tisdag 18 juli 2023

VANILJDOFTANDE BLÅBÄRSGÖMMOR , 25 ST. 55 MINUTER .

 


                        HEJSAN  !


DESSA  BLÅBÄRSGÖMMOR  GÅR  BRA  ATT FRYSA .

Men  vänta  i så  fall  med  glasyren   tills  de  tinat .


Riktigt  goda  bjudnings  kakor ,  och  dessutom

vackra  att  se  på  ,  ( gärna liten kvist lavendel, + ett blåbär ) .

Väldigt uppskattade !


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

200 g smör

5 dl vetemjöl

3 msk strösocker

1 ägg

FYLLNING :

350  g  mandelmassa

175  g  smör / margarin

rumsvarmt 

3  msk  strösocker

2  tsk  vaniljsocker

3  ägg

2  dl  blåbär

GLASYR :
3  dl  florsocker

1 - 2  msk vatten

GARNERING :

lavendelblommor  ( finns att köpa i affären)


SÅ HÄR GÖR DU :

BOTTEN :

1)  BLANDA  smör, mjöl, socker och ägg 

till  en  deg , gärna  i en  matberedare .

Forma  degen  till  en  rulle . 

Skär  rullen  i  25  jämnstora  bitar  och

tumma  ut  dem  i  aluminiumformar .

 Ha  lite  vetemjöl  till  hands  så  går  det  lättare.

Låt  stå  i  kylen  , ca  30  minuter .

2)  SÄTT  ugnen  på  200  grader .

3)  FYLLNING :

RIV  mandelmassan  grovt  och  blanda  den 

med  smör,  socker och  vaniljsocker .

Tillsätt  ett  ägg  i  taget  under  omrörning .

4)  SÄTT  aluminiumformarna  på  en  plåt 

och  nagga  degen .

Fördela  fyllningen  i  formarna  och  tryck 

ner  några  blåbär  i  varje .

GRÄDDA  tills  de  fått  fin  färg  och  

fyllningen  stelnat ,  ca  15  minuter .

Låt  svalna .

GLASYR :

BLANDA  florsocker  och  vatten  i  en  skål

och  bred  glasyren  på  kakorna .

Vill DU  garnera  med  lavendelblommor ,

lägg  på  dem  innan  glasyren  stelnat .


LYCKA  TILL !

SÅ FINA  OCH  JÄTTEGODA !

söndag 16 juli 2023

TIPS !

 

TIPS !


För  att  barnens  såpbubblor  ska  bli  extra  stora

och  hållbara  slå  några  droppar  matolja  i 

såpblandningen .


Å ,  vad  kul !

TACK !

MORMORS , RECEPT PÅ GAMMALDAGS SOCKERKAKA , 1940 - talet .

  

               HEJSAN ! 


MAMMA , talade om för mig en gång i tiden,

att mormor , gjorde en sån god  sockerkaka 

med bara 3 ingredienser ? ? !

Kan det stämma undrade jag?

Baka den så får Du smaka , sa Mamma .


HÄR ÄR RECEPTET  :

3 ägg 

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  Ägg och socker  vispas  poröst , 

mjöl vispas i .

2)  Gräddas i 175  grader,  tills den 

är  klar,  ska släppa  från  formen .

3)  Nu  är  den  klar  !


Inte dum alls !  Barnen  gillar den  och vi med !

VARSÅGODA !

LYCKA TILL !





lördag 15 juli 2023

TACOPAJ MED TILLBEHÖR . 4 - 6 PORTIONER .

 

                     HEJSAN  !


mm ......  Himla  god !


VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

100 g smör  / margarin

1 1 /2  dl  kruskakli

1 1/2  dl  lantbrödsmjöl


FYLLNING :
1  msk  smör / margarin

600 g färs

1 gul lök

1 paket tacokrydda

1 dl vatten

3 tomater

1 ägg

2 dl kräm fraiche

4 msk majonnäs

salt och svartpeppar

2 dl riven ost


TILLBEHÖR :

Hackade tomater, majs, peperoni, 

finhackad rödlök och  gräddfil 


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 200 grader .

Blanda smör, kruskakli och 

lantbrödsmjöl .

TRYCK  ut degen i en pajform 

och förgrädda pajskalet i  nedre 

delen av ugnen i 10 minuter .

HETTA  upp  en  stekpanna  med

smör  och  bryn  färsen i  några  minuter .

Skala  och  finhacka löken  och låt 

steka  med  färsen .

STRÖ  på  tacokrydda  och  tillsätt 

vatten .

Låt  koka  några  minuter  och  fördela

färsen  i  pajformen .

Hacka  tomaterna  och  lägg  över färsen .

BLANDA  ägg , kräm fraiche, majonnäs,

salt och peppar .

Häll äggsmeten  i  formen och  toppa  med

riven  ost .

GRÄDDA  pajen  i mitten  av  ugnen i 20 min.


SERVERA PAJEN  med  tomater,  majs,  

peperoni, rödlök och  gräddfil .

SÅ HIMLA GOTT !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




onsdag 12 juli 2023

MINA LYXIGA , KANELBULLAR MED VANILJKRÄMS TOPP . 42 BULLAR .

 


                        HEJSAN  !

TIPS !

Smält inte smöret när Du bakar vetebullar , utan tillsätt det rumsvarmt i bitar .

Det rumsvarma smöret gör degen stabilare och håller bättre kvar luften i degen,

vilket ger ett luftigare vetebröd .                  /  TACK !                                                      


KLICKA lite   vaniljkräm  i  kanelbullarna -   är  extra  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

4 1/2 dl mjölk,  37 grader

1 dl  strösocker

1 ägg

11 - 12 1/2  dl vetemjöl

150  g  smör /margarin

rumsvarmt

1/2 tsk salt


FYLLNING  1:

200 g smör

1 dl strösocker 

1 msk kanel


FYLLNING 2 : & PENSLING

1 uppvispat ägg

1 dl vaniljkräm (färdiggjord på  marsan - pulver)


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  ner jästen i en skål  eller i en degblandare .

Tillsätt mjölk och  rör  om tills jästen lösts  upp .

2)  TILLSÄTT  socker, ägg,  och  halva  mjölmängden .

Klicka  ner  det  rumsvarma  smöret  och  blanda  om .

Tillsätt  resten  av  mjölet,*  lite åt  gången  och arbeta 

till  en  smidig  deg . (DU kanske inte behöver allt *.)

Tillsätt saltet  i  slutet av  knådningen .

Låt degen  jäsa övertäckt på varm och dragfri plats 

ca 1 timme .

3)  FYLLNING 1:

BLANDA  rumsvarmt  smör  med  socker  och  kanel .

4)  TA UPP  degen på  lätt  mjölat  bakbord .

Dela  degen  i  2  bitar  och  kavla  ut  varje  bit  till  

platta  ca  30 x 45  cm .

Fördela  fyllningen  på  degplattorna .

Rulla  ihop  degen  från  långsidan.

Skär  rullarna  i  bitar  och  lägg  dem i  bullformar

på  plåtar .

Låt  jäsa  på  varm  och  dragfri  plats  ca  40  minuter.

Sätt  ugnen  på  225  grader .

5)  FYLLNING  2 :

PENSLA  bullarna  med  uppvispat  ägg  .

Spritsa  ner en  klick  vaniljkräm  i  varje  bulle,  strö 

över  pärlsocker .

GRÄDDA  strax  under  mitten  i  ugnen ca  8  minuter.

Låt  bullarna  svalna .

LYCKA TILL !

HA EN TREVLIG FIKASTUND !


söndag 9 juli 2023

TIPS !

 

TIPS !

   MIN  NYA  SUPERGODA  FRUKOST :    

    

  Minst  1  gång  i  veckan  äter  jag   Makrill i  tomatsås ,

  Då  rör  jag  ihop  en  burk  makrill  i  tomatsås  med  en 

halv  hackad  lök  och  några  droppar  citronsaft   med  kokta  ägg .

*****      

Förr  hade  jag  alltid  en  trave burkar,  med  makrill  i  tomatsås  hemma .

 Det är  nyttig  och  billig  mat  och jättebra för  hjärtat .

LYCKA  TILL !

TACK !

torsdag 6 juli 2023

HASTKAKA MED BÄR , 8 - 10 bitar .

 


                    HEJSAN  !


VISST  kan  det  hända  snabbt  ibland  att  någon  ringer

och säger  att jag  är  på  väg  till  Dig , - sätt på  pannan !

DÅ  kommer  denna  kaka  väl  till  pass !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

3 dl  vetemjöl

2 dl strösocker

1 1/2 tsk bakpulver

2 ägg

3/4 dl mjölk

FYLLNING :

2 - 3 dl blandade frysta bär 

UGN : 200 grader .


SÅ  HÄR  GÖR  DU :

1)  SMÄLT SMÖRET .

Ta kastrullen från  värmen .

Rör i resten av ingredienserna 

förutom bären .

2)  BRED ut smeten i en smord 

och bröad form , ca 24 cm i diameter ,

helst  med  löstagbar  botten /kant .

Strö på bären .

3)  GRÄDDA i nedre  delen ugnen  30 - 35 min .

SERVERA MED EN KLICK VISPAD GRÄDDE !

LYCKA TILL !