torsdag 22 september 2022

MIN GODA , KYCKLING OCH COLESLAW I PITABRÖD , (lunch/middag) .

 


                           HEJSAN  !

IGÅR hade jag en bjudning här ,,, så trevligt !

 SÅ idag är det en sån dag ,  - att det blir enkel mat .


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g spetskål

75 g sockerärter

8 rädisor

1 dl turkisk yoghurt

1/2 dl majonnäs

salt , peppar

1 GRILLAD KYCKLING

4 pitabröd

bladpersilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  STRIMLA kålen fint .  Ansa och strimla sockerärterna .

Skölj och skiva rädisorna ,  Blanda grönsakerna med 

yoghurt och majonnäs och smaka av med salt å peppar .

2)  PLOCKA loss kycklingköttet och dela det i mindre bitar.

3)  VID SERVERING :

VÄRM pitabröden enligt anvisning på förpackningen .

Öppna upp och fyll dem med coleslaw och kyckling .

Toppa med lite bladpersilja eller annat kryddgrönt.

SERVERA resten av coleslawen bredvid .

TIPS !

Lägg gärna en riven liten morot i coleslawen / himla gott!


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

tisdag 20 september 2022

EWAS ANANASKAKA , 30 MIN, (fikastund) .

 


                             HEJSAN !


mm...! så himla  ...smaskens !

Receptet har jag fått av EWA , efter 

en  helg vi arbetat  tillsammans .


HÄR ÄR RECEPTET  :

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

150 g smör/margarin

RÖR samman och trycks ut i en pajform .


FYLLNING :

2 dl creme fraiche 

1 liten burk krossad ananas .

2 tsk vaniljsocker

1/2 dl socker

1 ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

Blanda samman ,   Häll i pajformen 

och in i ugnen .

GRÄDDAS i 200 grader i 30 minuter .


LYCKA TILL !

HALLONGROTTOR MED CHOKLAD , 30 ST . ( fest )

 


                              HEJSAN  !


Hallongrottor  är ju så himla gott !

Men dessa med choklad,  är godare än godast !  mm...!

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g rumsvarmt smör /margarin

1 1/2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

1/2 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 dl hallonsylt 

UGN : 200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .

Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker 

tills allt är välblandat .

2)  BLANDA mjöl, kakao och bakpulver och 

arbeta in smöret till en smidig deg .

3)  TIPPA upp degen på bakbordet , dela i två

lika stora delar .

4)  RULLA ut två långa rullar, dela varje rulle

i 15 delar .

5)  RULLA varje del till en boll och gör en 

 fördjupning i mitten av kakan.

Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper .

6)  FYLL varje kaka med en klick hallonsylt .

7)  BAKA mitt i ugnen i ca 10 minuter .


LYCKA TILL !



söndag 18 september 2022

MINA GODA KIKÄRTSFRALLOR , 24 ST , ( frukost, lunch, kväll) - himla goa !

 

 

                             HEJSAN  !


KIKÄRTER  ger fin smak  på frukostfrallan  !

Att kikärter innehåller både fibrer och mineraler 

är ett extra plus.

mm...så goa ! 

( med  smör/margarin , ost, salami , skinka  .. eller vad  Du gillar) 

 

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

1 burk kikärter, ca 250 g avrunna 

2 tsk salt

11 1/2 dl rågsikt 

GARNERING 

rågmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  ner jästen i en bunke.

Smält smöret.

Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm .

2)  HÄLL lite av degvätskan över jästen och rör om

tills jästen lösts upp .

Tillsätt resten av degvätskan .

3)  SKÖLJ kikärterna i ett durkslag .

Mixa kikärterna .

Rör ner kikärter, salt och det mesta av rågsikten .

Arbeta ihop till en kladd-fri deg . 

4)  ARBETA degen några minuter i bunken .

Låt degen jäsa under bakduk , 30 minuter .

5)  VÄND  upp degen på ett väl mjölat bakbord 

och dela degen i 24 jämnstora bitar .

Forma bitarna till bullar .

6)  HÄLL lite rågmjöl i en skål och doppa bullarna 

i mjölet .

7)  LÄGG över bullarna på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk , ca 30 minuter .

8)  SÄTT ugnen på 250 grader .

9)  GRÄDDA bullarna mitt i ugnen ca 15 minuter .

Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler .

hoppas Ni gillar bröd-bullarna !

LYCKA TILL !



lördag 17 september 2022

ÄPPELFYLLD FESTKAKA , 8 BITAR , " ÖNSKEKAKA " ( födelsedag) .

 


                               HEJSAN  !


PÅ SÖNDAG ÄR DET KALAS HÄR ! - Makens )  .

DÅ  KOKAS  ÄPPLENA  I  EN  SIRAPSLAG INNAN 

DE BAKAS IN I DEN VANILJDOFTANDE  KAKAN .


HÄR ÄR RECEPTET :
125 g varmt smör/margarin

2 dl strösocker

2 ägg

4 1/2  dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

FYLLNING :
4 äpplen 

1/2 dl ljus sirap 

1/2 dl vatten

TILLBEHÖR :
florsocker 

vaniljsås eller grädde 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  FYLLNING :  SKALA , dela, kärna ur och klyfta äpplena .

Koka dem med sirap och vatten i 5 minuter .

3)  RÖR  smör och socker smidigt med el-visp .

Tillsätt äggen .  BLANDA  vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker ,

blanda ner i smeten och arbeta ihop till en deg .

*Den blir ganska kladdig .*

4)  TRYCK ut 3/4 av degen i en form med löstagbar kant , 24 cm i diam.

Mjöla händerna lätt så går det fint att jobba med degen .

Lägg i äpplena .

5)  RULLA ut resten av degen till längder och lägg som ett rutmönster 

över äpplena .

Det behöver inte vara perfekt , för det flyter ihop under gräddningen .

6)  GRÄDDA  kakan i nedre delen av ugnen  ca 40 minuter .

Sikta florsocker över och servera med vaniljsås .


VANILJSÅS :
DELA  en VANILJSTÅNG på längden och skrapa ur fröna .

Koka upp 2 3/4 dl STANDARDMJÖLK,  VANILJSTÅNG och FRÖN.

Ställ sedan kastrullen åt sidan att svalna .

VISPA 3 ÄGG  och  3/4 dl  STRÖSOCKER  poröst .

Tillsätt  detta i mjölkblandningen  och rör om .

KLART ! 


ALL LYCKA TILL !


torsdag 15 september 2022

TIPS !

 


                  EN  TANKE  !

ETT År  Från  Nu 

Kommer Du,  eller  Jag   Att  Önska      

Att  Jag  Eller  Du ,  Började Idag !

TACK !



BLÅBÄRSMARMELAD , MED APELSIN . ca 1 liter .

 


                            HEJSAN  !


BLÅBÄR  som inte har så mycket smak får hjälp av frisk apelsin .

Blåbären framträder mera .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 liter blåbär

2 apelsiner

1/2 dl vatten

500 g syltsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RENSA och skölj bären .

Tvätta apelsinerna noga och skär dem i tunna skivor .

Skär sedan skivorna i mindre tårtbitar .

Lägg apelsiner och vatten i en gryta .

2)  HETTA  långsamt upp och koka på svag värme 

under lock ca 5 minuter .

Tillsätt blåbären och koka på svag värme under lock 

ca 15 minuter , skaka lite då och då .

3)  TILLSÄTT syltsocker och höj värmen .

Koka  marmeladen kraftigt utan lock 2 - 3 minuter.

*Gör marmelad prov .  - se tidigare recept . *

4)  TA grytan från värmen och skumma .

Låt marmeladen vila ca 15 minuter ,  rör försiktigt 

någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut .

5)  HÄLL upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar

och sätt genast på locket .

Det är viktigt marmeladen hälls ända upp till kanten .

Förvara marmeladen mörkt och svalt eller i kylskåp .

mm...!

LYCKA TILL !