söndag 17 maj 2020

MELONAS, CA 8 DL.



                            HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g röda druvor
1 lime
500 g skalad vattenmelon

SÅ HÄR GÖR DU :
PLOCKA druvorna från klasen .
Skala limen .
KÖR allt genom centrifugen/mixa.

LYCKA TILL !

ENERGI-SMOOTHIE ca 7 dl .



                  HEJSAN !

D en här är .... inte dum !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 banan
1 avokado
2 cm ingefära
5 dl äppeljuice
3 msk linfrö
65 g spenatblad
en nypa salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  bananen .
Dela, kärna ur och gröp ur köttet ur avokadon .
Riv ingefäran .
MIXA alla ingredienser i en mixer .

LYCKA TILL !



lördag 16 maj 2020

FORMFRANSKA MED OLIVER. 1 BRÖD.




                                     HEJSAN !

Använd gärna matberedare  monterad med
degkrok när Du gör degen .
Himla god smak på brödet, fast jag inte älskar oliver

HÄR ÄR RECEPTET  :
25 g jäst
2 1/2 dl vatten , 37 grader
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
ca  6 dl vetemjöl
1/2 msk strösocker
1 dl gröna pimientofyllda oliver
1 dl färsk-riven parmesan

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten, olja, salt och strösocker .
Vispa ihop så att allt blandas .
Tillsätt mjölet i ett par omgångar och
arbeta ihop till en smidig deg .
Vänd ner oliver och ost .
Låt jäsa övertäckt 30 minuter .
LÄGG degen i en smord brödform
(1 1/2 liter) skåra med en vass kniv,
pensla med olivolja och jäs ca 30 minuter .
På dragfri plats.
SÄTT ugnen på 225 grader .
Grädda  brödet  i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Sänk temperaturen  till 200 grader .
Grädda ytterligare 15 minuter eller tills det är klart.
STJÄLP upp ur formen och låt svalna på galler
under bakduk  .

LYCKA TILL !


KÖTTBULLAR PÅ SPETT & POTATISMOS, 4 PORT.



                         HEJSAN !

Vem kan motstå en klassiker som denna
köttbullar -med gott potatismos, serverat
med en klick lingonsylt ?
Här har vi trätt upp 4 köttbullar på spett
till ungarnas förtjusning .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
3 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk flytande smör/margarin'
POTATISMOS :
12 potatisar -skivade
2 dl varm mjölk
salt, vitpeppar
1/2 dl finhackad persilja
+ en smörklick ca 1 msk

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  ströbröd, vatten, salt och peppar.
Låt blandningen svälla ca 10 minuter .
Blanda i färs och lök .
RULLA köttbullar .  Låt dem vila på
vattensköljd skärbräda ca 10 minuter  så
håller de formen bättre när de ska stekas .
HETTA upp fettet i en stekpanna .
Stek köttbullarna på medelvärme tills de är
vackert bruna runt om .Trä sedan upp dem på spett.
KOKA potatisen i lättsaltat vatten .
Häll av vattnet och mosa potatisen i kastrullen
med potatisstöt, en visp eller elvisp.
Späd med mjölken , lite i taget och arbeta moset
fluffigt .
Smaka av med salt, peppar och persiljehack
+ en smörklick, ca 1 msk .
Ha gärna en tomat och bladsallad till  eller
rivna morötter med rivet äpple ,  blanda ihop !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


fredag 15 maj 2020

KÅLDOLMAR , 4 PORT.



                            HEJSAN !

Våra "ursvenska" kåldolmar har sina rötter i Turkiet,
där de rullades i vinblad och serverades med citronsås !
Karl x11 tog med sig receptet hem och fram till mitten
av 1800 - talet serverades kåldolmar med citronsås .
Numera serverar vi med brunsås och lingon.

HÄR ÄR RECEPTET :
12 -16 rejäla vitkålsblad
300 g köttfärs
1 3/4 dl kokt ris
4 msk mjölk
salt, peppar
1- 2  msk flytande smör/margarin
2 tsk sirap eller honung
3 dl buljong

SÅ  HÄR GÖR DU :
SKÄR bort den grövsta delen på kålbladen .
Doppa bladen i lättsaltat, kokande vatten  tills
de är så smidiga att de går att vika, men se upp
så de inte blir för mjuka .
BLANDA färs  och ris.
Späd med mjölk och eventuellt lite kokspad .
Färsen ska vara ganska lös .
Smaka av med salt och peppar .
Lägg en klick färs på varje kålblad .
Vik ihop sidorna över färsen och rulla ihop från
basen och uppåt .
Fäst med snöre eller tandpetare.
HETTA upp hälften av smöret i en fettsnål panna .
Lägg i dolmarna med skarven neråt .
Bryn runtom och droppa på resterande smör och
sirap och låt puttra klart under lock 15 - 20 minuter.
SPÄD med buljong efter hand .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 14 maj 2020

LAXPASTA , 4 PORT.



                  HEJSAN !

När tiden är knapp och hungern stor !
Under tiden pastan kokar gör DU
denna lyxiga lax-sås.

HÄR ÄR RECEPTET :
valfri pasta
250 g kallrökt lax, skuren i mindre bitar
1 gul lök, strimlad
1/2 kruka dill
70 g färsk bladspenat  
275 g  RÄK & KRÄFTOST
1 1/2 dl mjölk
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
Koka pastan enligt anvisning på  förpackningarna .
Hetta upp en stekpanna och stek strimlad lök,
lägg till lax, bladspenat  och
RÄK & KRÄFTOST .
Späd med mjölk och smaksätt med dill .
Smaka av med svartpeppar och lite salt.

LYCKA TILL !

CHOKLADMUFFINS 15 ST .



                     HEJSAN !

mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör / margarin
1 1/4 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
3/4 dl kallt kaffe
GARNERING :
50 g hackad blockchoklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Rör fett och socker poröst .
Blanda ner ett ägg i taget,  rör emellan .
SIKTA ner vetemjölet blandat med  kakaon
och bakpulvret i äggsmeten .
Tillsätt kaffet och arbeta snabbt samman
till en smet .
FÖRDELA smeten i  pappers-formar som
bör vara fyllda till 3/4 .
GRÄDDA på plåt i mitten av ugnen ca 12 min.
Prova med sticka att de är klara .
STRÖ över den hackade chokladen  omedelbart
efter gräddningen så att chokladen smälter fast.
Låt muffinsen svalna på galler .

LYCKA TILL !