söndag 16 februari 2020

TIPS !


TIPS !
                     HEJSAN !

JORDNÖTSSMÖR .
Hemgjort Jordnötssmör som inte går av för hackor .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g jordnötter (- salt)
175 g tahini  (sesampasta)
1 /2 dl rapsolja
1 msk salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .
Placera nötterna på en oljad plåt
och rosta dem gyllene i 10 - 15 min.
KÖR alla nötterna förutom 1/2 dl i
matberedare till en massa tillsammans
med tahini, olja och salt .
Grovhacka och rör i resten av nötterna .
FÖRVARA svalt i glasburk med lock .

TACK !

lördag 15 februari 2020

STEKT OST - OCH SKINKSMÖRGÅS .... 1 smörgås.



                    HEJSAN !
...Till  frukost !
Önskas : en helgfrukost i sängen med
morgontidning och följande smörgås .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 stora skivor vitt formbröd
2 tjocka skivor lagrad ost
3 skivor rökt skinka
1 msk smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR bort kanterna på brödet .
Lägg ost och skinka mellan
brödskivorna och  tryck ihop .
SKÄR smörgåsen i 4 trekanter.
Stek dem gyllene i smör och ät
direkt .   Fruktsallad är gott till .

LYCKA TILL !

MANDELTÅRTA , 8-10 PORT.



                      HEJSAN !

TÅRTA med lite kolhydrater ?!
Himla god är den och receptet
har jag fått av min goda vän MONAS .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör
1 ägg
1 dl SUKRIN
1/2  dl grädde
3/4 dl mjölk
100  g MANDELMJÖL
1 1/2 tsk bakpulver

CRE'ME :
200 g PHILADELPHIAOST
1 /2 dl CREME' FRAICHE
1/2 dl  SUKRIN
1 tsk  vaniljpulver

TOPPING :  1 dl flagad rostad mandelspån

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER  .
Smält smöret  och  låt det svalna .
Vispa ägg och  SUKRIN ,  blanda sedan ner alla
de andra  tårtingredienserna .
Vispa  till  en  smet och häll den i en bakplåtspappers -
klädd form med avtagbar kant .
GRÄDDA  i ungen i ca 30 minuter .

BLANDA  CREMEN  genom att vispa alla ingredienser
i en skål .  BRED  CREMEN  över  tårtan  och lägg på
mandelspån .
STÄLL tårtan kallt fram till servering .

LYCKA  TILL !



fredag 14 februari 2020

FATTIGA RIDDARE MED KARDEMUMMA 4 PERS.





                                           HEJSAN !

För mig ett barndomsminne, mmm...gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 skivor  torrt vitt formbröd
2 dl mjölk
1 tsk malen kardemumma
2 msk socker
2 - 3 ägg
smör eller margarin till stekning
TILL SERVERING ,  Sylt.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de torra brödskivorna  i  blöt  i  ljummen
mjölk  med  kardemumma  och  socker 10 min.
VISPA ihop äggen, låt  brödskivorna  rinna  av
och vänd dem i äggsmeten .
STEK dem  guldgula  på  båda  sidor  och
servera  varma  med  sylt .

LYCKA TILL !


HALLONBULLAR, 30 ST .




                             HEJSAN !

Gör någon glad , - DIG Själv kanske , -och bjud på ljuvliga
hjärtformade bullar , - idag på
Alla Hjärtans Dag !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
1 msk malen kardemumma
50 g jäst
1 /2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
1 ägg
11 - 12 dl  vetemjöl
FYLLNING :
100 g smör
100 g hallon, frysta, tinade
1 dl rörsocker

PENSLING :
1 ägg
3 msk pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VÅRM  mjölken  tillsammans  med  kardemumma till 37 grader.
SMULA  ner jästen i en degbunke .
Tillsätt  mjölken  och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT salt, socker, rumsvarmt smör, ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter .
Låt jäsa under bakduk , ca 45 minuter .
FYLLNING :  Mixa eller blanda rumsvarmt smör, hallon och rörsocker.
TA upp degen på mjölat bakbord .
Dela den mitt itu och kavla ut varje bit till en degplatta .
Bred på fyllningen.
SKÄR degen i 3 cm breda remsor .
Rulla in mot mitten från båda håll .
Tryck till en spets i nederkanten så de får en hjärtform .
Lägg över på en plåt med bakplåtspapper .
Låt jäsa 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA bullarna med ägg och strö över pärlsocker .
Grädda i ca 10 minuter .

LYCKA TILL !
Bullarna går utmärkt  att frysa .

tisdag 11 februari 2020

HALLONDESSERT, 4 PERS.




                        HEJSAN !

Visst är det väl gott med efterrätt ibland,
smaka gärna på denna ,...mmm..!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör/margarin
2 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
6 dl hallon
5 dl CREME FRAICHE  mini

1/2  dl  GELESOKER MULTI

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet i en stekpanna .
Fräs  havregryn och farinsocker
i fettet .  STÄLL åt sidan .
Rensa  hallonen .
VISPA CREME Fraichen mini,  med
GELE Sockret  .
Varva  mini  Fraichen och hallonen
i 4 glas .
Strö på havrefräset  och servera direkt .

LYCKA TILL !


RIS MED RÄKOR OCH BÖNOR , 4 PERSONER.




                         HEJSAN !

mmm...så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg räkor med skal
2 1/2 dl ris
1 pkt frysta brytbönor
1 dl hackad persilja
125 g smör/ margarin
1 1/2  dl torrt vitt vin /vatten
3 vitlöksklyftor
1 krm  kajennpeppar
1/2 tsk salt.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  räkorna .  KOKA  riset i 20 min
i dubbel mängd vatten .
När 3 minuter  återstår  av koktiden  så blanda
ner  brytbönorna  i riset .
SMÄLT smöret .
Tillsätt  vin, krossade vitlöksklyftor, kajenn och
salt och låt puttra ett par minuter .
BLANDA ner räkor och persilja i det färdigkokta
heta  riset .
Häll över det heta smöret och blanda om .
SERVERA  GENAST .

LYCKA  TILL !