torsdag 14 november 2019
ITALIENSK KYCKLINGSOPPA , 4 PORT .
HEJSAN !
Denna soppa är lättlagad och himla god .
Väl värd att smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
450 g KYCKLINGBRÖSTFILEER
utan skinn, tunt strimlade
1 1/4 liter hönsbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
115 g torkad VERMICELLI
(trådtunn spaghetti)
salt och peppar
1 msk majsmjöl
3 msk mjölk
175 g konserverade majskorn, avrunna
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG kycklingstrimlorna i en stor kastrull
och häll på hönsbuljong och grädde.
Koka upp, sänk värmen och sjud i 20 minuter.
KOKA under tiden upp en stor, tjockbottnad
kastrull med lättsaltat vatten .
Lägg i pastan, låt vattnet koka upp igen och
koka i 10 - 12 minuter eller tills pastan är
al DENTE.
Låt den rinna av ordentligt och håll den varm.
KRYDDA soppan med salt och peppar.
Blanda majsmjöl och mjölk till en slät pasta
och rör ner den i soppan.
Tillsätt majskorn, pasta och kycklingstrimlor
och värm .
ÖS upp soppan i varma sopptallrikar och servera .
LYCKA TILL !
tisdag 12 november 2019
MOAS FRESTELSE , - JANSSONS, MED KÖTTFÄRS, 4 - 5 PERS.
HEJSAN !
MOAS FRESTELSE ,
Den här rätten blev till när barnen var små .
Vi vuxna skulle äta Janssons Frestelse,
och ungarna gillade inte sill.
Då blev det såhär .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 gula lökar
1/2 purjolök
1 msk smör7margarin
3/4 kg potatis
500 g blandad köttfärs
1/2 tsk salt
grovmalen peppar
2 1/2 dl grädde
2 tsk fransk senap
TILLBEHÖR :
Grovt bröd och grönsallad.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR löken i skivor och fräs i smöret .
Skala och skär potatisarna i tunna strimlor.
Skala och skölj purjon, fräs bland löken.
Fräs potatisen med löken ett par min.
Varva potatis, lök och köttfärs i en ugnssäker form .
KÖTTFÄRSEN ska bredas ut tunt så det inte
blir några klumpar .
BÖRJA och sluta med potatis, salta å peppra
varje varv .
VISPA ihop grädde och senap och häll över.
GRÄDDA i 225 GRADERS UGN ca 50 MIN.
LYCKA TILL !
fredag 8 november 2019
SAFTIG ÄPPEL- OCH KARDEMUMMAKAKA , CA 12 BITAR.
HEJSAN !
Något gott inför helgen kanske ?
Klyftade äpplen doppade i kardemummasocker,
mmm... Servera gärna med en god vaniljsås,
-men den är väldigt god utan också !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
2 äpplen
1 1/2 msk strösocker eller rörsocker
1 msk ny-stött kardemumma
UGN : 175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA smör och socker poröst .
Vispa ner ett ägg åt gången .
BLANDA mjöl och bakpulver.
Vänd ner blandningen i äggsmeten.
Bred ut smeten i en lätt smord form ,
ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
SKÄR äpplena i klyftor och vänd dem i
1 1/2 msk socker + 1 msk kardemumma.
Tryck ner klyftorna i smeten .
Strö på resten av kardemummasockret.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen, ca 50 min.
LYCKA TILL !
torsdag 7 november 2019
KORVPYTT MED BÖNOR, 4 PERS.
HEJSAN !
Det här var riktigt gott - smaka själva !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 kokta kalla potatisar
1 gul lök
1 paprika
300 g chorizokorv
1 burk röda bönor, ca 400 g
matfett
salt, peppar
TILLBEHÖR :
2 dl matlagningsyoghurt
2 - 3 msk chiliketchup
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR potatis, lök, paprika och korv
i små tärningar .
Låt bönorna rinna av .
BRYN potatis och lök i lite matfett i
en stekpanna på medelstark värme .
LÄGG i paprika och korv och stek allt
under omrörning .Blanda till sist ner bönorna
och låt dem bli varma .
Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
SMAKSÄTT yoghurten med chiliketchup
eller vanlig ketchup med chilipulver.
SERVERA pytten med såsen .
LYCKA TILL !
onsdag 6 november 2019
SNABBA HAVREKAKOR, 45 ST.
HEJSAN !
Bara 3 ingredienser till dessa underbart goda
frasiga havrekakor.
Enklare kan det inte bli .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
150 g smör / margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda havregryn och socker i en skål .
Smält matfettet och häll det hett över
blandningen och rör samman .
Klicka ut smeten i småbrödsformar
av papper . Ställ dem på en plåt .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 min.
LYCKA TILL !
tisdag 5 november 2019
GRILLAT LANTBRÖD MED SMÖRSTEKTA PÄRON OCH ÄDELOST, 1 ST .
HEJSAN !
Vilken lyx och ändå så enkelt.
Bjud på en sådan här smörgås med ett glas rödvin till
och Du har en perfekt lunch eller lättare kvällsrätt.
SERVERA med grönsalladsblad + lite god nötolja på
är gott till .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 smörgås
1 stor skiva lantbröd
1/2 moget päron i tunna klyftor
3 - 4 grovhackade valnötter
1/2 msk smör /margarin
salt och nymalen svartpeppar
25 g ädelost
SÅ HÄR GÖR DU :
GRILLA eller rosta brödet gyllene.
Stek päronklyftorna och valnötterna lätt i
smöret och salta och peppra.
LÄGG över dem på det varma brödet och
smula ädelosten över .
Äts direkt .
LYCKA TILL !
måndag 4 november 2019
FARMORS MANDELKUBBAR, CA 20 ST.
HEJSAN !
Det här är bullar som väcker barndomsminnen !
Eftersom de är gjorda på bakpulver är de
SNABB-BAKADE .
HÄR ÄR RECEPTET :
7 dl vetemjöl, BERTE QVARN
1 1/2 dl strösocker
2 tsk hjorthornssalt
6 rivna bittermandlar
125 g smör eller margarin
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
PENSLING :
1 ägg
Till Garnering :
Pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 225 grader .
BLANDA alla torra ingredienser i en bunke.
Fördela fettet med hjälp av en gaffel,
tillsätt ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop
degen . Rulla den till en längd på mjölat bak-
bord , skär den i 20 bitar och lägg dem på
bakpappersklädd plåt .
PENSLA med uppvispat ägg , strö över
pärlsocker och grädda i ca 12 minuter .
LÅT SVALNA ORDENTLIGT , INNAN DU SMAKAR.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)