lördag 3 juni 2023

GRILLAD TORSKRYGG, 4 PORT .

 

                            HEJSAN !

                        

   GOTT FRÅN HAVET  GÖR KROPPEN GLAD !

  Fina fetter och läcker smak gör sommarens,

  matfest extra njutbar .


  HÄR ÄR RECEPTET :

  600 g torskrygg 

  salt och peppar

  8 potatisar

  2 ägg

  150 g haricots verts

  1 msk pressad citronsaft

  1/2 dl olivolja

  2 msk hackad persilja

  salt och peppar

  grönsallad , typ ma'chesallad 

  4 sardeller

  8 små tomater

  svarta oliver 


  SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA potatisen , ägg och haricots verts.

Skär potatisen i bitar, äggen i klyftor .

2)  BLANDA  en dressing av citronsaft, 

olivolja och persilja .

Smaka av med salt och peppar .

3)  SKÄR torskryggen i portionsbitar .

Grilla och krydda med salt och peppar .

4)  LÄGG upp salladsbladen, potatis, ägg,

haricots verts, torskrygg och oliver på ett 

fat .  HÄLL dressingen över.


SMAKLIG MÅLTID !

och 

LYCKA TILL !


torsdag 1 juni 2023

HERRGÅRDSSNÄCKOR , 35 DUBBLA KAKOR, Till KAFFETÅREN .

 


                       HEJSAN  !

EN AV MIN FARMORS  SYSTRAR ARBETADE
 PÅ EN HERRGÅRD , i BOHUSLÄN .

DÄRAV DETTA RECEPT !

SOM BJÖDS PÅ VARJE HELG !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör

2 1/2 dl strösocker

6 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

FYLLNING :

fast sylt efter tycke och smak 


SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN smöret ljust och rör tills det kallnat .

TILLSÄTT  övriga ingredienser .

ARBETA  ihop till en smidig deg .

FORMA  kakorna runda med hjälp av en tesked.

GRÄDDA  kakorna i  175  grader i 8 - 10 minuter.

LÅT kakorna svalna .

LÄGG sylt emellan strax innan de ska bjudas .

ALL LYCKA TILL !






                  

onsdag 31 maj 2023

TANT ANNAS MJUKA MANDELKAKA ,

 

                 HEJSAN !


TANT ANNA , en rar liten tant jag känner 

bjuder alltid på denna kaka ,

när det ska vara något riktigt gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg 

2 dl socker

150 g smält smör/margarin

100 g sötmandel

3- 4 bittermandlar

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

UGN :  175 Grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT på ugnen  .

Smörj och bröa en form , 1 1/2 liter 

2) SKÅLLA , skala och mal mandeln .

3)  VISPA ägg och socker pösigt .

Blanda ner det avsvalnade smöret 

och mandeln .

4)  BLANDA vetemjöl och bakpulver.

Rör ner det snabbt i äggsmeten .

5)  HÄLL smeten i formen och grädda 

kakan i 45 minuter.

Pröva med en sticka .


Himla go !

LYCKA TILL !




tisdag 30 maj 2023

MIN FÄNKÅLSSALLAD MED FETAOST , 4 PORT.

 


                HEJSAN !


mm...himla god ! 

Smaka NI också !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 fänkål

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

svartpeppar från kvarn

färsk timjan

1 rödlök

70 g rucolasallad

200 g fetaost


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .  Strimla fänkålen .

Blanda olja, vitlöksklyftor, salt, peppar å timjan .

2)  LÄGG fänkålen i en långpanna och häll oljan över.

Rosta i ugn ca 15 minuter .

3)  SKALA  löken och skär den i klyftor.

Lägg löken tillsammans med fänkålen i ugnen och

fortsätt att rosta ca 5 minuter.

4)  BLANDA fänkål, rödlök, rucolasallad,  smula

ner fetaosten och vänd runt .

Klar att bjuda !


LYCKA TILL !


                    

måndag 29 maj 2023

HALLONSÅS , TILL GLASS ....mm...!

 


HEJSAN  !


VARFÖR inte göra sin egna Hallonsås , det är så enkelt !

HALLON  är läckra och näringsrika och ett nyttigt 

alternativ till sötsaker .


HÄR ÄR RECEPTET :

450 g hallon

1 msk fruktsocker

1 tsk citronjuice


SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG alla ingredienser i en

matberedare och mixa .

SILA blandningen genom en 

finmaskig sil ned i en skål och

pressa ut saften ur fruktköttet.(med en matsked)

SERVERA såsen till glass eller 

andra efterrätter,

****

(eller en  misslyckad kaka)

som blir som ny!

LYCKA TILL !


MIN GODA SMULPAJ PÅ ÄPPLE OCH APRIKOSER ....4 - 6 PORT . TILL KAFFESTUNDEN .

 


                     HEJSAN !

Det är så himla käckt att göra en paj 

och  det tar inte lång tid !

SERVERA gärna med vaniljsås till .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl äppeljuice

6 äpplen,  skalade, urkärnade och hackade

280 g sockerfri aprikossylt

55 g smör/margarin

115 g  havregryn

2 msk havrekli


SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM ugnen till 175 grader .

KOKA upp äppeljuicen i en kastrull.

TILLSÄTT äpplena och låt sjuda under 

lock tills vätskan ångats bort .

MOSA äpplena , tillsätt sylten och bred 

ut detta i en ugnssäker form . 

ARBETA ihop smör, havrekli och havregryn 

till en smulig deg .

SMULA ned blandningen över frukten och

GRÄDDA i ca 30 minuter .


LYCKA TILL !

söndag 28 maj 2023

MJUK KAKA MED KOKOSVANILJKRÄM , ca 12 BITAR.

 


                    HEJSAN  !

Detta är en luftig kaka,  med en  krämig  vaniljfyllning  i mitten .

Kanske  att bjuda  till eftermiddagskaffet !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl kallt vatten

VANILJKRÄM :

150 g smör/margarin

1  1/2 dl vispgrädde

2 msk vaniljsocker

2 tsk maizenastärkelse

2 msk riven kokos


TILL FORMEN :

smör 

riven kokos

GARNERING :

florsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

VISPA  ägg och socker pösigt i en bunke .

2)  BLANDA  bakpulver, vaniljsocker och mjöl 

i en annan skål .

Rör ner mjölblandningen och vattnet i äggsmeten .

3)  HÄLL smeten i en smord och riven kokos form 

 ca  23 - 24 cm i diameter .

4)  GRÄDDA kakan längst ner i ugnen i 35 - 40 min.

Låt den svalna i formen . Stjälp upp kakan på en tallrik 

och låt den kallna helt .


5)  VANILJKRÄMEN :

SMÄLT smöret i en kastrull .

Tillsätt grädde,  vaniljsocker och maizena .

Låt allt puttra på svag värme under vispning tills krämen 

tjocknar .

Låt den svalna .  Rör ner kokos i krämen .

6)  DELA kakan till 2 bottnar .

Bred ut krämen på den understa bottnen och lägg försiktigt

över den andra .

Täck kakan med formen och låt den stå i kylen i några 

timmar,  så att krämen stelnar .

7)  PUDRA rikligt med florsocker över kakan före servering .


ALL LYCKA TILL !