TIPS !
CREME Fraiche nära pajskalskanten ,
ett gräslöksstrå mellan varje CREME Fraiche
klick . LÖJROM lägger Du under CREME
fraichen i ring .
LYCKA TILL !
lördag 10 augusti 2019
SNABBA HAVREKAKOR , 45 ST.
HEJSAN !
Bara 3 ingredienser. Enklare kan det inte bli.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
150 g smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
BLANDA havregryn och socker i en skål.
Smält matfettet och häll det hett över blandningen
och rör samman.
KLICKA ut smeten i små papper-formar.
Ställ dem på en plåt.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter .
LYCKA TILL !
FASTER INGBRITTS, GAFFELKAKOR , 40 ST.
HEJSAN !
Kakorna har fått sitt namn efter gaffelmönstret
de är ljuvligt spröda, och trillar sönder i munnen.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
3 dl potatismjöl
1 dl socker
drygt 1 msk vaniljsocker
200 g RUMSTEMPERERAT smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt smöret och blanda samman till en
smidig deg som ställs i kylen över natten.
TA ut degen ur kylen 1 timme innan den ska
bakas så att den hinner mjukna .
SÄTT ugnen på 175 grader .
Rulla degen till små bollar, platta till dem på
en plåt med bakplåtspapper och tryck till med
gaffel från 2 håll .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 15 minuter.
Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar
ytterligare 15 minuter .
LYCKA TILL !
TIPS ! För lite mjöl i kakorna gör att de flyter ut ,
gör en prov-kaka och se om den reser sig fint
och håller formen . Gör den inte det tillsätt mer mjöl.
Gör en ny prov-kaka.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)